2009-01-29

Strejk

I dag är det storstrejk i Frankrike. Hittills är det den andra strejken jag drabbats av sedan vi anlände hit till Lille den 12 jan. Båda gångerna har vi mest märkt det för att man inte kan gå och äta lunch på det vanliga haket. Ingen subventionerad mat idag.

Dagens strejk verkar vara ganska mångfacetterad. På BBC skriver man att strejken är för att "demand action to protect jobs and wages". Fast på institutionen strejkar en del kollegor för att protestera mot nedskärningar av anslagen till forskning. Idén med att strejka som forskare känns lite... konstig. Det är inte riktigt som när tågförare och sopåkare strejkar - det normala samhällslivet stannar upp. Jag skulle gissa på att allmänheten knappast ligger sömnlös över dagens bortfall av publicerbara resultat...

I övrigt hade BBC en bild på några ungdomar som "sörjde" förlorade medborgerliga rättigheter och privatiseringen av posttjänster (!).

Strejk verkar tillsammans med fotboll vara fransk nationalsport.

Dagens ord är strajk.

2009-01-28

Lästips om pseudovetenskap

Ber om ursäkt för torkan den senaste veckan, men förkylning i kombination med artikelskrivande har effektivt tömt all blogglust. Tills ordinarie service är tillbaka kan man alltid passa på att läsa om 7 varningstecken på bogusvetenskap.

  1. Upptäckaren går direkt till media istället för via peer-review.
  2. Upptäckaren påstår att etablissemanget undertrycker hans/hennes forskning.
  3. Den mätta effekten ligger alltid precis vid detektionsgränsen, och det finns inget sätt att öka signal/brus-kvoten.
  4. Bevisen bygger på anekdoter.
  5. Upptäckaren hävdar trovärdighet för att metoden har använts "i århundraden".
  6. Upptäckaren arbetar isolerat (det ensamma geniet).
  7. Upptäckaren måste förslå nya naturlagar för att förklara sin upptäckt
En i mina ögon bra lista, om än inte uttömmande. Framför allt nr 1 och 7 är viktiga, fast 4 är också viktig att ha i minne. Bara för att någon, eller t.o.m. många, säger något betyder inte att det är sant.

Dagens ord är odkrycie - upptäckt.

2009-01-23

Sniff

Bloggarlust dränkt i störtflod av näsdukar.

Dagens ord är katar - snuva.

2009-01-20

Hybris?

Vet inte om det nått utanför Frankrike, men här rapporteras det rätt friskt om att Ségolène Royal, som förlorade presidentvalet mot Sarkozy, försöker ta på sig äran för Obamas seger. Det var hennes kampanj som inspirerade Obama, menar Royal, och hans medarbetare kopierade hennes strategi.

Jag tror inte riktigt att det är hela orsaken till Obamas seger. Och strategin verkar ju inte funkat så bra för Royal... varför kopiera en förlorande strategi?

Dagens ord är nieposkromiona pycha - hybris eller ordagrant okontrollerbar stolthet.

Andra bloggar om: , , , .

2009-01-19

Jävla u-land

De senaste dagarna har vi upptäckt att Frankrike är ett jävla u-land till största delen befolkat av monolinguala, oförskämda, egoistiska paragrafryttare. I slutet av förra veckan blev vi stående i 40 minuter utanför ett labb, dit vårt passerkort släppte in oss, för att vi inte var med på en lista över besökare. Att passerkortet funkade gjorde inte att receptionisten ville släppa in oss.

I fredags kväll försvann vår internetkontakt. Men då ingen jäkel jobbar under helgen fick vi vänta tills idag på mogonen innan det var fixat. När vi kom hem från jobbet kom nästa överraskning. Elen är avstängd! Fem i sex rusade vi över till husförvaltaren och sa till. Han kom med oss hem och konstaterade, liksom vi tidigare naturligtvis gjort, att automatsäkringarna var påslagna. Då ryckte han på axlarna och förklarade, på franska förstås, att vi nog inte betalat räkningen. Att vi bara bott här i en vecka och inte ens fått nån räkning hjälper inte. EDF har stängt av oss och om han faxar dem vårt kontrakt skickar de nog en räkning inom två dagar. Då kan vi få strömmen tillbaka.

Vi bor i en lägenhet med eluppvärmning och eldriven varmvattenberedare. Det är 3 grader ute och det drar från fönstren. Vi har just nu 17 grader inomhus och temperaturen sjunker. Som sagt ett jävla u-land!

Men, internet fick de igång. Synd att jag bara har 14 minuter batteri kvar på laptopen!

Dagens ord är kraj rozwijający się - utvecklingsland. Fast då rozwinąć betyder utvecklas så stämmer det inte. Här är man påväg tillbaka till 1900-talet.

2009-01-16

Polska kärnkraftverk på gång?

En konsekvens av gaskrisen efter årsskiftet är att diskussionen om kärnkraftverk i Polen tagit fart igen. Donald Tusk har förklarat att han ser energisäkerhet som en av regeringens huvudfrågor, och han ser det som realistiskt att två kärnkraftverk med en sammanlagd effekt på 6GW skall kunna stå färdiga till 2020. Den största polska energioperatören PGE skall enligt Tusk få uppdraget, och de förklarar sig beredda. PGE har länge velat utveckla kärnkraftsektorn, bland annat som eventuella samarbetspartners i det nya Ignalinakraftverket i Litauen. Även svenska staten, i form av Vattenfall säger sig villiga att investera i polsk kärnkraft.

Polen skall också bygga en anläggning för import och lagring av flytande naturgas i Świnoujście i nordväst för import från bland annat Norge. Detta för att bryta beroendet av den ryska gasen.

Fast man kanske kan hoppas på att bygget av eventuella kärnkraftverk, som behövs om man skall ha någon chans att ersätta den kol man inte får använda enligt EUs nya klimatmål, övervakas noggrannare än andra byggen i Polen. Polska vägar tenderar till att falla sönder efter halvår... låt inte samma bolag bygga kärnkraftverken.

Dagens ord är elektrownia jądrowa - kärnkraftverk.

2009-01-13

Spridda notiser från Frankrike

Framme och inflyttade i Lille i Nordfrankrike där vi skall spendera det närmaste halvåret. Lite spridda intryck hittills:

  • Att köra 18 timmar i sträck på två förare med bara korta bensträckare och tankning går. Fast man är lite trött mot slutet.
  • Att sova en timme i bilen innan man hämtar nycklar till lägenheten, snabbt packar in allt och sedan direkt ställer in sig på nya jobbet går också. Lite svårt att koncentrera sig på att läsa artiklar är det dock.
  • Jag har skrivit under ~30 sidor dokument på franska. Har ingen aning vad som står i dem.
  • I Lille är vintern ganska lik den i Göteborg. Det är runt noll och fuktigt. Idag regnade det - från sidan.
  • Fast i Göteborg har man isolering. Vi har en hörnlägenhet med dåligt isolerade fönster. Två pyttesmå elradiatorer skall stå för uppvärmningen... Fleecetröja på inomhus är det som gäller.
  • Varför har man inte upptäckt påslakan i Frankrike? Varianten att vika ett lakan över en filt är kass.
Dagens ord är przeciąg - drag.

2009-01-11

Veckans Polenbild

From Veckans Polenbild

Veckans bild visar fru MJN när hon fyller i deklarationen. Deadline är inte ännu på några månader, men då vi åker till Frankrike fixar vi det redan nu.

Deklarationen här påminner mig om hur pappa satt och svor över skattepappren när jag var liten. Det är långt i från den förenklade förtryckta blanketten med SMS-svar. Skatt skall man svettas över... men man får ju i alla fall ge bort en del av den.

Dagens ord är wypełnić PIT - fylla i deklarationen. PIT som är den polska förkortningen för personlig inkomstskatt kommer för övrigt från engelskans personal income tax.

2009-01-08

Störtlöjligt upphovsrättstrams


Läste hos Wiseman's Wisdom att Beredskapsmuséets jurist varit i farten och hindrat honom att använda en bild på den svenska tigern. Bilden har de krigat till sig rättigheterna till och bevakar nu likt Gollum ringen... "My preciousssss"! Tänkte att ovan bild är en verkligheten närmare beskrivning.

Dagens ord är prawo autorskie - upphovsrätt.

Andra bloggar om: , .

2009-01-07

Gas intressantare än Gaza

Om man följer polska media är det ingen tvekan om vad som ses som den viktigaste utrikespolitiska händelsen just nu: gaskrisen mellan Ryssland och Ukraina. Och sanningen är att i det långa loppet är det en mycket allvarligare kris för det gasberoende Europa än ytterligare ett kapitel i evighetssagan Mellanöstern. I bästa fall skulle gaskrisen vara en ögonöppnare för EU att samordna sitt energinätverk - i dagsläget är varje lands elnät i princip isolerat från de andra ländernas - och skynda på på diversifieringen av energiproduktionen för att bryta beroendet av diktaturenergi som rysk gas och saudisk olja, bland annat genom byggandet av Nabucco-ledningen som för gas från Kaukasus utan att passera Ryssland. Något som skulle skämma Ryssland mer än all NATO-utvidgning och raketbaser tillsammans. I västa fall leder krisen till att Gazprom/Ryssland får som de vill och man skyndar istället på byggnaden av Nord och South Stream som gör EU än mer beroende av just rysk gas och som helt lämnar centraleuropa till ryskt energigodtycke.

Just nu har krisen trappats upp och ingen gas flyter genom Ukraina. Gazprom hävdar att det är Ukraina som stängt kranarna, medan polska tidningar avslöjar att det skedde som ett direkt resultat av ett möte mellan Putin och Gazproms Aleksej Miller. Flera länder saknar nu helt leveranser av rysk gas, i Slovakien har regeringen utlyst undantagstillstånd, och i Polen har gastrycket sjunkit kraftigt, men man menar att det inte kommer att bli någon brist på gas. I dagarna har det för övrigt varit nedåt 20 minus här i Polen och minst 40 människor har frusit ihjäl. Det gör naturligtvis att blotta tanken på att vara rysk gasgisslan är än mer skrämmande. Rzeczpospolita skriver att enligt deras källor kommer krisen att avgöras i morgon vid det möte som hålls i Moskva mellan företrädare för Gazprom och ukrainska Naftohaz. Enligt tidningen skall gasen flöda igen i slutet av veckan. Till viss del är jag benägen att hålla med: Ryssland förlorar stora pengar på utbliven export, och vid det här laget har man återigen visat vem det är som håller i gaskranen.

Samtidigt som Carl B. Hamilton menar trycket kommer att öka på den svenska regeringen att godkänna Nord Stream och EU-kommissionens Barosso talar om Ukraina som opålitligt transitland har den polske presidenten Kaczyński fått vatten på sin kvarn och står återigen upp och säger att EU är för veka i sin hantering av Ryssland. Det är inte ofta jag håller med Kaczor, men i det här fallet har han rätt.

Dagens ord är kurek - kran.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

UPPDATERING: Läs även artikeln i the Economist.

2009-01-06

Veckans Polenbild

From Veckans Polenbild

Veckans bild är tillbaka efter ett långt uppehåll. Den här veckan fick vi, liksom resten av Europa, vinterns första riktiga snöfall. I lördags kväll började det vräka ner och allt täcktes snabbt av ett nytt rent lakan. Jag gillar snö, det blir så tyst när den faller i stora flingor från himlen. Man ser bilarna långsamt glida fram längs gatan men hör inte ett ljud annat än vindens vinande. Mysigt.

Nu har vi -15 och det känns som riktig vinter för första gången på bra länge.

2009-01-05

Rysk nyårshälsning

Ingen kan väl vid det här laget ha missat det traditionella gaskriget mellan Ryssland och Ukraina. Det började med att Gazprom hävdade att Ukraina inte betalat sina räkningar, något som den ukrainska sidan bestrider. Sedan fortsatte det med att man inte lyckades komma överens om priset på gas i det nya kontrakt som höll på att förhandlas fram. Ryssland Gazprom ville höja priset ordentligt i en tid med fallande priser på olja och gas generellt. Visserligen har Ukraina haft rabatterad gas men man tyckte ändå att det var lite häftigt. Förhandligarna brakade ihop och Gazprom slutade på nyårsdagen att leverera gas till Ukraina, just som man varnat. Eller, man levererar fortfarande 300 miljoner kubikmeter per dygn genom ledningarna EU-marknaden, men man har dragit ner med de 90 miljoner m3 som Ukraina tidigare förbrukade. I år var Ukraina förberedda på det årliga bråket: Man har bunkrat gas som skall räcka vintern ut.

Gazprom anklagar även Ukraina för att stjäla gas, nämligen 21 miljoner m3 som behövs av "tekniska skäl". Ukraina avvisar anklagelsen och menar att Gazprom själva sänkt flödet. Men resultatet är att trycket sjunker i ledningarna till EU, något som än så länge vägs upp genom ökat flöde via Vitryssland. EU-kommissionen uppmanar parterna att snabbt komma överens. Det verkar dock inte hända snart: Gazprom har ytterligare saltat priset på den gas de vet att Ukraina inte kan köpa från någon annanstans. Idag har därför den ukrainska regeringen svarat med att förbjuda gastransit genom landet. Det statliga ukrainska gasbolaget Naftohaz har velat höja transitavgiften, men inte heller här är de och Gazprom överens. Det hela förvärras dessutom av att Ukraina i flera år befunnit sig i konstant politisk kris på grund av rivaliteten mellan de forna bundsförvanterna premiärminister Tymosjenko och president Jusjtjenko.

Nu söker Ryssland hjälp från EU för att öppna nya transitvägar, t.ex. Nord stream, för att man inte kan lita på Ukraina. Med tanke på att Polen får sin gas via Ukraina och Vitryssland är det inte konstigt att man är starka motståndare till den idén som skulle låta Ryssland klämma åt sina grannar utan att den livsviktiga handeln (för båda sidor) med (västra) EU störs.

Det är kanske inte heller så konstigt, i det här ljuset, att förstå varför Polen, inte bara av ekonomiska skäl, är ovilliga att avveckla sin kolkraft. Man ser det inhemska kolet som en strategisk reserv som hjälper landet att inte hamna i alltför starkt beroende av ett alltmer auktoritärt Ryssland och de dimhöljda affärer som Gazprom ägnar sig åt. Man har, som jag påpekat så många gånger förr, starka historiska orsaker att inte lita på ryska ord. I det fallet väger klimatmål ganska lätt.

Dagens ord är metr sześcienny - kubikmeter.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?