2009-08-29

AFM-bild

Efter att ha spenderat den senaste månaden med att bråka med ett AFM kan jag inte undvika att kommentera den här fantastiska bilden.

Läs vad jag skriver på Under lagerbladet.

Dagens ord är mikroskop sił atomowych - atomkraftsmikroskop (AFM).

2009-08-28

Forskning

Ett passande citat för dagen:

Att vara forskare innebär att kunna skratta åt det, trots allt.
Ett par sidonotiser:
Inom elektrokemi använder man ofta platina- eller silvertrådar som elektroder. Ett bra sätt att göra rent platinatråd är att glödga den med en bunsenbrännare. Platina och silver ser ganska lika ut - de har dock olika smältpunkt...

Om man stoppar ner aluminium i en lösning med kopparsulfat (CuSO4) så löses aluminumet upp. Det gäller även om det är en viktig del av din AFM-prob.

Dagens ord är badania - forskning.

2009-08-24

70 år sedan styckningen

Idag är det 70 år sedan den oheliga alliansen mellan Sovjetunionen och Hitlers tyska rike skrevs under, även om den daterades till den 23 augusti. Det var inte bara en icke-aggressionspakt mellan två totalitära diktaturer, utan de hemliga tillägg som Sovjet vägrade kännas vid förrän 1989 förklarade svart på vitt att Hitler och Stalin delat upp Öst- och Centraleuropa mellan sig.

Naturligtvis skrivs mycket i polska tidningar om pakten som betydde slutet för den nyuppståndna polska republiken. Man skriver också mycket om hur det i Ryssland av idag pågår en kampanj för att rättfärdiga Molotov-Ribbentroppakten som en nödvändighetsåtgärd från Stalins sida. Han behövde köpa tid inför det oundvikliga tyska angreppet menar man. Vidare hävdar man i rysk statlig TV (här, för den som kan ryska) att man tvingades till pakten för att skydda sig mot de pakter som Tyskland skall ha slutit med Polen och Japan om ett gemensamt angrepp på Sovjet. Jag vet inte om det är samma program som visades i juni, eller ett nytt. I vilket fall som helst bör man då ta i åtanke det som Fytne skrev förra året: under lång tid var det inte bara en icke-aggressionsstämning mellan kommunist- och nazistdiktaturerna - Sovjet stödde aktivt Tysklands krigsföretag med olja och andra råvaror. Man bör därtill komma ihåg att Polen sedan 1932 hade en icke-aggressionspakt även med Sovjetunionen - en pakt man hedrade fram till den 17 september 1939.

I Süddeutsche Zeitung kan man läsa hur den ryska historieskrivningen mer och mer efterliknar den sovjetiska. Kanske, skriver han, kan polsk och baltisk rädsla över rysk-tyska relationer minska först när David Lows satirteckning ovan återfinns i ryska skolböcker. Men samtidigt som Daniel Brössler kritiserar den ryska hållningen gör han ingenting för att förminska de tyska grymheterna. Däri ligger skillnaden mellan ett Tyskland som varje dag lever med skulden från tredje riket och Ryssland som verkar allt mindre benäget att se kritiskt på sin egen historia.

Läs även Liepzig-historikerna Stefan Troebst (Süddeutsche) och Dan Diner (NZZ) om Hitler-Stalin-pakten som man kallar den i Tyskland.

Dagens ord är III Rzesza - Tredje Riket och ZSRR (Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich) - SSSR (Socialistiska rådsrepublikernas union). (Kallades Sovjet någon gång för SRRU i Sverige?)

Andra bloggar om: , , , , , .

2009-08-21

Starka män som simmar

Rysslands premiärminister verkar gilla det där med att synas i bar överkropp. Inför valet för något år sedan var han ute och fiskade. En riktig he-man den där Putin - vi har sett honom skjuta tiger (med bedövningspil), åka batyskaf i Bajkalsjön (och med sina superögon med inbyggd spektrometer genast förklara att vattnet inte var förorenat) o.s.v. Men det verkar ju fungera; någon form av manlighetsideal har han ju blivit i Ryssland.
Den här bildserien kommenterades i Finacial times (citerat här av Gazeta Wyborcza) med att det visar en "medelålders man som desperat vill visa världen att han fortfarande är atletiskt byggd [...] medan Ryssland förfaller liksom Putins bringa". Den simmande Putin väckte naturligtvis tanken på en annan superledare - Ordförande Mao som vid 73-års ålder simmade 15 km på 65 minuter i Yangtse-floden...
Bilden från den utmärkta bloggen Iconic Photos.

Dagens ord är pływać - simma. Men på polska "simmar" även båtar.

Andra bloggar om: , .

2009-08-15

En språkresa

En språklig resa från det internationella till det regionala får man på tågen här i Niedersachsen. På interctytåget från flygplatsen i Hannover till Bremen gjordes alla utrop på såväl tyska som engelska. Vidare, på regionalexpressen till Oldenburg hade man lämnat engelskan bakom sig; nu var det bara tyska utrop. Så långt allt normalt.

Igår företog jag en dagstur till Norderney (bilder kommer så småningom), en av de ostfrisiska öarna i Nordsjön. På tåget mot Norddeich märkes en förändring när personalen byttes i Leer (Ostfriesland) byttes även den inspelade utropsrösten. Plötsligt var utropen inte längre på tyska, utan på plattdeutsch - den regionala dialekten som går åt holländska. Utropen var överdrivet långsamma och tydliga, och därför fortfarande förståeliga, men många ord och uttryck är helt olika högtyskan. Även de tyska turisterna såg lite förvånade ut.

Vissa plattyska ord används dock dagligdags i hela regionen, i synnerhet hälsningsfrasen "moin" istället för "guten Tag". Moin betyder trevlig och är en förkortning av "moin Dag" (med holländskt gutturalt "g"), just guten Tag och har alltså ingenting med morgon att göra som jag trodde när jag först hörde det.

Dagens polska glosa är dolnoniemiecki som är plattyska, eller lågtyska som det numera heter officiellt.

Andra bloggar om: , , .

2009-08-14

Mord?

Såg en kille med en lustig t-shirt idag, à propos piratpartiets valaffischer:

Home-drinking is killing your Gastwirt
Dagens ord är polska barman som blir Gastwirt på tyska.

2009-08-12

Life takes Visa...

... om du inte lever i Tyskland! Jag bär omkring på fem betal/kreditkort från tre olika länder och ändå har jag flera gånger fått lämna tillbaks varor för att de inte accepterat mina kort. Tyska jäkla EC-kort skall det vara. Och det gäller även i internationella kedjor som nu idag i Saturn. Man kunde tycka att en stor elektronikkedja kanske borde ta något internationellt kort...

Dagens ord är karta debetowa - betalkort

2009-08-11

Valaffischer

Under det korta besök jag gjorde i Sverige i våras, innan EU-valet, lyckades jag inte se om det hängde några valaffischer för Piratpartiet. Här i Tyskland är det nationella val den 27 september och i Oldenburg hänger valaffischer lite här och var. Ett enda parti är det som tjuvstartat valrörelsen - Piratenpartei. Inte nog med att de är först ute - affischerna är snygga och en del av dem riktigt smarta. Den till vänster nedan hängde vid universitetet. Den lyder Einigkeit und Recht und Freiheit, de första orden i den tyska nationalsången, med lag (eller rättvisa) och frihet extra framlyft och med tillägget "också i framtiden".Den till höger hänger alldeles i närheten av där jag bor. Fast den bästa affichen - som jag inte har på bild - visar ett tyskt euromynt och texten "Freiheit ist keine Randbemerkungnotiz". Randbemerkungnotiz = marginalanteckning, något sagt i förbigående; Rand = kant. På kanten till de tyska 2-Euromynten står just devisen Einigkeit und Recht und Freiheit inpräglat.

Snyggt. Jag hoppas att det tyska piratpartiet kan skaka om lite. En valframgång här borde väl få de svenska partierna att bäva för vad som kommer ett år senare.

Dagens ord Partia piratów.

Andra bloggar om: , , , , .

2009-08-07

Historisk känslighet, del 732

Jeremy Clarkson visade i Top Gear en fejkad reklamfilm för Volkswagen Scirocco.

Folk flyr i panik... mass exodus... state of emergency... bild på bilen... Berlin to Warsaw in one tank. Kanske inte så himla rolig, men oförarglig. Kommentarerna har dock inte låtit vänta på sig. Gazeta Wyborcza kallar det ett smaklöst skämt på polackers bekostnad (fast jag tycker nog att udden är mer riktad mot Tysklands histora). Filmen har över 2000 kommentarer på YouTube. Många från polacker som känner sig sårade. En person föreslår en motsvarande reklam:

England. People are running and hiding in panic, women are crying, army on the streets, blah, blah blah (the same situation like in Clarkson advertising, but with Union Jack).
And in the final, we can see Lufthansa logo, and the text
"the new flight connections. Berlin-London within 40 minutes".
"Hur kul skulle det vara", frågar han retoriskt. Ganska kul säger jag och skulle vilja påstå att knappast någon britt skulle bli särskilt upprörd. Och jag tror knappast att brittiska ambassaden skulle protestera hos TVP. Men om man får tro Warsaw Voice har polska ambassaden nu lämnat in en protest till BBC. Suck.

Bara ytterligare ett exempel på polsk historisk hyperkänslighet.

För övrigt är det lite lustigt att den första bilden i Clarksons reklamfilm helt uppenbart är från Kraków och visar stadens mest kända landmärke. Hittade han ingen flygbild från Warszawa?

Dagens ord är żart - skämt.

Andra bloggar om: , , , , , .

2009-08-05

Oldenburg

På tillfälligt besök, en månad, i Oldenburg (Oldenburg) i Tyskland. Kanske blir uppdateringarna lite färre under den tiden. Alldeles säkerligen de polska observationerna även om polska kontakter här inte saknas; jag delar kontor med en polsk forskare och tjejen som hyr rummet bredvid mitt kommer från Polen.

Dagens ord är Niemcy - Tyskland.

2009-08-01

Timmen W

I Warszawa finner man idag ett överflöd av flaggor; på varje buss och spårvagn, på varje offentlig byggnad, i snart sagt varje gatuhörn hänger Polens rödvita och Warszawas rödgula flaggor sida vid sida. Anledningen är firandet av Warszawaupproret. Det är idag 65 är sedan upproret och det firas med att klockan 17:00, Timmen W när upproret inleddes, ljuder sirenerna i Warszawa, bilar stannar på gatorna och man håller en tyst minut. När detta pågår befinner jag mig på landet hos babcia.

Men år för år har upproret blivit mer politiserat, mer officiellt. Det brukade vara en ganska privat angelägenhet, för de upprorsmän som fortfarande levde, för deras anhöriga och för Warszawabor i stort. Upprorsmännen brukade besöka sina fallna kamraters gravar, eller monumentet Gloria Victis på krigskyrkogården. Men sedan socialistsystemets fall, under vilket hemarmén officiellt sågs som misstänkta - upproret riktade sig såväl mot de tyska ockupanterna som den kommande sovjetiska ockupationen, har firandet antagit alltmer politiska dimensioner. Detta har mycket med president, och före detta borgmästaren i Warszawa, Lech Kaczyński att göra. I hans nationalistiska framtoning passar firandet av upprorets hjältar perfekt. I år har han även föreslagit att den 1 augusti skall göras till officiell helgdag för minnet av upproret. Men kanske har man nu gått för långt. Bland de få kvarvarande upprorsmännen har det framställts önskningar att man inte skall ha en stor mottagning på kyrkogården utan att de skall kunna besöka gravarna i lugn och ro. Hanna Gronkiewicz-Waltz, Warszawas nuvarande borgmästare har därför undanbett ett officiellt firande på kyrkogården, men Kaczyński meddelande att Timmen W kommer han att befinna sig vid monumentet och lägga ner en krans. Han bjöd även in premiärminister Tusk och andra partiledare att delta. Senatens talman Bogdan Borusewicz har avböjd att delta och menar att efter att lyssnat på upprorsmännens önskan är det självklart att han inte kommer dit. Han förkastar även idén om att göra dagen till helgdag. Opinionsundersökningar visar att en majoritet vill att det skall vara en helgdag, men om man i princip frågar folk "vill du ha en extra dag ledigt mitt i sommaren?" är det kanske inte så konstigt att många svarar ja.

Själv är jag bara mer och mer trött på hur vissa polska politiker ständigt måste lyfta fram historien - historiska hjältar, nederlag, segrar (fast av den varan finns det inte så många) och förorätter. Visst, man skall inte glömma historien, men det betyder inte att man måste leva i den.

Dagens ord är Godzina W - Timmen W.

Andra bloggar om: , , , .