2009-04-26

"The most beautiful place in the world"


I går tog vi bilen till Holland för att besöka Keukenhof, blomsterparken strax i Lisse utanför Amsterdam som på sin hemsida kallar sig "the most beautiful place in the world". Så, upp med tuppen och full fart norrut. Från Lille till Lisse är det runt tre timmars körning plus kötid. Och vi fick alla trafikstockningars moder på halsen. en kilometer från avtagsvägen till Lisse stannade trafiken. Tout le monde skulle tydligen till Keukenhof och efter en knapp timme, när vi rört oss 50 meter, gav vi upp. Vi styrde kosan tils Delft där vi satte oss i solen på torget och tog en öl och åt pannkakor.

På eftermiddagen återvände vi till Keukenhof, utan trafik. Vi lyckades till och med få se slutet av den årliga blomsterparaden som var anledningen till horderna av besökare. Paraden var en veritabel uppvisning i kitsch! Om ni nån gång planerar att besöka Keukenhof åk inte dit just den dagen!

Själv parken var väl fin, men man drabbades snabbt av "flower overload". Vackrast i världen kan jag inte kalla den, men den ligger nog bra till som mest fotograferad i världen. Horder av människor med kameror tog bilder ur alla tänkbara vinklar. Det mest fascinerande är dock hur så många verkar vara helt ointresserade av själva blomsterarrangemangen utan enbart intresserade av att posera bland blomstren.

Själv tog jag några bilder som ligger på picasa trots att jag tycker det är oerhört trist när man tvingas slåss om utrymmet och knappast kan undvika massor av folk som kliver rakt in i bilden.

Dagens ord är kwiat - blomma.

2009-04-24

Polens utrikesminister: "Vi har problem"

Anna Fotyga, nära vän till president Kaczyński och före detta utrikesminister, har orsakat rabalder i dagarna. Bakgrunden är att regeringen, i ett försök att bättra på det frostiga samarbetsklimatet med presidenten, skall nominera Fotyga till ambassadör i FN. Problemen uppstod när Fotyga inför senatens utrikesutskott klämde i med att:

en person med min erfarenhet är djupt sårad över vad jag ser vad som händer med Polens utrikespolitik.
Utrikesminister Sikorski, som tidigare förklarat att Fotyga har hans starka stöd för sin kandidatur, kommenterade det hela med att "Vi har problem", och uppmanade henne att klargöra vad hon menade. En som tog i hårdare var SLDs (socialdemokraternas) Jerzy Szmajdziński som tyckte att hon visst kan få bli ambassadör, men i Ulan Bator. I FN, menade han, behöver man diplomater. Och diplomater skall vara som soldater: De skall utföra sina uppdrag och uppgifter och inte sätta omdömen på den egna regeringens politik. Szmajdziński menar att hon saknar såväl personliga som diplomatiska kvalifikationer till posten. PiS å andra sidan menar (så klart) att hon är en ideal kanditat. Hon har tidigare suttit som sakkunnig om Internationella arbetsorganisationen (ILO).

Under sin period som utrikesminister orsakade Fotyga mycket bråk med sin nationalistiska och odiplomatiska stil. Många ifrågasatte hennes kompetens som minister. Vår kontakt på MSZ (polska UD) tyckte, vilket den mycket minnesgode läsaren kanske minns, att hans sko skulle vara en bättre utrikesminister.

Än är det inte avgjort om hon blir ambassadör, men Tusk, som säger att var chockad av Fotygas uttalande, kommer att följa Sikorskis rekommendationer. Fotyga själv säger att hon inte är någon kökshjälp.

Dagens ord är ONZ som är förkortning för Organizacja Narodów Zjednoczonych - Organisationen för förenade nationer, FN med andra ord.

Andra bloggar om: , , , .

2009-04-21

Musikköp till slut

Angående gårdagens dilemma (eller förrgår ser jag att det hunnit bli) så köpte jag till slut Sounds of the Universe. Men det var fan när att jag gav upp. De försöker verkligen skrämma bort kunder. Jag vill inte ha någon jäkla plastbit. Sedan min stora laptop krashade har jag inte ens en cd-spelare här i Frankrike. Det fick bli nedladdning. Jag kan inte franska, så jag tänkte att på tyska Amazon kan jag nog hitta skivan. Visst. Men vad ser man?


Samma sak på Amazon.co.uk. Franska Amazon? Inga mp3-nedladdningar! Känner inte till några andra franska internetaffärer så det fick bli att mecka med att ladda ner via iTunes och sedan hitta nåt konverteringsprogram för att få en mp3 när jag behöver det. Ytterligare en anledning till att piratladda: Det är fan enklare! Vill skivbolagen inte ha några kunder?

För övrigt såg jag via last.fm att Maceo Parker spelar i Lille. Snabbt biljettinköp blev det. Även Moz kommer till stan, dagen efter Parker, men Mozzer var tyvärr utsåld.

Dagens ord är ściągać - ladda ner.

Andra bloggar om: , , , .

2009-04-20

Piratdilemmat - mitt eget


Jag har ett par dilemman som framhävts i eldskrift särskilt i samband med Pirate Bay-domen, men också i samband med att tvingas bo i ett hus med fascister som kontrollerar internetkabeln.

Det är egentligen två delar i dilemmat. Det första delen handlar om nedladdning. Jag laddar gärna ner musik, filmer och dataspel. Man kan hävda att det är stöld (eller rattfylla, mord, våldtäkt...), men det mesta är sådant jag inte skulle köpt. De flesta filmer jag laddat ner har jag inte ens haft tid att titta på, de flesta spelen går kanske någon timme innan jag tröttnar. Jag skall inte säga att jag springer och köper albumet bara för att jag tankar ner något jag tycker om, men det fungerar som reklam. Nästa gång artisten släpper något vet jag vem det är. Nästa gång han (eller hon) är ute och turnerar vet jag vem det är. Dilemmat understryks av att idag släpps Depeche Modes nya platta Sounds of the Universe. Skall jag köpa den, ladda ner den, eller helt enkelt skita i det? Jag vill ha skivan. Jag tvekade inte att slänga ut flera hundra på att köpa biljett till DMs konsert i London. Nu när vi lyckats få sålt biljetterna vi inte kan utnyttja till spelningen i Warszawa så funderar jag på att slänga ut ytterligare en tusenlapp på konserten i Paris i sommar. Men sättet som skivindustrin beter sig på gör att jag inte vill betala en spänn till dem.

Det andra dilemmat handlar om Piratpartiet. Att rösta på ett enfrågeparti som mycket väl skulle kunna stödja en framtida socialistregering känns inte som ett trevligt val för en libertarian som tycker att vi är mogna att ta ansvar för våra egna liv. Men å andra sidan så har den nuvarande regeringen (som sitter där med hjälp av bland andra min lurade röst) med utmärkt tydlighet visat vilket förakt de känner för all form av frihetlig ideologi. Integriteten pissar de på: FRA, IPRED, Telekompaket, ACTA ... Den socialdemokratiska ordningen kvarstår opåverkad. Ett apoteksmonopol försvinner under stora åthävor... och mer? Nej, det håller inte. Det blir som Jeppelin skriver:
Jag gillar internet för alla och alla åsikter och intressen, jag kommer att rösta på Piratpartiet i de närmsta två valen. Sen hoppas jag att partiet inte längre behövs.
Jag är inte medlem i partiet, men om det fortsätter så här kanske även jag får plocka upp den knutna näven ur fickan... Behövs det en lokalavdelning i Warszawa till hösten?

Titeln är tagen från den här boken och föreläsningen av Matt Mason som HAX tipsade om.

Dagens ord är pirat, som på polska inte bara används för sjörövare och nerladdare utan även för folk som kör som biltjuvar.

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

2009-04-17

Brutna nybyggnadslöften

Efter att på sistone gnällt en del över fransk byråkrati kanske det är dags för att den polska får sig en släng av sleven också. Detta med anledning av den franske UEFA-chefen Platinis besök i Polen och Ukraina inför beslutet i maj om vilka städer som kommer att få vara värdar för EM 2012. Sex polska städer (Chorzów, Gdańsk, Kraków, Poznań, Warszawa och Wrocław) och sju ukrainska tävlar om Platinis gunst. Maximalt åtta städer kan väljas och det lutar åt endast tre i Ukraina vilket skulle ge upp till fem polska städer chansen. Men enligt Sport.pl säger deras kontakter i UEFA att det snarare blir 3+3 städer. Vilka dessa blir, förutom Warszawa är det hård konkurrens om, men sämst till ligger nog Chorzów och Poznań.

Men vad var det om brutna löften? Jo, i en artikel i Metro kunde vi idag läsa om listan på utlovade EURO-projekt som fått strykas. Det handlar om projekt som en ny metrolinje (vilken ingen ändå trodde på) ombyggnad av Centralstationen här i Warszawa ("Vi tvättar den istället") och byggnaden av motorväg mellan Wrocław och Poznań. Polska fotbollsförbundets viseordförande Gregorz Lata försökte inte linda in det: "Vi berättade [för Platini] att det blir inget. Och? Och inget! Det är kris!"Anledningen, enligt Andrzej Sadowski på Adam Smith-institutet, är dock snarare den polska byråkratin är den finansiella krisen. "Vi bor", säger han, "i ett land där det tar ett halvår att bygga ett hus men åratal att få byggnadstillstånd." Som exempel tar han motorvägen mellan Polens två största städer, Warszawa och Łódż, 137 km som delades upp på fem separata projekt, som krävde fem separata upphandlingar. Han skyller på att politikerna är för rädda för att göra något åt de absurda lagarna av rädsla för att anklagas om något går fel. Det är bättre att inte göra något och skylla på reglementet.

Att Polen är en byråkratisk mardröm bekräftades av en undersökning jag skrev om för något år sedan där Polen hamnade långt ner på listan över länder där det är lätt att skaffa byggnadstillstånd, betala skatt eller starta företag. Det sista skriver en god vän under på. Hon har just startat en firma, Vombati, som gör bärselar för barn. Köp från henne om ni har bärbara ungar. Jag lovar att leverera även till Sverige :) I alla fall så har hon fått gå igenom en imponerande mängd papper och myndigheter för att få till stånd sin firma.

Efter mycket om och men har man i alla fall börjat bygga Nationalstadion. Så här skall den tydligen se ut.
Dagens ord är obietnica - löfte.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2009-04-16

Polska notiser

Nej, jag har inte gått under jorden, men "semestern" här i Polen tar lite mer tid och energi än vad som är brukligt för att upprätthålla bloggfrekvensen. Påsken firades hos Babcia ute på landet traditionsenligt med familjen, ägg, kyrkobesök i massor (jag hoppade över den biten...) och allmänt slöande. Till frukosten på påsksöndagen åt vi först välsignade ägg, bröd och korv.

Annars så har den stora nyheten i Polen varit branden där 21 människor dog i ett socialhem i norra Polen. President Kaczynski var snabbt på plats och utlyste landssorg, vilket innebär inställda konserter och andra nöjesevenemang. Jag har tidigare skrivit om vad jag tycker om det.

Annars så har jag fullt upp med att sitta på gamla jobbet och göra experiment som jag inte kunde göra i Frankrike. Utrustning fanns inte, trots att det tillhör standardutrustning i ett labb. Vi har blivit lovade att få den "nästa vecka" sedan i februari. Det var ju det där med administration igen...

Dagens ord är "wakacje" - "semester"

2009-04-10

Polacker på väg

Man kan göra några observationer om polacker på sin väg genom Europa. Det första är att det rullar en mängd polska lastbilar på de tyska vägarna. I riktning österut börjar de bli många redan i Ruhrområdet; när man passerat Hannover är de i majoritet. Kanske ett tecken på att det fortfarande finns lite liv i den polska ekonomin som ju är en av de få som förväntas växa även detta "skitår".

En mindre smickrande observation är att om man ser en lastbil i mittfilen, särskilt när det råder omkörningsförbud, så nog fan är det en polack. Tyskar, holländare, t.o.m. fransmän följer reglerna, men polacker, vana från hemmavid kör som de vill.

Sedan kan man ockkså konstatera att en stor mängd tyska bilar, många krockskadade, är väg till Polen. De släpas två, tre åt gången av små lastbilar österut. Väl framme kommer man fixa plåtskadorna och sälja dem som "i nybilsskick". Inte ett ord om några krockskador kommer att nämnas.
Caveat emptor.

För övrigt tog de 1444,83 km från Lille till Warszawa 18 timmar och 38 minuter, inklusive avstängning av motorvägen från Poznan pga olycka.

2009-04-06

Facister

Studenthem i Frankrike. Det är svårt att hitta lägenhet om man inte kan franska och inte har massa kontakter som kan övertyga uthyrare att man verkligen kommer att betala hyran, så vi hamnade i ett hus med studentlägenheter. Helt ok lägenhet. Med hyran får man internetuppkoppling - fast lina, nominellt 100 Mbit/s. Det tar dock 10 minuter att ladda ner ett 45 minuters radioprogram. Skype funkar - oftast. Långsamt är ordet...

Därtill blockeras alla filer med namn *.torrent, *.mp3 och säkert andra också. Jag kan alltså inte ladda ner ens lagliga gratislåtar från t.ex. last.fm. (Det går om man byter http till https istället och ignorerar att säkerhetscertifikatet är lite dodgy.)

Det går inte heller att få kontakt med någon av de bittorrenttrackers jag testat, vilket gör att inte ens lagligt material via torrent går att få ner. Inga av de anonymiseringstjänster via VPN-tunnlar jag testat (de som har gratis prova-på) har jag lyckats få kontakt med. Nu har jag mina föräldrar på besök och min mor ville kontakta sitt företagnätverk, via VPN, vilket inte gick. Inget jobb med andra ord.*

Eftersom det är ett sudenthem har vi inget alternativ till den erbjudna uppkopplingen, om man inte skulle skaffa ett trådlöst abonnemang via 3G, vilket känns lockande. Fast nu är det bara tre månader kvar här i det facistoida Frankrike. Sedan väntar friheten igen... om nu inte fransmännen lyckas tvinga på resten av EU sin censuriver.

Dagens ord är cenzura.

* Vilket med tanke på att hon har semester kanske inte är så illa egentligen :)

Andra bloggar om: , , .