2011-07-21

Nederlag för regeringen i konstitutionsdomstolen

Inför parlamentsvalen till hösten la regeringen Tusk fram en ny vallag som bland annat tillåter poströstning för polacker i utlandet och röstning mha ombud för dem som inte klarar det själva. Lagen anmäldes genast till konstitutionsdomstolen (Trybunał Konstytucyjny -TK) av oppositionspartiet PiS. Det var främst tre punkter som var kontroversiella. För det första att lagen möjliggjorde att hålla valet under två dagar. För det andra att den högre kammaren, senaten, kan väljas i enmansvalkretsar. Men den mest omstridda punkten var regeringens idiotiska förslag att förbjuda partireklam i TV och på stora billboards. Istället skulle de pengarna läggas på politiska debatter.

I går sade TK sitt. Man godkände enmansvalkretsarna, men slog ned både tvådagarsvalen och reklamförbudet som okonstitutionella. Det senare var helt enkelt inte en rimlig inskränkning i yttrandefriheten. Tusk kommenterade nederlaget med att det var synd om alla pengar som nu kommer att slösas på sånt. Kanske något att tänka på för alla de journalister som envisas med att kalla Tusk för liberal.

Jag kan förstå principen bakom Tusks tanke att det vore bättre om man kunde debattera sakfrågor istället för att sända reklam, men liksom TK ser jag det som alltför starkt ingrepp i yttrandefriheten. Jag misstänker dessutom att lagen lämnat fältet öppet för diverse intressegrupper som kunnat göra reklam å partiens vägnar.

Dagens ord är kodeks wyborczy - vallag.



2011-07-20

Misslyckad klätterhelg

Leden är nånstans där bakom :)
Var i Tatrabergen i helgen för att ge mig på att klättra lite längre leder än vanligt. Målet var den klassiska leden Filar Staszla, 300 meter, 11 pitcher.
Men det blev en helg fylld med motgångar. Först kom vi väldigt sent till bergen och det slutade med att vi tvingades övernatta genom att smyga upp vårt tält i nationalparken. Big No-no! När vi tidigt nästa morgon kom fram till klippväggen var det dimma. Sikten var kanske 15 meter och det var blött, halt och kallt. Vi lyckades dock leta upp vad vi trodde var starten på leden. Efter två timmar hade vi kommit två pitcher, ca 70 meter. Fast det visade sig att vi klättrat in i en återvändsgränd. Vi kunde inte hitta vägen. Eftersom det inte längre fanns någon chans att ta sig upp bestämde vi oss för att ge upp och ta oss ner. Det tog oss en timme till att hitta ner utan att behöva offra för mycket utrustning (ett par slingor bara).

Eftermiddagen var dock trevlig och ägnades åt vandring till vår alternativklippa för söndagen. Den visade sig dock ligga drygt två timmars vandring från sovplatsen, så det skulle ge oss bara runt tre timmar för frukost, middag, klättring (4 pitcher) och nedklättring för att hinna med sista tåget hem. Helt enkelt inte görbart eftersom det även skulle kräva ca 7 timmars vandring. Så, vi tog oss tillbaka till Zakopane, hittade ett rum, gick ut och tog några öl och tog ett tidigare tåg hem...

Bättre lycka nästa gång.

Dagens ord wyciąg - som i klättersammanhang är en pitch, men som även kan betyda dragskåp, och en hel del andra saker.