2008-01-31

Äckligt? Omoraliskt?

I ljuset av den senaste tidens (typ det senaste millenniets) debatt om prostitution så finns en intressant artikel i NYTimes som handlar om äckel eller motvilja som anledning till att vissa saker som är tillåtna på vissa ställen är förbjudna på andra. Man tar tex upp det där med att äta häst som tydligen är förbjudet i delar av USA. Eller ta exemplet hund här...

Ett annat intressant exempel är förbudet mot att sälja organ. Trots att en marknad skulle kunna leda till att människor slapp dö i väntan på en passande njure så är det förbjudet. Argumenten för detta är tex att det är "just inherently wrong". Alltså, det handlar om en åsikt. Man kan fråga sig när det är liknande åsikter cementeras i lag. Det gäller i högsta grad inom sexhandeln, inom drogpolitiken. I många länder där religiösa lagar styr är stora delar av folkets uttrycksmöjligheter begränsade till det som inte anses stötande av lagförfattarna (som gärna kan ha varit döda i hundratals år).

Naturligtvis är det så att politik till största delen är rena åsikter, sår mycket lite är baserat på någon form av förutsättningslös forskning. Men det är intressant att se var olika människor drar gränsen för hur mycket "god smak" vi skall påtvinga våra grannar. I princip varje moraldebatt handlar om detta. Vill jag att gränsen för mitt äckel också skall vara en allmän gräns, eller kan jag acceptera att andra människor har andra gränser. Hur villiga är vi att släppa på vårat moraliska imperativ. Debatten är inte ny, redan Aristoteles insåg att äckel var en viktig del i vårt beslutsfattande, men borde man inte kunna hoppas på lagar stiftade genom eftertanke istället för magkänsla?

Dagens ord odraza - äckel.

Andra bloggar om: , , .

2008-01-28

Faworki

I helgen bakade vi faworki, lövtunna friterade degknutar pudrade med socker. Faworki är något som man typiskt äter på feta torsdagen, som markerar starten på fastan. Inte för att jag tänker fasta, men att knö i sig kakor kan man ju göra ändå.

Att göra faworki är busenkelt, men tar ganska lång tid. För att göra en sats med många faworki, börjar man med att blanda ut en kopp äggulor och en kopp öl i så mycket mjöl som behövs för att degen skall bli smidig och inte kladda. När man är nöjd med degen bakar man ihop den till en limpa och slänger in den i kylen ett par timmar. Därefter börjar jobbet, man skär en skiva av degen och kavlar ut den - papperstunt!


Därefter skär man upp den utkavlade delen i remsor med en skåra i mitten.


Sedan plockar man försiktigt upp degremsorna från bakbordet och stoppar ena ändan genom skåran i mitten och vränger på så vis degremsorna.

När man vrängt alla sina faworki är det dags att fritera dem. Lämpligen använder man vegetabiliskt fett som på bilden. Använd inte olja då faworkisarna blir för hårda då. Många polacker friterar sina faworki i smalec (ister) men man får då vara beredd på en ganska stark och inte alltid njutbar doft i hemmet.

I fettet sväller faworkisarna, och efter bara några tiotals sekunder är det dags att vända dem och ta upp dem.

Låt de varma faworkisarna svalna och pudra dem med rikligt med pudersocker.

Njut sedan av bakverk som nästan smälter i munnen!

Dagens ord är tłusty czwartek - feta torsdagen.

Andra bloggar om: , , .

2008-01-25

Gränskonflikter

Sedan i slutet av december är Polen medlemmar i Schengen. Det har medfört att gränskontrollen mot Tyskland, Tjeckien osv har försvunnit. I gengäld har Polen fått ta ansvar för en stor del av bevakningen av EU:s yttre gräns. De långa gränserna mot Ukraina, Vitryssland och Ryssland tillhör inte de mest lättövervakade. Därtill faller det på Polen att kontrollera de godstransporter som skall in och ut ur EU.

Sedan en dryg vecka protesterar tulltjänstemän mot de ökade arbetsbelastningarna. De kräver högre lön och rätt till pension efter 15 års tjänst. För att stärka sina krav har de börjat maska och ta ut semester, vilket leder till underbemannade gränskontroller. Och köerna växer. Tusentals lastbilar står i köer upp till tiotals kilometer och väntar. I vissa fall i uppemot 100 timmar på att få lämna unionen. I onsdags dog en 50-årig chaufför av hjärtinfarkt i kön när han inte klarade påfrestningarna.

Lastbilschaufförernas organisation hotade med att använda över 200 lastbilar till att blockera Warszawa idag för att få politikerna att agera. På grund av landssorgen efter det störtade planet har blockaden skjutits upp och man har ytterligare några dagars frist. Vi får se vad som händer sedan... kan bli kaotiskt utöver det vanliga.

Dagens ord är ciężarówka - lastbil.

Andra bloggar om: , , , .

2008-01-24

Elda med kol i framtiden också?

Det är mycket intressant man kan säga om EU:s nya klimatmål. Mycket av det intressantaste kan man (som vanligt) läsa i The Economist. Bland annat kan man ha funderingar över hur man egentligen vägt hur stor andel förnyelsebar energi som de olika länderna måste producera. Varför ligger Sverige på 49% medan Malta bara på 10%? Därtill kan man fråga sig om förnybar energi egentligen är miljövänlig energi. En artikel i Science nyligen (kommenterad här och här) visar att en hel del "gröna" drivmedel i själva verket har en större negativ miljöpåverkan än bensin. Kärnkraft (som inte är förnybar) är en energikälla som skulle kunna hjälpa till att minska användningen av fossila bränslen på medellång sikt. Långsiktigt tror jag att teknologin kommer att göra det möjligt till effektivt (även ekonomiskt) nyttjande av t.ex. solenergi och liknande. Frågan är vad vi gör tills dess.

Här i Polen kommer en mycket stor del av el- och värmeproduktionen från kol. Man har de största kolreserverna i Europa, och till skillnad från Sverige finns här inga floder som kan nyttjas till elproduktion. Kolet är en energikälla som kommer att behöva nyttjas under en lång framtid. Den polska staten finansierar forskning för hur man skall kunna nyttja kolet miljövänligare, t.ex. genom liquifiering och förgasning, och genom att lagra koldioxiden i marken (sk CO2-sequestration). Resultaten ligger kanske långt i framtiden, men som en fransk minister uttrycker det:

If Europeans want to have global impact they should invest heavily in clean coal technology. There is no way you can sort out China with wind power.
Det ligger en del i det han säger. EU-parlamentarikern för PO prof. Jerzy Buzek påpekar att "EU står för 14% av världens utsläpp. Vi räddar inte planeten." Inte genom att bara skära ner på våra utsläpp, men kanske genom att ta fram lösningar som går att exportera.

Gazeta Wyborcza tycker idag att EU:S nya mål är "för ambitiösa för Polen". Man 2020 tillgodose 14% av sitt energibehov mha förnybar energi. Frågan är vilken. En del menar att Polen som ledande jordbruksland har stora arealer som kan nyttjas för produktion av energigrödor. Men det är i ett läge när matpriserna stiger och redan är inflationsdrivande.

Jag tycker att EU har rätt i att sätta ganska tuffa mål för framtiden, men jag är inte så säker på att medlen för att följa dem är de rätta. Den senaste omgången av CO2-handel kan inte beskrivas som något annat än en flopp. De som tjänat på den är stora energiproducenter, som av någon outgrundlig anledning var undantagna, och Naturskyddsföreningen som kan prångla ut utsläppsrätter för mångdubbla deras värde.

I det senaste avsnittet av Miljölarm i P1 talade en idéhistoriker om hur farligt det var när en fråga politiserades. Det gäller i hög grad klimatfrågan. Inte så att jag tror att forskningsresultaten inte stämmer, men lösningarna kan bli det. Ett exempel är satsningarna på etanol som drivmedel som utnyttjas för att ge stora pengar till annars gnälliga jordbrukare.

EU har ett stort energipolitiskt problem, och det är att EU är så beroende av länder som Ryssland för sin energiproduktion. Att göra något åt det, och samtidigt minska utsläppen, både av koldioxid och andra miljöfarliga ämnen, är en vettig satsning. Men, EUs klimat- och energipolitik är en intressant fråga, men en för viktig för att lämna åt politikerna.

Dagens ord är odnawialne źródło energii - förnyelsebar energikälla.

UPPDATERING: SVD meddelar att Polen är nöjda med att de får öka sina utsläpp med 4%, men man nämner också att 96% av den polska elen kommer från koleldade kraftverk. Det gör att man tycker att de 14% förnyelsebar energi är i mesta laget.

Andra bloggar om: , , , , , , . Intressant?

Sorg.

Idag domineras de polska nyheterna av flygkrashen i går kväll där 20 personer, bland dem höga militärer, dog. Ironiskt nog på väg hem från en konferens om flygsäkerhet. Presidenten har utropat tre dagars nationell sorg. Den skall inledas i dag klockan 20 eller i morgon klockan 3. Under sorgetiden är t.ex. konserter, fester och sportevenemang inställda.

Jag tycker att det är trams! Folk dog, representanter för landet, men låt de som vill sörja göra det på sitt sätt. Påbjuden sorg är bara fånigt. Kanske är jag ovanligt oempatisk, men när Estonia gick under eller diskot brann i Backa så kände jag ingen direkt sorg. Visst var det sorgligt, men jag hade inte känt mer för att någon nationell sorg utlysts. Och jag har aldrig förstått alla dessa massor som gråter över döda de endast känner genom pressen; Diana, påven...

Låt folk sörja som de vill om de vill!

I går var vi för övrigt hemma hos en god vän som jobbat i Spanien med design av CASA-planen. Strax efter kraschen blev han uppringd av en f.d. kollega som talade om vad som hänt.

Dagens ord är żałoba narodowa - nationell sorg.

UPPDATERING: Man har beslutat att trots sorgen genomföra backhoppningarna i Zakopane i helgen. Man kommer dock att ställe in musiken och festligheterna runt omkring.

2008-01-22

Oscarnominering

Läste just att Andrzej Wajdas Katyń tagits ut som en av de fem filmerna nominerade till en Oscar i klassen bästa utländska film. Man skriver att det främst är till följd av gott mottagande i USA. I Polen har reaktionerna på Katyń varit blandade.

Jag har inte sett några av de andra nominerade filmerna (Die Fälscher (Österrike), Beaufort (Israel), Mongol (Kazakstan) och 12 (2007) (Ryssland)) så jag kan inte säga om jag tycker att Katyn bör vinna. Men om den gör det tänker jag inte protestera. Den är ett gott hantverk av en mästerlig regissör. Om den skulle vinna (vilket bara 30% av de röstande i Gazeta tror) så blir det Wajdas första "riktiga" Oscar. Han fick en hedersoscar år 2000.

Dagens ord är nagroda - pris

Andra bloggar om: , , .

2008-01-18

Strejksäsong

Idag demonstrerar lärare i Warszawa för högre löner. Lärarna hotar dessutom att gå i strejk lagom till matura, slutprovet i polska skolorna. Igår var fruarna till strejkande gruvarbetare i Budryk i Warszawa för att träffa ekonomiminister Waldemar Pawlak och kräva mer pengar till sina män. Både lärarna och gruvarbetarna, för att inte tala om vårdpersonal, kräver betydande löneökningar, uppemot 20%. Den polska sjukvården har varit i kris ett längre tag, med strejker bland sjuksköterskor förra året som exempel. Förra veckan möttes regeringen och presidenten i (ett misslyckat) krismöte om sjukvården. Problemet är där liksom i andra branscher att de statliga lönerna halkat efter de i den privata sektorn. De bästa polska läkarna lämnar landet för jobb i bl.a. Sverige och Storbritannien.

I den privata sektorn stiger lönerna nu med ca 10% på årsbasis, och ligger nu på drygt 3200 zł per månad före skatt (ca 8500 kr). Inom den offentliga sektorn ökar lönerna långsammare. Men inte nog med att Polens budget redan är ansträng, de senaste siffrorna indikerar också en ökande inflation. Så, det är vi statligt anställda som sitter med nitlotten: Priserna stiger, men inte våra löner. Nåja, förutom gruvarbetarnas då. Hittills har ingen regering lyckats motstå gruvarbetarna när de strejkar. Vi får se hur det går för Tusk...

Dagens ord är dochód - inkomst.

Andra bloggar om: , , .

2008-01-16

Rättvis märkning?

För ett drygt år sedan skrev jag om det där med KRAV- och rättvisemärkt mat. När det gäller den senare märkningen så klippte jag mest ur en artikel i The Economist. Där konstaterades att fairtrade-idén är en form av substitution som inte ger några ekonomiska incentiv till att utveckla sin produktion. Via Johan Norberg läste jag nu en rapport från Timbro som visar att rättvisemärkning kanske inte är så rättvis. Slutsatsen i (den ganska dåligt skrivna) rapporten är

Det är mycket ineffektivt att försöka förmedla pengar genom Rättvisemärkts system. Så mycket som 80 procent av de extra kronor som en konsument lägger på att köpa rättvisemärkt kan vara borta innan de når producenten! Det är långt ifrån de 0 procent som Rättvisemärkt utlovar.
Att sedan urvalet av rättvismärkt kaffe är mindre och att det "rättvisa" kaffet inte är lika gott är också tunga skäl att hålla sig till (privatimporterat) Mollbergs.

Dagens ord är sprawiedliwy - rättvis.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2008-01-15

Debatt om polsk antisemitism

Anklagelser om antisemitism och nazism är något som är mycket känsligt i Polen. Av förståeliga skäl. Utrikesministeriet har en särskild sida där man understryker att formuleringen "polska koncentrationsläger" är felaktig. Länge var debattklimatet sådant att alla anklagelser om polsk antisemitism avfärdades som ogrundat förtal och bemöttes med tystnad och indignation.

Mycket förändrades när den amerikanske historikern, med polskjudiska rötter, Jan Tomasz Gross 2000 publicerade sin bok Siąsiedzi (Grannar/Neighbors, ISBN 0691086672) om pogromen i Jedwabne. Gross visade i sin bok, som blev häftigt kritiserad, att pogromen utfördes inte av tyska Einsatzgruppen utan av de polska grannarna. Det polska nationella minnesinstitutet (IPN) genomförde en undersökning och gav Gross rätt i sak: Massakern "utfördes av polacker motiverade av tyskarna."

Nu har Gross senaste bok, Fear (ISBN 0691128782), kommit ut på Polska. Den har undertiteln Polsk antisemitism efter Auschwitz och fokuserar på pogromen i Kielce 1946. Gross menar att den är en del i en polsknationalistisk strategi att skapa en etniskt ren nation i Polen. Han menar att kommunisterna hjälpte till med detta. Detta har återigen lett till en mycket högljudd debatt. Marek Jan Chodakiewicz, en annan polsk-amerikansk historiker och författare till boken After the Holocaust, menar att pogromerna var en del i en allmän laglöshet i ett Polen efter andra världskriget. Han fråntar inte polackerna ansvar för det som hände, men ser det inte som en del i någon plan. Han säger till polsk radio:

A free country would have taken care of all the burning issues. Number one was property restitution. Whoever has been despoiled by the Nazis and the communists should have his or her property restored. That goes both for the Christians and the Jews. That didn't happen because of the communist hostility towards private property. Therefore, there were conflicts over property which only the communists could have solved. Also, the communists entirely destroyed the machinery of the Polish state. When the communists pushed the Nazis out of Poland they started shooting, arresting and deporting functionaries of free Poland. That also means the police and the judiciary of the underground. That means that there was no law and order. When there's no law and order banditries are rampant. If you add into the mixture what the Soviets were doing – raping, pillaging and killing then you have a fuller picture and the Jewish community which survived the Holocaust, individual Jews and the Jews who returned from the bowels of the Soviet Union were thrown into this mini inferno.
Gross menar att han inte har för avsikt att anklaga Polen som nation utan att antisemitismen var ett "gift som injicerats i den polska identiteten" av nationalister och kyrkan. Jag vet inte var sanningen ligger, och inte heller historikerna är överens.
I agree with [Gross’s] argument that Poles had their share in the Holocaust and that Polish peasants took part in the murder of Jews in Jedwabne, Radziłów, the regions of Łomża, Zamość and Kielce. I agree that anti-Semitism was a kind of cultural code which Poles used at that time
säger
Marcin Zaremba, historiker vid Uniwersytet Warszawski.
This is not a controversy about facts. No serious Polish historian negates the fact that anti-Semitism was widespread in the 1940s, if only to mention the several pogroms of Jews at that time. I am highly critical, however, of Gross's radical interpretations. He claims that during the war Poles took part in the Holocaust and after the war they finished ethnic cleansing against Jews. Such a view is unjustified
säger
Paweł Machciewicz, också historiker, som menar att Gross hårda språk försvårar debatten.

De flesta, de som kritiserar Gross och de som håller med honom, verkar dock tycka att det är bra att debatten förs och ingen håller med åklagaren i Kraków som inlett en förundersökning för att se om boken "förtalar den polska nationen". Detta enligt en lag som Kaczyński införde som säger att den som "offentligt anklagar
den polska nationen för att ha deltagit, organiserat eller varit ansvariga för nazisternas och kommunisternas brott" skall dömas till upp till tre års fängelse. Jag har sagt förut att historien inte är något som skall lagstiftas om, och det här är idioti på samma nivå som de tyska och franska förintelseförnekelselagarna. Varför är det så svårt för politiker att våga se en öppen debatt istället för att gömma den bakom idiotiska lagar?

Dagens ord är strach - rädsla.

Andra bloggar om: , , , , , , . Intressant?

2008-01-14

Övervakning på nätet

Debatten om fildelning, övervakning och upphovsrätt går hög nu på bloggar och debattsidor i Sverige. En utmärkt sammanställning finns hos Mina Moderata Karameller. Och i Frankrike har man enligt SVD nu tagit fram en ny organisation som skall plocka fram uppgifter om fildelare och tvinga ISPer att stänga av deras anslutningar. Det genererar naturligtvis många frågor som diskuterats på bloggar här och var; Vem skyddar användarnas rättigheter till privat kommunikation (något vi inte kan räkna med enligt Beatrice Ask)?; Hur skall man ta reda på vem som fildelar tex i öppna nätverk? När alltmer kommunikation sker via nätet, är det då försvarbart att stänga av någon från detsamma?; Vad händer med insamlad data?

Över det sista kan man ta sig en extra fundering. Något som Jeremy Clarkson nu gjort. Efter att persondata om 25 miljoner britter (och ytterligare några liknande historier) slarvats bort gick Clarkson ut och menade att det inte var något att gnälla om. Ingen kunde göra något med uppgifterna. För att bevisa det lade han ut sitt bankkontonummer i The Sun. Han fann dock till sin förvåning att någon använt uppgifterna till att lägga in en automatisk överföring till en välgörenhetsorganisation. Clarkson är dock inte sämre än att han kan ändra sig:

I was wrong and I have been punished for my mistake.[...] Contrary to what I said at the time, we must go after the idiots who lost the discs and stick cocktail sticks in their eyes until they beg for mercy.

En intressant fråga för mig här i utlandet är ju vilken policy som finns här. Det verkar
inte som om det finns någon livfull debatt här i Polen för ögonblicket (enligt vad vänner och sökningar i de största tidningarna visar). På gott och ont. Betyder det att frågan inte ses som så viktig att drakoniska åtgärder behöver införas? Eller betyder det att de införs i smyg, utan debatt? Eller att de redan är införda? Enligt den senaste undersökningen från Privacy International så hamnar Polen högre (2,3) än Sverige (2,1), men ändå inom gruppen "systematic failure to uphold safeguards". Man märker här att det finns en helt annan misstänksamhet mot tex myndigheterna. Man är mer vaksam på sitt privatliv än i Sverige. Det har naturligtvis att göra med 45 år av socialism. Följaktligen får man också ganska goda betyg inom områdena "Constitutional protection", "Statutory protection" och "Privacy enforcement" Men Polen hör till de allra värsta när det gäller data avlyssning och datalagring där det bedöms som "leading in bad practice". Bland annat bedöms man ha "Large amount of interception of communications with limited oversight". Låter inte så bra. Vi får väl se hur det utvecklas i framtiden och om den svenska debatten smittar av sig.

F.ö. vet någon om det finns något liknande knuff.se i Polen?

Dagens ord är prywatność - privatliv; ostördhet. (Privacy på engelska).


Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2008-01-11

Manlighet

En kollega observerade i morse när jag gjorde kaffe. Han kommenterade att en skillnad mellan män och kvinnor är att kvinnor diskar muggen efter de druckit medan män gör det innan.
Dagens ord är kubek - mugg.

2008-01-10

Tråkigt - bra?

Lyssnade på P1-morgon i morse och hörde hur Kjell-Albin Abrahamsson (mycket hörvärt) beklagade sig över att polsk politik blivit så tråkig och vanlig nu under Tusk istället för när tvillingarna styrde. Jag kan bara hålla med. Antalet skandaler har nått skandalöst vanligt nivå. Ingen Lepper eller Giertych i regeringen. Inget ilsket kvackande. Polsk politik är tråkig igen. Suck.

Dagens ord är nudny - tråkig.

2008-01-08

Poliser på gatan förhindrar brott

Rikspolischefen i Sverige har just konstaterat att fler synliga poliser minskar antalet brott och gör att folk känner sig tryggare. Nähä! Det är ett avslöjande på samma nivå som när Mårten Palme för några år sedan konstaterade att det finns ett samband mellan ersättningsnivå och antalet sjukskrivningar. Kanske är det dags att polisen äntligen tar tag i vardagsbrottsligheten istället för att lägga oändliga resurser på att jaga fildelare.

En av de saker som jag verkligen märkte när jag flyttade hit till Polen var att man faktiskt såg poliser ute på gatorna. Patrullerande två och två i gula västar. Men, tänker kanske nån, Polen är ju ändå ett våldsamt land där det stjäls och bråkas. Men nej, när det gäller saker som våldsbrott och bilstöld så ligger Sverige betydligt högre än Polen, även om man räknar absoluta tal (fig 1). Om man tar i beaktande att Polen har 39 miljoner invånare mot Sveriges 9 miljoner så är det Sverige som framstår som det vilda landet. Nu skall man ju vara försiktig med att jämföra siffrorna direkt, men att Polen skulle vara så väldigt farligt och vilt är en myt. När det gäller antal poliser så har Polen ungefär 100000 poliser mot Sveriges 17400, 1 per 390 invånare respektive 1 per 517. En skillnad på 30%. Var man har en stor skillnad är tex i antalet fångar där Polen ligger strax över 200 per 100000 inv. medan Sverige har 79. Alla siffror kommer från Eurostat.Jag tror att mer synliga poliser och mindre en omprioritering på vardags- och våldsbrott är ett viktigt steg för att folk skall känna sig säkrare och att någon faktiskt bryr sig.

Jag har själv inte behövt kontakta polisen här, så jag kan inte uttala mig om hur man blir bemött. Två gånger har jag dock varit i kontakt med polska polisen. Första gången när lokalpolischefen kom och presenterade sig och gav mig sitt nummer samt kontrollerade att jag bodde på adressen jag registrerat mig på. Andra gången när jag blev stoppad i en rutinalkoholkontroll och de tog en kvart på sig att kontrollera mitt svenska körkort.

Dagens ord är przesępczość - brottslighet.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2008-01-07

Slowfood

En riktigt kall vinterdag är det få saker som smakar så bra som en tallrik bigos för att värma kroppen. Bigos är en gryta av surkål, kött, svamp, korv, bacon... Det finns nästan lika många recept som polacker. Men en sak är alla ense om; bigos är ingen snabbmat. Man blandar ingredienserna och låter det hela stå och puttra i många timmar. Sedan väntar man! Bigosen smakar bättre av att stå till sig. Andra dagen låter man återigen bigosen puttra någon timme. Nu kan man äta lite också. Men se till att det blir över. Först på tredje eller fjärde dagen når det hela sin höjdpunkt och är bra ytterligare några dagar.

Dags för lunch!

Dagens ord är jedzenie - mat.

2008-01-06

Abort och homosexuella

I höstas skrevs det mycket (nåja, relativt) i svenska tidningar om hur Polen hade fått en ny "liberal" regering. Men frågan är liberal i vilket hänseende. Att det är en ekonomisk ganska liberal modell man eftersträvar är väl till viss del sant. Men när det gäller värdefrågor, där som Polen ofta har hudflängts i svensk press, är det en konservativ regering man har. Något mindre konservativ än under ankorna, men i alla fall.

Regeringen har tex nu i dagarna gått ut med att man inte tänker att ta tag i frågan om homoäktenskap. "Regeringen har inte lyft och kommer inte att lyfta den frågan" säger en talesperson till Dziennik.

Samtidigt kan man också konstatera att i ljuset av klagomål från Strasbourg har en talesman i medborgerliga rättigheter från Författningsdomstolen förklarat att den mycket restriktiva abortlagstiftningen i Polen strider mot konstitutionen. Abort är endast tillåtet då kvinnans liv är i fara, men talesmannen menar att konstitutionen medger att abort är möjlig även om det bara finns en liten risk för hälsan. Konstitutionen ger skydd för hälsan, och säger ingenting om hur sjuk man måste vara för att skyddas. Den förra regeringen införde ett direktiv att livet måste skyddas "från befruktelsen till den naturliga döden".

Det är ju dock så att det är en lagtolkning, och inte ett initiativ av regeringen som gjort att reglerna nu kanske luckras upp.

Till sist kan vi också notera att Polen av Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg uppmanas förklara sig för att de håller folk i "tillfällig arrest" utan rättegång i lång tis. Enligt den polska lagen kan personer hållas i tillfällig arrest i upp till 24 månader, men domstolen tar bland annat upp ett fall där en person satt fängslad i sju år utan rättegång. Justitieminister Cwiakalski menar att domstolens invändningar är en förolämpning. Polen förlorar varje vecka 3-4 fall i Strasbourg.

Dagens ord är gej.

2008-01-03

Håll klaffen, gubbjäkel!

I Polen har man kommit på ett fantastiskt sätt att förstöra allt nöje med TV. Man låter en och samma röst läsa alla repliker i utländska filmer med en inlevelse som Hasse Aro på valium. Originalljudet är nedskruvat så att man precis inte kan höra vad som sägs.

Med det nya året kom det nya TV-abonnemanget. Vi har nu 70 kanaler, fortfarande inget att se! Bland nya kanaler som lovade gott finner vi Discovery, TCM, Hallmark och många mer. Men liksom de polska kanalerna vi redan hade är de förstörda av den jäkla berättarrösten!

Enligt den tyska Wikipedia är en anledning till den polska (och ryska) varianten av dubbning att man i öststaterna inte fick tillgång till mastertapes med separerade ljudspår, och alltså kunde man inte ha en dubbning av tysk variant.

Polackerna verkar inte störas av rösten, man vänjer sig tydligen. Men jävlar vad störande det är när man inte vant sig. Jag kan inte se en film på polsk TV. Undertexter NU!

Dagens ord är lektor, som är vad de kallar röstjäveln.

Andra bloggar om: , , , .