2009-02-27

Splittrad

Efter att ha fått ytterligare lite nya uppgifter idag insåg jag att jag är till större eller mindre del insyltad i minst sju olika forskningsprojekt. Ett för varje dag... man kan känna sig splittrad för mindre.

Dagens ord är mrówka - myra.

2009-02-22

Belgisk öl

En av de stora fördelarna med att bo här uppe i norra Frankrike är ölkulturen. I princip är öl, snarare än vin, drycken som gäller. Och det är belgiska öl man dricker - uppblandat med en del riktigt goda lokala, franska öl (Jo, god fransk öl!), av belgisk typ. Vi provar oss så smått igenom sortimentet, även om ett halvår inte på lååååånga vägar är tillräckligt för det. Några favoriter hittills är Tripel Karmeliet, Gouden Carolus och St. Bernardus Abt 12. Fler förhoppningsvis på gång. Att bo här är ett bra botemedel mot den stora likriktningen Josh skriver om. Man får hoppas att det varar. Det vore synd om den stolta månghundraåriga traditionen gick blaskdöden till mötes.

Måste naturligtvis passa på att rekommendera bloggen Belgian Beers, som ligger lite före oss... För övrigt är det lite underligt när man börjar tycka att 8% är "normal" alkoholhalt för en öl.

Andra bloggar om: , .

Stäng Vattenfalls kol- och kärnkraftverk?

Jag snubblade nyligen över Facebook-gruppen "Stäng Vattenfalls kol- och kärnkraftverk!" med systergruppen "Brunkols-josef, eller lägg ner kolkraften Vattenfall!" Ingen av grupperna har förvisso särskilt många medlemmar, men det gör mig ändå trött när jag ser de naivt tvärsäkra kraven som ställs. Man skriver bland annat:

Vi som joinar denna grupp har tröttnat på Vattenfalls hyckleri i klimatfrågan och politikernas flathet gentemot sitt eget företag. Vattenfall måste avbryta sina satsningar på kol- och kärnkraft, avveckla sina miljöfarliga kraftverk och genast satsa på alternativa energikällor, inte på CCS-teknik som man gör idag.
Visst, lägg ner kraftverken. Och innan de alternativa energikällorna finns på plats så lägger vi ner det där med industri, värme på vintern o.s.v.? Det är en form av bastskjortemiljörörelse som irriterar mig innerligt.

Inte nog med att kärnkraft, i dagens CO2-känsliga tid borde ses som ett miljövänligt alternativ. Det skulle dock Greenpeace-rörelsen aldrig erkänna, oavsett vad som händer. För övrigt behöver man kanske inte påminna om hur det såg ut runt nyår när Ryssland stängde av gaskranarna för Centraleuropa. Kolet i Polen är en strategisk reserv som används för att minska beroendet av ett Ryssland som inte tvekar att använda energin som vapen. Att lägga ner kolkraftverken hade på kort sikt lett till att Polen hamnat i samma situation som Slovakien med flera länder, där nästan all energi kommer i form av rysk gas. På längre sikt hoppas man förstås minska på kolkraften också, som man lovat i EUs klimatmål. Som ett av de ytterligt få realistiska alternativen vill Polen nu satsa på att bygga kärnkraftverk. Något som har stöd bland befolkningen. Vattenfall är ett av flera företag som öppet visat intresse för planerna.

CSS-teknik
, om den blir praktiskt och ekonomiskt möjlig skulle också vara ett lyckokast för Polen som då skulle kunna nyttja sina stora energireserver i form a kol och inte bara förlita sig på utländska källor. För det finns knappast möjlighet till storskalig vatten- och solkraft i Polen.

I Facebookgruppen avslutar man sitt manifest med att
Sverige ska ett gott miljörykte utomlands, inte svärtas ned av vårt egna Vattenfall.
Här håller jag med. Det finns ingen anledning för staten att driva energibolag i utlandet. Vattenfall borde snarast privatiseras... men det var kanske inte det de menade?

Dagens ord är węgiel - kol, på polska, liksom på svenska, både grundämnet och materialet.

Andra bloggar om , , , , . Intressant?

2009-02-20

Pan Prawo Jazdy

För övrigt tyckte jag att det var roligt att den irländska polisen desperat letat efter herr Körkort, som tydligen är en serieförbrytare.

Bonusord blir så klart prawo jazdy - körkort.

Tipstack till Maria.

Maktförhållandena ändras

I senaste numret av Intelligent Life, The Economists glossiga livsstilsmagasin som ärligt talat är rätt mediokert, fanns en artikel, Gigonomics: Now rock bands must sing for their supper, om hur styrkeförhållandena inom musikbranchen förändrats. Den illustrerar väl hur Pirate Bay-rättegången verkligen är en branchs dödsryckningar. Företag som har cementerat fast sig i en 1900-talsvision ochenvisas med att sälja plastbitar är på väg att gå under. De nya jättarna är konsertarrangörer som Live Nation. Detta illustreras av hur t.ex. Madonna dumpade Warner för Live Nation. Man skriver:

The big money is in live music, and the records help sell the tour, not the other way around. That means the big promoters increasingly rule the music business, muscling in on the ticketing, the merchandising, the fan clubs, even the recording. U2's last tour grossed $389m in 2005-06; the album that went with it, “How to Dismantle an Atomic Bomb”, grossed about $150m. And they are a chart-topping, Grammy-winning band.
Men man skriver även om skivbolagen att
[b]ecause of falling sales, rampant piracy, and digital distribution, recording revenues are dwindling.
Jag tror att "rampant piracy" inte så mycket är en orsak till skivbolagens problem som ett symptom på dem. Skivbolagen har ju ständigt vägrat att öppna sig för ny teknik och en ny tid. Istället ägnar man kraft åt att sparka på de som försöker förnya branchen; nu senast Spotify. Som Bloggtidningen skrev "Varför har inte Warner ett Warner Bay"?

Dagens ord är płyta - skiva, såsom i CD.

Andra bloggar om , , , , .

2009-02-18

50000 spänn för en laptop

Jag insåg just att min ganska sega dator borde kosta sådär en 50000 kronor. Allt enligt beräkningar presenterade i Stockholms tingsrätt. För 50 papp får man hårdvaran på köpet. Några tagare?

Alltså, det är rätt mycket skräp på datorn jag aldrig skulle köpt. Det är rätt mycket jag har köpt också, men att klassa en nedladdning som uteblivet köp är bara trams.

Dagens ord är urojenie - inbillning, vanföreställning.

2009-02-17

Celibat inte så skoj

På BBC kunde man i veckan läsa om en undersökning bland polska präster som visar att majoriteten skulle föredra att det katolska prästliga celibatet avskaffades. En längre intervju men prof. Baniak som låg bakom undersökningen publicerades också nyligen i Gazeta Wyborcza.

Av drygt 800 präster som ingick i undersökningen uppgav 54% att de tyckte att celibatet skulle avskaffas. 20% erkände att de levde i (hemliga) förhållande med kvinnor. Samtidigt som kyrkan har problem med att rekrytera nya präster så visar Baniak att celibatet är den absolut vanligaste orsaken att präster lämnar yrket.

Trots detta, och trots att 77% av polackerna, som ju är en av de "katolskaste" nationaliteterna, tycker att celibatet borde avskaffas, så står kyrkan på sig: Celibatet skall vara kvar.

Själv tycker jag att ju mer kyrkan går på tvärs med folks uppfattning desto mer kanske folk inser vilken stagnerad och korrupt institution det är, och förhoppningsvis kan det leda till att dess inflytande minskar även i Polen.

Dagens ord är kziądz - präst.

2009-02-12

Die Ballade vom angenehmen Leben

Har man inget bättre att skriva om så kan ju alltid plocka upp en meme.

RULES:

a) Put your MP3 player, iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle
b) For each question (capitalised), press the next button to get your answer.
c) YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS
d) Tag at least 5 people
e) Everyone tagged has to do the same thing (nope, not really)
f) Have Fun!

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY? Take the "A" Train – Charles Mingus Sextet with Eric Dolphy

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF? Do Kanns Nix Dofür (Wenn Do Dräums) – The Piano Has Been Drinking (The piano... not me)

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL? It's No Good – Depeche Mode (Don't say you love me... it's understood...)

HOW DO YOU FEEL TODAY? Radioaktivität – Kraftwerk (Det låter ju sådär.)

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE? 3am Eternal – The KLF

WHAT'S YOUR MOTTO? I Fought The Law – The Clash (... and the law won. Dead Kennedys version vore bättre ;) )

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU? Shiny Happy People – R.E.M.

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU? Anti Love Song – Betty Davis (Jag hoppas det inte är sant!!!!)

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN? A Huge Fuck-Off Horse – Eddie Izzard (Vad säger det om mig egentligen?)

WHAT IS 2 + 2? Matrix Open Static – Front 242

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND? Groove Allegiance – Funkadelic

WHAT IS YOUR LIFE STORY? When The Blue Is Gone – Louise Hoffsten (No, it's not that bad)

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP? Rhymin & Stealin – The Beastie Boys

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE? Is There Anybody Out There? – Pink Floyd

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING? For Once In My Life - Frank Sinatra (Det tycker nog fru mjn om)

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL? Ain't Goin' Down to the Well – Tom Waits (Fast det är väl just det jag gör då.)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST? Dolores in a Shoestand – Esbjörn Svensson Trio

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR? Global Fussball OK – Tyskarna från Lund (så illa är väl inte fotboll...)

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET? Satan Rejected My Soul – Morrissey (Ha! humor.)

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW? Corona Radiata – Nine Inch Nails

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS? Answer Me, My Love – Aga Zaryan

WHAT WILL YOU POST THIS AS? Die Ballade vom angenehmen Leben – ur: Die Dreigroschenoper Songs & Szenen (Nur wer in Wohlstand lebt, lebt angenehm)

Taggen går till alla andra som saknar inspiration!

Dagens ord är piosenka - sång, låt.

2009-02-11

Strejkindex = 3

Det var strejk i går... igen. Tredje strejken sedan vi kom hit. Som vanligt märkte vi det bara genom att restaurangen var stängd.

Dagens ord är trzy - tre.

2009-02-09

Fler kortisar

Idag hade vi besök i gruppen. En sak kan man säga om Frankrike; man vet hur man bjuder på lunch. Aperitif, tre rätter, vitt och rött vin, ost, kaffe... en och en halv timma. Fler sådana luncher, tack.

Sedan undrar jag vad som är fel på mig. Två gånger i år har det snöat i Lille: Idag och förra måndagen. Det är de två gånger jag tagit cykeln till jobbet.

Jag rekommenderar varmt att kolla in den polske regissören Grzegorz Jonkajtys vackra animerade film "Ark".
[Av någon anledning funkar inte embedding av filmer eller bilder här i Frankrike. Det var likadant förra gången jag var här. Varken hemma eller på jobbet går det. Någon som vet råd???]
Den finns i HD (helt klart att rekommendera) här . Jonkajtys är absolvent från Warszawas konstakademi (Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie) och fler filmer finns på hans hemsida här.

2009-02-03

Forskningsfinansiering i Polen

Eurostats stora forskningsrapport, som presenteras närmare här, är deprimerande läsning för den som forskar i Polen. Inte nog med att den polska regeringen är bland de snålaste i EU vad gäller forskningspengar, endast 0,31% av BNP, den andelen är sjunkande också. Sedan 2000 har anslagen ur budgeten till forskning gått ner med 2,5% (i förhållande till BNP).

Än värre är att nidbilden av Polen tyvärr är sann: Man är ett land som lever på tung industri, jordbruk och servicekontor för internationella företag. Den näringslivsfinansierade delen av forskningen är liten; regeringen står för hela 65% av all forskningsfinansiering. Allt detta gör att det i Polen varje år spenderas 1,4 miljarder Euro på forskning och utveckling. I Sverige, med en fjärdedel så många invånare, satsas det nästan 10 gånger mer.

Vad gäller antalet anställda inom R&D så är de i Polen endast 0,92% av arbetskraften och bara 0,12% inom R&D i näringslivet. Av de 62000 personer i Polen som klassas som forskare är endast drygt 9000 anställda på något företag. Motsvarande siffror för Sverige är 54000 forskare och en majoritet, 37000 på företag.

När det gäller utbildningsläget ser det lite bättre ut. Polen har moderniserat sitt utbildningssystem och 34% av alla 20-29-åringar påbörjar en tertiär utbildning (byråkratiska för universitets-/högskoleutbildning). Det är något färre än i Sverige, men i Polen tar 8% av åldersgruppen 20-29 ut en examen mot endast 5% i Sverige. De polska siffrorna är bland de snabbast växande i EU, särskilt inom naturvetenskap och matematik. Trots den höga utbildningsnivån har Polen färre doktorander än EU-snittet. Det har säkerligen att göra med finansieringssituationen. Det är svårt att klara sig med doktorandlön i Polen.

Tyvärr är det svårt att se någon omedelbar lösning på problemet. Regeringen måste naturligtvis satsa mer på forskning, men dess pengar är begränsade och många andra drar i penningpungen. Därtill är statens bidrag procentuellt sett för stort i Polen. Men att locka till sig forskningsföretag är lättare sagt en gjort. Den massiva polska byråkratin hjälper dock inte till. Ett litet hopp står till EU och deras forskningsprojekt. Kan man kapa åt sig lite pengar därifrån kan det väga upp de saknade polska medlen, men där är också stark konkurrens och helt förlita sig på EU-projekt är vanskligt.

Och som en otrevlig överraskning presenterade regeringen idag sitt krispaket* där de drar in ytterligare 872 miljoner złoty från forskning och högre utbildning.

Dagens ord är nauka - vetenskap.

Andra bloggar om , , . Intressant?


*Krispaketet i Polen handlar inte om att rädda banker/företag eller få fart på ekonomin, utan om att rädda budgeten nu när skatteintäkterna minskar p.g.a. krisen. Regeringen Tusk vill se till att Polen fortsätter att uppfylla konvergenskraven för euron.

2009-02-01

Bildblogg

Jag har skapat en ny blogg, Mer än 1000 ord?, där jag tänkte lägga upp lite bilder som jag tagit. Bilderna kommer att presenteras med en kort kommentar och tanken är att låta bilden själv säga det mesta. Det kommer att bli blandat med bilder som jag lägger upp för att jag tycker om bilden som sådan och bilder som jag tycker säger något om mig, platsen jag är på eller liknande. Kommentarer är naturligtvis välkomna.

Och någon gång skall jag säkert få ork att fixa layouten också.

Dagens ord är zdjęcia - bild.