2008-11-28

Vem sköt - och varför?

Det rapporterades vitt i internationell press (och en TT-notis i DN) att Georgiens och Polens presidenter blivit beskjutna under ett besök i de omstridda gränstrakterna mot utbrytarrepubliken Sydossetien. När deras karavan närmade sig gränsövergången skall maskingevärseld ha hörs från posteringen. Saakashwili och Kaczynski var snabbt ute och anklagade ryska soldater, eller deras bandhundar den sydossetiska milisen, för skottlossningen. Något som med emfas avvisas av Moskva.

Men nu har nya detaljer kommit fram som ställer det hela i lite annat ljus. Kanske var det hela en ploj... kanske var ryssarna verkligen oskyldiga (den här gången) och det var i själva verket georgier som sköt. Det hävdar Moskva, såklart, men det är också slutsatser som skulle ligga nära enligt en hemligstämplad rapport från den polska säkerhetstjänsten ABW som tidningen Dziennik fått tag på. Det menade i alla fall chefen för ABW, liksom talesmän för regeringen, t.ex. vice premiärminister Grzegorz Schetyna, som sa att Georgien låg bakom provokationen.

I själva verket visar rapporten inte på något annan än att varken den polske presidenten, som i sista stund ändrat besöksplanerna för att med egna ögon se att Ryssland fortfarande hade styrkor kvar i Georgien i strid med fredavtalet, presidentens skyddsgrupp BOR, eller ABW har några som helst bevis för vem som sköt. Något som Tusk, måste det påpekas, snart erkännde. Han tystade därmed sina egna talesmäns offentliga spekulationer. Presidentens livvakter, som befann sig i en jeep bakom presidenlimosinen, hade blivit skiljd från denne i kolonnen. Deras brist på ingripande, i vad som kunde varit en för presidenten livsfarlig situation, är oerhört inkompetent. Likaså visar såväl president Kaczynski som regeringen en makalös brist på diplomatisk fingerkänsla. Att Kaczor snabbt ville skylla på Ryssland är inte konstigt, med tanke på hans maniska motvilja mot Moskva. Men att utan bevis gå ut med en sådan anklagelse gör att Ryssland kammar hem gratispoäng för sitt eget lögnmaskineri. Men mest pinsam är situationen för ABW, som skall vara en apolitisk organisation för inhämtande och bedömning av data. Att de tidigt gick ut med ogrundade uttalanden i en politiskt känslig fråga är inte försvarbart. Det är inte säkerhetstjänstens uppgift att göra politiska utspel.

Saakashwili, som ville visa världen genom Kaczynski och hans pressfölje, att Ryssland inte följer det avtal de skrivit under tillhör också förlorarna. Ingen pratar om brutna avtal.

Dagens ord är awantura - incident, bråk.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

2008-11-26

Institutionaliserad internetanalfabetism

För ett par veckor sedan när jag kom hit till Lille för några veckors forskningsutbyte så behövde jag ansöka om lösenord för det trådlösa nätverket på institutionen. Jag gick till receptionsten, en kvinna i 50-årsåldern som naturligtvis hatade att behöva kommunicera på engelska, och fick en papperslapp där jag skulle skriva mitt namn samt en motivation till att jag behövde internetaccess. Jag blev helt ställd! Vad behöver jag internet till... allt var min spontana tanke. Jag började stamma något om mail, artiklar, databaser. "Nej", sa den barska grindvakten, en sådan motivation kunde hon inte acceptera. Som tur var dök min franske värd upp och sa att det var "Pour la recherche". Det räckte.

Samma form av internetanalfabetism ser vi nu bäras upp som stolta påfågelfjädrar av politiker, artister och journalister i Sverige liksom i Bryssel. Internet är inte ett esoteriskt nätverk för piratverksamhet, porr och terrorism. Förespråkare för IPRED eller telekompaketets avstängningsalternativ har inte förstått att nätet idag är en värld lika innehållsrik som den fysiska. Och liksom i den fysiska världen förekommer otyg även på nätet. Men att vilja strypa de oerhörda möjligheterna som finns i denna nya och i sanning sköna värld för att skydda en dagsländeföreteelse från 1900-talet går långt utöver dumt. Det är att medvetet gömma sig under en reaktionsismens sten och vägra ta steget in i nutiden. Förändring är för många något dramatiskt som man helst undviker. Att trampa vidare i gamla välbekanta fotspår är att föredra framför att va steget ut i det okända. Och förändringar blir i allmänhet svårare ju mer man har investerat i status quo. Och det är svårt att tänka sig några som har mer investerat än skivförsäljare, vilkas hela affärsidé bygger på ett koncept som snart (eller i princip redan) är lika utdaterat som kopparsticket, eller proffspolitiker och gammeljournalister som inte har en tanke på en karriär utanför det etablerade politiska och mediala etablissemanget. Det som hotas av den informella och spontana makten som finns utanför den fysiska världen. Därför vill man kontrollera och begränsa det nya. Man försöker beskära det stora, vildvuxna nya till en liten, oförarglig bonsai. Vad man samtidigt gör är dock att kastrera den kreativa lust som är det som drivit fram all utveckling.

Ironiskt nog kan man dock konstatera att om det är några som har förstått hur stor nätvärlden är så är det FRA och liknande organisationer. De vill ha en del av den kakan och utnyttjar hänsynslöst politikernas internetanalfabetism till att ta sig friheter i den digitala världen som de aldrig kunnat drömma om i den fysiska. Och eftersom de reaktionära inte rör sig i den världen känner de heller inget behov av att försvara den.

(Titeln ger en schwungigare allitteration på engelska, med detta är ju en svensk blogg...)

Dagens ord är sieć - nät

Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

2008-11-22

Dålig planering

Det är riktigt dålig planering att nu, när vi sitter på en pub i Gent med över 200 olika öl, så är jag chaufför! "Hallå, en Cola till..."

2008-11-13

Korta notiser

Lite tid för bloggande nu, med att par notiser hinner jag med i alla fall.

  • Det är jäkligt svårt att skriva på franska tangentbord. azerty är inte riktigt rätt, och vad är poängen med att ha alla siffror skiftade?
  • Vad är det med franska universitet och förkortningar? Just nu jobbar jag på IEMN, som sorterar under CNRS. På väg till jobbet passerar jag skyltar mot bl.a. SGAP, IRI och COSEC utan vidare förklaring.
  • Här i Frankrike, liksom i Polen var tisdagen en helgdag. Här, liksom i Storbritannien är det slutet på det stora kriget som man minns; det krig som till stor del utspelades här i krokarna. I Polen innebar slutet på samma krig att landet återigen fick en plats på kartan efter 123 års delning. 11 november firas följaktligen självständighetsdagen.
  • Jag stör mig gruvligt på människor som verkar tycka att etiketter är viktigare än vad som står bakom dem. Case in point: Alexander "Pragmatiska liberaler" Bard. Jag håller helt med Blogge i det här fallet. Tyckte till en början att Liberati lät intressant, men det dog snabbt...
Dagens ord akronim.

2008-11-08

Att bo under en trappa

Bilden ovan visar utsikten från rummet i Lille. Studenthemmet, där jag bor i delen med namnet Marcel Proust, bjuder på 9 m2 med utsikt mot undersidan på en trappa och ett badrum med en storlek som tillåter en att sitta på tronen och samtidigt duscha, om man nu har sådana preferenser. Därtill har man väggar av papper så man hör allt som pågår i resten av huset.

Har ägnat dagen att traska omkring i Lilles centrum. Det är litet och bjuder på en del vackra byggnader, men under en dag hinner man att upptäcka att man ständigt hamnar på ställen man redan sett. Ett plus är dock det digra utbudet av belgisk öl.

Dagens ord är Francja - Frankrike.

2008-11-06

Till Frankriket

I morgon förmiddag åker jag till Lille i norra Frankrike för att jobba i tre veckor. Har hört att Lille kanske inte är världens roligaste stad, men i Belgien finns både Gent och Brügge, och det är bara en timme till Paris med TGV.

Om jag nu kommer dit... Det är tydligen strejk på franska tåg... igen! Blir spännande imorgon. Kanske blir jag fast i Bryssel.

Det blir förmodligen si och så med bloggandet den närmaste tiden. Chefen tycker att två artiklar bör vi nog kunna klämma ur de här tre veckorna. Det blir till att ta med sovsäck och liggunderlag. Med det schemat har jag inte tid att lämna labbet.

Den som är intresserad kan istället följa mig på Twitter.

Polskt hotel

Via Dark Roasted Blend hittade jag hen här bedrägliga bilden på ett polskt hotel.
PhotoPut.com
Hotel Alicja i Łódź har verkligen bilden ovan på sin websida, men en titt på Google Maps visar den undre bilden nog är mer rättvisande.

View Larger Map
Humor. Att det var ett polskt hotel kände jag igen direkt på de rödblå vägnamnskyltarna.

Dagens ord är upiększyć - försköna.

2008-11-03

Veckans polenbild

From Veckans Polenbild

Veckans bild är tagen förra året på kvällen på Alla helgons dag. Överdådigt prydda gravar med hav av blommor och lyktor i massor. Men mycket stämningsfullt på kvällen när horderna gett sig av hemåt. Under dagen är det fullkomligt kaos på kyrkogårdarna.

En dålig dag

I går var nästan löjlig. I fredags på väg hem från jobbet råkade jag köra ner cykeln i ett av de djupa hål i gatorna som gör det Warszawska vägnätet ovärdigt en otillgänglig by i cetralafrika. Punktering! Rejält - ny slang behövdes. På lördagen, alla helgons dag, var allt stängt. Så söndagen gav jag mig ut för att leta innerslang. Intersport i det lokala köpcentret hade slut på rätt storlek. Likaså det inte så lokala köpcentret dig jag begav mig för att besöka Decathlon. Vidare till Skiteam, där cykeln var inköpt. Också slut. Jag kan förstå att alla cyklister i Warszawa verkar hamstra innerslang, men nu började det bli lite löjligt. Så jag tänkte att på Arkadia, ett av Europas största köpcenter, så borde det ju finnas en sportaffär som inte är helt utplockad. Men jag tänkte inte på vilken helg det var... allhelgonahelgen. I Polen besöker alla sina gamla släktingar på kyrkogårdarna och polisen går ut och uppmanar folk att inte ta bilen dit. Det är helt igenkorkat. Nå, längs vägen mellan Skiteam och Arkadia ligger en av Warszawas största, och vackraste gravplatser, Cmentarz Powązkowski.

View Larger Map
Efter nästan en timme i kaoset lyckade jag nå en av tvärgatorna till Jana Pawła. Jag kom aldrig till Arkadia. I stället bar det av till andra ändan av stan och Galeria Mokotow, där jag slutligen lyckades hitta en slang som passade. Det hela tog allt som allt över fyra timmar... och kostade mig många svordomar och gråa hår!

Dagens ord är dętka - innerslang.