2008-07-29

Stora pengar

The Economists hemsida kan man läsa om vilka länder som haft de högsta valörerna på sina sedlar. Detta i ljuset av att man i Zimbabwe just gett ut en sedel med valören 100 miljarder dollar. De ligger dock i lä av Ungern som efter andra världskriget drabbades av en oöverträffad hyperinflation med en topp 4×1016 % på årlig basis (priserna dubblas på 15 timmar) vilket ledde till att man gav ut sedlar med valören 1018 pengö. Man var nästan uppe på samma nivå i Jugoslavien under sönderfallet där en ny dinar år 2004 motsvarade ungefär 1027 dinarer från 1990. Eller tänk så här: Kunde du 1990 köpa 394 kg guld hade du 14 år senare bara råd med en enda atom.

Mugabe överväger nu att stryka nollor för att göra pengarna mer hanterliga, men med en inflation på flera miljoner procent kommer nollorna snabbt tillbaka. Den enda lösningen är naturligtvis att stryka nollorna ur landets ledning.

För övrigt är nollstrykande inte så ovanligt. Man gjorde det ganska nyligen i Turkiet (1000000 gamla lire = 1 ny), i Polen 1994 (10000 gamla zloty = 1 ny) och naturligtvis i Ungern efter ovan nämnda kris (4×1029 pengö = 1 forint).

För att låna ett citat av Richard Feynman:

There are 1011 stars in the galaxy. That used to be a huge number. But it's only a hundred billion. It's less than the national deficit! We used to call them astronomical numbers. Now we should call them economical numbers.
Andra bloggar om: , . Intressant?

Sommar i Göteborg

En viss torka har inställt sig här på bloggen. Semester i kombination med underbart väder gör att bloggfrekvensen gått ner ordentligt. Jag skulle räkna med att det fortsätter så en bit in i augusti innan den vanliga servicen återkommer.

Har för övrigt just kommit tillbaka till Warszawa efter att tillbringat lite tid med att slöa hemma hos päronen i Göteborg. Trots att Göteborg ju är känt som det sneda regnets huvudstad har nyblivna fru mjn lyckats med konststycket att alltid ha bra väder vid sina besök, så även denna gång. 30 grader varmt tillhör inte vanligheterna. Det får dock till följd att granitklipporna är rent obehagligt varma att klättra på.

Havet å andra sidan var alldeles lagom svalkande. För ovanlighetens skull slapp man hyperventilera när man hoppade i. Det var också en tydlig påminnelse om vad jag verkligen saknar här i Warszawa, havet. Att inte kunna sätta sig på cykeln efter jobbet och trampa ut mot Amundön eller Smithska udden är något som är svårt att komma över. Warszawa mitt i sommaren är inte riktigt min kopp te, trots de många fina parkerna att promenera i.

Fick för övrigt också träffat Maria Abrahamsson som var på besök i staden. Kul att ses IRL och få en röst till bloggtexterna.

Dagens ord är wakacje - semester.

2008-07-17

Ett förhandlingsvarv till

De polska varven har stora finansiella problem. Så stora att de polska regeringarna sedan 2004 understött dem med minst 5 miljarder złoty. Stödet räknas dock enligt EU som olagliga subventioner som förvrider konkurrensen. Den polska regeringen har varit under tryck att presentera någon form av privatiserings- och omstruktureringsplan som kan motivera utläggen. Om inte en trovärdig plan kan läggas fram kommer varven att tvingas betala tillbaka subventionerna, något som med största sannolikhet skulle leda till att de går bankrutt.

Detta är naturligtvis ett stort problem i Polen där varven, i synnerhet då det var där Solidaritet startade, har ett enormt känslomässigt värde. Regeringen Tusk har därför begärt ytterligare tid för omstrukturering. Nu har Europakommissionen gett Polen ytterligare två månader att ordna privatisering av varven i Szczecin och Gdynia. Skatteminister Grad hävdar att det finns flera potentiella inversterare och att förhandlinga kommer att inledas i september, en vecka innan kommissionens slutdatum.

Ingen vill naturligtvis att varven skall läggas ner, inte minst varvsarbetarna som hotar med demonstrationer och strejker. Men om varven i Polen är symbolladdade kan man med fog hävda samma sak om göteborgsvarven eller Kockums i Malmö som nu bara är skuggor jämfört med sina storhetsdagar. Visst gjorde det ont i göteborgska hjärtan när varven såldes och omstrukturerades, men staden överlevde. Att fortsätta hålla de polska varven vid liv med konstgjord andning är varken en långsiktig lösning eller bra för städerna som håller fast vid ett föråldrat luftslott.

Dagens ord är stocznia - varv.

Andra bloggar om: , , , , .

2008-07-15

Polen & Ukraina 2012?

Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko var i Polen i veckan för att möta Donald Tusk och försäkra UEFA om att planerna på Euro2012 i de båda länderna går som de skall. Michel Platini, UEFAs president, verkar dock inte helt övertygad. Han har visserligen nyligen gett Polen en försiktig tumme upp för deras förberedelser, men han har hittills vägrat att godkänna Ukrainas planer.

Det som behövs är ... allt. Det handlar om infrastrukturen - nya stadia, bättre vägar, fler hotell. I Polen har man så smått börjat komma i gång med bygget av den nya nationalstadion i Warszawa, vilket kanske också kan få till följd att de stora banden spelar här istället för i Chorzów. I Ukraina verkar det gå trögare, hur det nu är möjligt. Man har framförallt problem med flygkapaciteten och ombyggnaden av olympiastadion. T.o.m. det ukrainska fotbollsförbundet säger nu att huvuddelen av matcherna i EM troligen kommer att spelas i Polen. Man vill dessutom ha finansiell hjälp från UEFA såsom Portugal fick inför mästerskapet 2004 för att klara bördan. Tymosjenko å sin sida hävdar att allt är under kontroll och att Polen och Ukraina kommer att dela broderligt på spelen.

Platini är dock inte övertygad. Han har gett Ukraina och Polen fram till UEFAs exekutiva kommittés nästa möte, 25-26 september att lägga fram konkreta planer på hur de skall lösa uppgiften och att visa att de kan hantera de problem som ligger på bordet. Annars kan man tvingas ta till andra alternativ. Enligt ukrainsk press skulle det handla om att Polen vill suga åt sig hela mästerskapet. Något som även Gazeta Wyborcza spekulerar om. Ett annat alternativ är att EM istället placeras i Italien, som redan har infrastrukturen, och som var en av slutkandidaterna till Euro2012.

Dagens ord är zabrać - ta ifrån, beröva.

Andra bloggar om: , , , , .

2008-07-14

Sommarstormar

Vi har haft en gäng ordentliga stormar här i Polen de senaste dagarna. Under dagen har det varit uppemot 28 grader med hög luftfuktigthet, men framåt kvällen tornar molnen snabbt upp sig. I förrgår kväll blev himlen mycket snabbt helt mörk och det blev helt tyst. Sedan kom ett våldsamt regn tillsammans med vindbyar som knäckte träd. Och blixt och åska! Igår var det svalare, så lyckligtvis slapp vi ytterligare en kvällsstorm.

Dagens ord är burza - storm.

Veckans polenbild

From Veckans Polen...
Veckans bild är en storkbild, lite svårt att se kanske, men de vita prickarna är storkar. Det var väl tvunget att en sådan skulle komma förr eller senare. I Polen häckar mer än 50000 storkpar, vilket är en dryg tredjedel av världens alla vita storkar. Att ha en stork vid huset sägs betyda tur och många sätter därför upp ställningar för de stora redena som kan väga ett par hundra kilo.

I Babcias by i östra Polen finns kanske 50 storkpar. Det var en mäktig syn förra helgen när de unga storkarna var ute och flygövade. Vid ett tillfälle räknade jag till åtminstone 35 storkar som cirklade över husen. Tyvärr hade jag då ingen kamera tillhanda.

2008-07-09

Godmorgon, yxskaft!

I söndagens Godmorgon, världen! handlade det bl.a. om den judiska festivalen i Kraków. Reportaget, som i sig är intressant, fokuserar mycket på frånvaron av judar på festivalen som mestadels organiseras och besöks av icke-judar. Men, både i påannonseringen och i reportaget talar man om hur polackerna firar och profiterar på den kultur som "de själva utrotat". På Godmorgon, världen!:s hemsida kan man läsa om reportaget:

Judisk festival nästan utan judar I Krakow har polackerna slagit mynt av den kultur dom själva tog död på - nu ett hett turistmål. [kursivering i original]
Som diskuterats här tidigare, visst fanns/finns antisemitism i Polen. Men att gå så långt som att framställa det som om polackerna var ansvariga för förintelsen är inte bara en pinsam historieförfalskning, utan också en djup förolämpning mot de miljoner polacker som led och dog under den tyska ockupationen för att inte nämna de många många polacker som riskerade och förlorade sina liv för att rädda judar undan nazisterna. De judiska och polska kulturerna samexisterade och interagerade, visserligen i bland ganska ansträngt, under hundratals år. En samexistens som kom till ett abrupt slut 1939 - och inte på grund av någon polsk åtgärd.

Det är inte bara riktigt dåligt av Sveriges radio att göra ett sådant misstag (hoppas jag det är) utan speglar en tyvärr vitt spridd uppfattning av Polen inte som ett offer för den tyska aggressionen under världskriget utan en villig medhjälpare.

Dagens ord är Żyd - jude.

Andra bloggar om: , , , .

2008-07-07

Kalkstensklättring

From Climbing in J...
Jag är tillbaka efter några dagars klättring i Jura-bergen, i området kring Podlesice och Rzędkowice, tillsammans med [cmh]. Han har sammanfattat klättringen i en läsvärd postning på sin blogg. Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med om omdömet som "mer eller mindre polsktalande", men jag håller helt med om att både [cmh]:s och mjn:s mod lämnar mycket att önska.
From Climbing in J...
Att tälta uppe vid klipporna var alldeles utmärkt. Bonusen i form av härliga solnedgångar över bergen är bara att tacka för.
From Climbing in J...
Undertecknad har för övrigt också behövt utstå mycket gliringar från fru mjn för att ha lämnat henne ensam strax efter bröllopet för en "smekvecka" i bergen.

Dagens ord är miesąc miodowy - smekmånad, bokstavligen honungsmånad.

Andra bloggar om: , , , .

2008-07-04

Rätt - för en gångs skull

President Lech Kaczynski tycker inte om EU. Han har många anledningar, men mest dumnationalistiska och protektionistiska. Men nu har han lyckats få en sak rätt - Lissabonfördraget. Kaczynski har länge tvekat att skriva under fördraget, trots att parlamentet godkänt det, och nu har han efter Irlands nej ytterligare anledning att tveka. Nyligen menade han att det är meningslöst att skriva under det nu, vilket förhoppningsvis skulle bli fördragets dödsstöt och göra slut på de mindre vackra försöken från EU-ledarna att vrida om armarna på irländarna och tvinga fram en omröstning som ger "rätt" resultat.

Dagens ord är niecelowy - meningslös.