2011-05-31

Civiliserat internet?

Det här är lite sent, men kanske värt att posta i alla fall. I förra veckan kunde vi läsa här i tidningarna om hur den interna säkerhetstjänsten ABW (typ polska Säpo) i en gryningsräd tog sig in hemma hos en 25-årig man och beslagtog hans dator och stängde ner hans websajt Antykomor.pl. Allt under lagen att det i Polen inte är tillåtet att förolämpa statsöverhuvudet - dvs President Komorowski. AntyKomor.pl innehöll fotomontage av presidenten, men även beskrivningen av de många gånger han stoppat foten i munnen.

Det kan tyckas ironiskt att den nuvarande presidenten tar till sådana medel efter att hans parti PO (Medborgarplattformen) starkt kritiserade förre presidenten Lech Kaczyński för liknande händelser. Och naturligtvas var oppositionsledaren Jarosław Kaczyński, i en flod av ohämmad populism och hyckleri, snabbt ute och talade om att regeringen attackerar de medborgerliga rättigheterna och är ett hot mot demokratin*.

Men visst har Kaczyński rätt i att det är lite hyckleri från regeringen... om det inte vore så att de verkade lika förvånade som någon annan. Komorowskis rådgivare Sławomir Nowak skrev på sin Facebooksida, på en fråga från en person, att "det här är självklart nonsens. Jag hoppas att de ansvariga myndigheterna förklarar sig inför folkopinionen." De ansvariga myndigheterna verkar i det här fallet vara åklagaren i Tomaszew Mazowiecki samt ABW. Tydligen har den senare inkommit med en förklaring till regeringen, men vad de sagt är inte offentliggjort. En annan presidentrådgivare, Tomasz Nałęcz, menade att Komorowski har en historia från PRL-tiden av att försvara yttrandefriheten och att han kommer att försvara även antykomor.pl. Flera politiker spekulerar i om det var dumhet eller provokation från ABWs sida som ledde till räden.

Men, i ytterligare en ironisk twist dyker Carl Bildts polare utrikesminister Radek Sikorski upp. Han kallar "internethuliganism" för ett allvarligt problem. "Det är som avskyvärt klotter på offentliga toaletter**." Enligt Sikorski är antykomor.pl ytterligare ett tecken på att det behövs både frihet och ansvar på nätet. Sikorski, som själv stämt tidningarn Fakt och Puls Biznesu för inlägg på deras internetforum, menar att det absolut krävs en lag om ansvar för det man skriver på nätet. Och det skall inte vara hostinglandets lagar som gäller utan lagen skall vara baserad på pressfriheten, där det alltså måste finnas en ansvarig utgivare. "Internet är inte ett vakuum, bara ett tekniskt sätt att förmedla innehåll", säger Sikorski. Samtidigt som Sikorski gör dessa uttalanden twittrar Carl Bildt om hur ett "civiliserat" internet är en illusion:

I hear talk of "civilized" Internet. But civilized phones? Civilized TV? Civilized politics? Who are the controllers... sorry, "civilizers"?
Det efterföljs av en bloggpost där han exemplifierar hur Mubaraks Egypten och Turkiet försökte/er reglera nätet. Även om Bildt representerar en regering som är allt annat än nätvänligt så kanske han borde ta ett snack med sin polske polare.

Dagens ord är bzdura - nonsens, skräp, en skitsak.

Andra bloggar om , , , , , .

* Läs artikeln mha google translate - det är inte dåligt vad han brer på.
** Det är inte ofta man skickar Säpo på klottrare.

2011-05-25

På Irland - Guinness, i Polen - martyrologi

På fredag är det dags för kaos i Warszawa. Barack Obama kommer på besök och stora delar av stan är avspärrad. Obama skall bland annat träffa anhöriga till Katyńoffren och lägga blommor både på monumentet för gettoupproret och den okände soldatens grav. Utrikesminister Radek Sikorski kommenterade programmet med att

w Irlandii picie guinessa, w Wielkiej Brytanii - grillowanie z premierem , gra w ping-ponga, a w Polsce będą wątki głównie martyrologiczne
i Irland dricks det Guinness, i Storbritannien - grillning med premiärministern, ping-pong-spelande, medan i Polen kommer det huvudsakligen att gå i martyrskapet spår.
Men, konstaterade Sikorski, den första succén med Obamas besök är att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński bestämt sig "för att avbryta sin bojkott av sitt eget land" och komma till mottagningen i presidentpalatset tillsammans med de andra partiledarna. Det är första gången sedan han förlorade presidentvalet förra året som Kaczyński kommer till något möte som leds av Komorowski.

Dagens ord är spotkania - möte.

2011-05-14

Jordgubbsnationalism

Varje svensk vet att svenska jordgubbar är bäst, och varje polack att polska dito är det. Därför blev det naturligtvis skandal när premiärminister Tusk i veckan på besök på en bazar i Kroatien talade om för församlade kroater att jordgubben han bjöds på var "bättre än våra." Efter att lynchstämning brutit ut bland polska jordgubbsodlare (och naturligtvis passar Kaczor också på att understryka det allvarliga i en sviktande jordgubbspatriotism) försökte Tusk slingra sig genom att säga att de kroatiska jordgubbarna var bättre än de man kunde hitta i Polen just nu. En förklaring som lät något krystad.

Tur att det inte är viktigare frågor man diskuterar.

Dagens ord är truskawka - jordgubb.

PS: den låga bloggfrekvensen beror främst på en kombination av konferenser och projektskrivande. Den lär vara låg ett tag till.

2011-05-01

Slut på undantaget

Idag, som i Polen nästan komplett domineras av saligförklaringen av förre påven, så är det också slut på det undantag Tyskland (och Österrike) förhandlade till sig som innebar att medborgare i de nya EU-länderna stängdes ut från den tyska arbetsmarknaden. Idag kan alltså polacker* åka till Tyskland och söka jobb på samma sätt som svenskar och spanjorer. I polska medier har vi hört (mellan påvereportagen) nästan exakt samma reportage som för sju år sedan när Polen gick med i EU. Så och så mycket mer tjänar en sjuksköterska i Tyskland... men glöm inte att levnadskostnaderna också är högre...

Men, som The Economist påpekar, så lutar mycket åt att massutvandringen uteblir. När Storbritannien och Irland öppnade sin arbetsmarknad tog mellan en halv och en miljon polacken chansen till en ny karriär utomlands. Men liksom få polacker kom till Sverige så är det samma barriär till Tyskland. Få polacker talar tyska medan engelska är ett språk de flesta unga har åtminstone grundläggande kunskaper i. Säkert kommer vi att få se skolor som erbjuder intensivkurser i tyska för (tand)läkare och sjuksköterskor, som dem som redan finns på svenska, vilket kanske kan leda till ökad konkurrens för den svenska vården.

Dagens ord är rynek pracy - arbetsmarknad.

* Och de från de andra nya EU-länderna, med undantag för Rumänien och Bulgarien.