2010-08-10

Korsstriden fortsätter

Tog en promenad på eftermiddagen längs Krakowskie Prezedmieście förbi presidentpalatset i går. Massor av folk demonstrerade utanför palatset. Majoriteten av dem verkade demonstrera för att korset skall flyttas. En liten grupp ungdomar (fan, är jag så gammal att jag ser dem som ungdomar och inte som jämngamla...) höll upp en skylt med texten
Riv presidentpalatset, det skymmer korset.
De spelade musik och dansade. En äldre dam vände sig ilskt mot mig och fräste att "de hoppar runt som apor". (Fan igen! Såg jag verkligen ut som någon som stödde korsförsvararna. Visserligen kom bar jag kostym och kom direkt från kyrkan*, men ändå!!!!) När jag svarade att jag tyckte att korset inte passade här och att vi inte behövde någon teokrati såg tanten ut som om hon skulle svimma. Just då, när det började bli roligt tyckte fru mjn att det var dags att dra iväg mig därifrån...

Hela korsstriden är rätt bisarr. Kyrkan vill att korset skall flyttas. Scoutrörelsen, som satte upp det vill att det skall flyttas. Majoriteten av polackerna vill att det skall flyttas. Men påhejade av PiS-ledningen, med Jarosław Kaczyński i förarsätet har en liten minoritet av reaktionärer, som the beatroot skriver
a motley bunch of the ultra-religious, the nationalist, the anti-Russian, the alienated, the anomic and downright deranged. Occasionally individuals possess all the above traits simultaneously
lyckats att visa hur ytterligt klen ryggrad den polska regeringen och nye presidenten har. De vänder sig från minsta strid. Det är inte en regering som kommer att våga ta tag i de viktiga reformer Polen behöver.

Intressant är att några av dem som stöder korsflyttningen är religiösa och hade en skylt med texten Att utnyttja korset för politiska strider är djävulen verk. Samtidigt har ledare inom regeringspartiet PO anklagat PiS för att vilja göra presidentpalatset till mausoleum över Kaczyński. Det ligger något i det... Och naturligtvis möts man av skämtbilder i inboxen. 
(På skylten "Museum över Lech Kaczyńskis martyrskap")

Pappa, som är på besök förundrades över hur det kan bli en sådan strid över ett kors utanför palatset. Det skulle aldrig kunna hända i Sverige menade han. En anledning till det finns nog i diagrammet nedan
En annan förklaring kanske i den polariserade politiken, där konflikter utnyttjas hänsynslöst för att nå politiska poänger. Sedan är väl den svenska samförståndsandan (eller konflikträdslan) en tredje anledning. På sin höjd hade det väl blivit en insändare i lokaltidningen, eller ett samtal till Ring P1, från en "upprörd medborgare".

Och striden fortsätter i kväll. Motståndare till att korset skall stå kvar demonstrerar nu och tidningarna direktrapporterar från platsen. När det här skrivs är runt tusen personer demonstranter samlade framför palatset. Det tiotalet korsförsvararna skyddas av en stor polisinsats, även om polisen säger att allt är lugnt och man inte förväntar sig något bråk. Gazeta Wyborczas rubrik sammanfattar nog det många polacker tycker: "Korsaktion i löjets skimmer." Fast enligt mig är korsförsvararna de absurda.

Dagens ord är "Boli mnie w krzyżu" - Jag har ont i korsryggen (fast krzyż betyder även kors). En skylt som hölls upp av de dansande ungdomarna.

Andra bloggar om , , , .


* Vår grannes dotter döptes. Jag blev tillfrågad om jag ville bli gudfar, men tvingades tacka nej när jag insåg att man tydligen inte kan vara både ateist och gudfar...

2010-08-02

Piratpartiets valmanifest - vad är inte bra

Som en av alla bedragna alliansväljare har jag ingen avsikt att rösta på något av de partierna igen. Vänsterblocket går också bort. Jag röstade på Piratpartiet i EU-valet, mycket som en proteströst. Jag vet inte om jag ids rösta i höst, men i så fall framstår väl (pp) som det minst dåliga alternativet, även om jag ogillar Falkvinges tendens alltför lätt acceptera rykten och svart-vit-måla problem. Partiet har släppt sitt valmanifest, och även om det i stora delar är bra är det några stycken jag är lite skeptisk till. Vi tar en titt på dem:

  • Kapitlet om integritet är mestadels bra, men jag vet inte riktigt om jag tänder på idén att helt ta bort säkerhetskontrollen på inrikesflyg. En detalj, men ändå...
  • Sedan tycker jag att förslaget att tvinga LFV att införa gratis internetuppkoppling på flygplater är fel. Idén om internetuppkoppling som en rättighet är intressant. Men en gratis rättighet är det inte. Vissa saker bör marknaden sköta. En petitess i sammanhanget är att LFV inte längre driver flygplatser i Sverige. Det gör Swedavia.
  • I kapitlet om kultur kommer vi in på några av de saker som jag inte gillar med (pp), dels att det verkar finnas ett visst hämndbegär mot upphovsrättsindustrin - ni pinkade på oss, så nu jävlar skall vi pinka tillbaka - och dels att de är lite för glada i lagstiftning för min smak. Exempel:
  • Varför ha ett manifest om att förbjuda DRM? Om någon vill sälja skivor med DRM så låt dem, det är inte en lagstiftningsfråga, utan en marknadsfråga. Däremot borde förbudet att kringgå DRM avskaffas.
  • Paragrafen om upphovsrättsmissbruk andas just det hämndbegär som Falkvinge gav exempel på när han föreslog straffskatt mot Pirate Bay-målsägarna. Det undergräver seriositeten i partiet. 
  • Vad gäller patentfrågor är jag helt överens om att frågan behöver debatteras och att patenträtten behöver reformeras. Jag är inte helt med på piratpartiets lätt socialistiska modell för t.ex. läkemedelspatent (och är inte ensam i det), men tycker att det är bra att de skriver i programmet att "Utred alternativ..." istället för att kräva att deras förslag antas rakt av.
  • Vad gäller samhällsfinansierad forskning så tycker jag att den bör vara fri för allmänheten, men har några invändningar mot vad partiet skriver i sitt kunskaps-program.
    1. Det är för mycket fokus på Open Access-tidskrifter. Det är inte en silverkula utan de lider av många problem. Ett av de är t.ex. en betalmodell som ger dem incentiv att publicera mycket istället för bra. Jag tycker att den amerikanska modellen är bra här. Statligt finansierad forskning läggs upp i gratisarkiv efter en viss embargoperiod, typiskt 6-12 månader. Det gör att man kan publicera sig i relevanta tidskrifter men även göra forskningen tillgänglig. Trots att de är illa omtyckta av många gör de kommersiella vetenskapliga tidskrifterna i stort ett bra jobb. Det gäller att inte kasta ut barnet med badvattnet i frågan om allmän tillgänglighet till resultaten.
    2. "Publicera all offentligt finansierad forskning..." Det beror på vad som menas. Mycket av forskningen är sådant som inte förtjänar att publiceras i någon form. Det är mätningar av apparatfel, felaktiga hypoteser, annat är vaga idéer som inte är klara för publicering när projektet är slut o.s.v. Jag tror att man fortfarande, till stor del, måste lämna det upp till de enskilda forskarna att bestämma över vilken del av sin forskning de vill stå för och vill se publicerad. Därtill är det inte bra att vara för strikt över vad som måste offentliggöras och i vilken form. Vi vill att forskare även vid statliga universitet skall kunna starta spin-off-företag. Det kan innebära att man måste hålla inne med en del uppgifter tills man har chansen att kommersialisera dem.
Det är mycket i (pp):s program jag tycker är riktigt bra - framförallt att det vågar tänka utanför gängse mönster och att de är de enda som tar många angelägna frågor på allvar. En del som är mindre bra, och några idéer som är rakt dåliga. Piratpartiet borde snabbt spola öga-för-öga-retoriken och kanske tänka lite mer i frihetliga vägar även när det gäller marknadsfrågor. Det är intressant att ett parti som predikar att staten inte alltid är god vill lagstifta om att just staten skall undergräva marknaden på många områden. Jag antar att det handlar om tvånget att kompromissa mellan statskramande vänsterpirater och ekonomiskt liberala pirater. Piratpartiet är helt klart det mest frihetliga partiet i svensk politik.* Tyvärr finns en besk bismak.

Dagens ord är  program wyborczy - valmanifest/-program

UPPDATERING: Det visar sig att Johannes Forsberg på Expressen tycker som jag om PPs hämndbegär. Falkvinge slår ifrån sig, men tyvärr inte så övertygande. Problemet med stämningarna är ju att i dagens fall är det ett brott, eller i alla fall en gråzon, att fildela. Därav kan man fruktasig att förlora en process. Att bestrida en stämning när situationen är klarare, som PP vill ha den, är mycket lättare och ändrar balansen i ekvationen. Det är inte heller den enda gången Falkvinge varit ute i revanschtagen som länkarna ovan visar. Läs även Marias utmärkta kommentar nedan och på hennes blogg.

Andra bloggar om , , .


*Vilket kanske inte säger så mycket.

2010-08-01

Sirener och cyklar

Idag är det årsdag för Warszawaupproret. Klockan fem, vi tiden upproret inleddes - timmen W, ljuder sirener i hela stan huvudstaden och folk och trafik på gatorna stannar upp för en minut. Det är också en dag då TV visar patriotiska filmer om upproret som Godzina 'W' och annat.

Intressant är den kortfilm, Miasto ruin - Ruinstaden, som idag har premiär på Warszawaupprorsmuseet som visar Warszawa efter kriget ur ett fågelperspektiv. Filmen är en datoranimering på basis av gamla foton, bland annat de flygbilder som numera finns att se i Google Earth. Filmen är gjord av Platige Images samma studio som gjorde Tomasz Bagińskis oskarnominerade kortfilm "Katedra", animeringar till bl.a. Katyń och Antichrist mm. Jag skall försöka ta mig iväg och se filmen under veckan, så mer kommer då.

Fast i år tvingas upproret konkurrera med några som nog inte stannar klockan fem. Första etappen av Tour de Pologne rullar in i stan för målgång runt kl 19. Man startar i Sochaczew klockan 15, varefter man passerar Chopins födelseplats Żelazowa Wola på väg mot Warszawa. Man kommer in i stan söderifrån via Konstancin Jeziorna och Wilnaów. Sedan passerar man utanför vårt hus på Sobieskiego innan det är dags för 8 stycken 8-kilometersvarv inne i stan.

Dagens ord är z lotu ptaka - ur fågelperspektiv, ordagrant: från en fågels flykt.