2012-07-15

Vykort från landet


Byns affär.
Spenderade helgen ute på landet hos babcia. Babcias by är nästan arketypisk för polsk landsbygd; byggd längs med en väg, 300 invånare, kyrka, två små affärer. Huvudsysselsättningen är jordbruk, mestadels småbruk, även om en del annan verksamhet kommit till bygden. En stor del av Europas champinjoner odlas i växthus i området, och det sysselsätter många. Under de senaste åren har man tydligt sett hur regionen utvecklas - till stor det med hjälp av EU-pengar. Det byggs nytt, renoveras. Det betyder så klart inte att man kommit bort från de problem som alla liknande byar brottas med; arbetslösheten är hög; befolkningen åldras, även om det i babcias by finns en hel del ungdomar; alkoholism är utbrett - lördag morgon utanför affären sitter alltid en grupp och ölar - andra dricker hemma. Men bilden är mycket mer positiv än för bara några år sedan.
Den gamla herrgården togs över av Röda armén till fältsjukhus -44. 1945 styckades ägorna upp och herrgården förföll. Sedan 50-talet är det byns grundskola.
En fin cykelled går över fälten och genom skogarna med informationstavlor om vilka djur och växter man kan få se på vägen. Leden verkar mycket sparsamt använd, men är utmärkt som en utflykt under dagen. Speciellt när det som den här sommaren varit dryga 30 grader långa tider. Då svalkar det åtminstone lite i skogen.
Följer man cykelleden till dess ände hamnar man till slut nere vid Bug, den stora floden som i söder är gränsflod mellan Polen och Ukraina och Polen och Vitryssland. Här har den svängt västerut och korsar östra Polen för att till slut flyta ut i Narew, strax norr om Warszawa.
Genom Rusków, babcias by flyter också en flod, eller snarare en å - Toczna. Den flyter ut i Bug just vid träden i till vänster i bilden ovan. Toczna är liten - några meter bred, och kanske som mest en meter djup. Tillräckligt för att tvinga cyklister till långa omvägar.
Toczna, alldeles i närheten av Bug.

Dagens ord är wieś - by.

2012-07-02

Polska talibaner

Polska talibaner - det var en av många kommentarer, just den från Ruch Palikota, på PiS senaste utspel om provrörsbefruktning (IVF). Att PiS, tillsammans med den katolska kyrkan är motståndare till IVF är klart sedan länge. Men nu har de gått och blivit skogstokiga på riktigt. I ett utkast till en lag (som har mindre chans att gå igenom parlamentet än en snöboll i helvetet) föreslår man att IVF skall totalförbjudas och att den som ändå genomför proceduren skall kunna dömas till upp till två års fängelse. I ett annat förslag skriver man att varje ingrepp i det mänskliga genomet, såsom kloning eller genterapi (antar jag?), skall ge mellan 3 månader och fem års fängelse. Hälsominister Bartosz Arłukowicz kommenterade det med att

Att höra från en före detta hälsominister att man vill straffa folk för att de vill ha barn, för att de vill behandla en sjukdom, infertilitet, och använda en metod för vilken upphovsmannen fick Nobelpriset, det rör sig vid så absurda gränser att det är svårt att tro.
IVF-utspelet kommer samtidigt som BBC rapporterar om att sedan Louise Brown 1978 har nu 5 miljoner provrörsbarn fötts i världen. Eftersom ett av dem är min son är jag knappast neutral i frågan så att PiS förslag bara ökar min avsky för det partiet till nivåer som ligger bortom förakt är kanske inte förvånande. Jaroslaw Kaczynski menar att PiS med förslaget representerar majoriteten och kyrkans åsikt. Det kan så vara, men i alla fall i relativt liberala Radio TOK FM läsekrets (som är knutet till Gazeta Wyborcza) är den åsikten i stor minoritet. Likaså i en opinionsundersökning i polska Newsweek från 2010 som visar att knappt 70% av polacker tycker att IVF inte bara skall vara tillåtet utan också betalas av den allmänna sjukförsäkringen.


Kaczynski menar att PiS med förslaget vill understryka att IVF, en metod han kallar multipel abort och mord, är oacceptabelt. Han säger förvisso att straffet "kan diskuteras", vilket fått vissa kommentatorer att se det som en taktik för att få fram en "kompromisslösning" liknande den med aborter. Dvs IVF skall i princip vara tillåtet under vissa, strikt begränsade förhållanden. Fast även kommentatorer nära PiS menar att det här är att skjuta sig i foten. Sådan radikalism skrämmer bort moderata väljare. 

Själv kan jag inte förstå hur någon, ens någorlunda moderat väljare, kan överväga att rösta för PiS. Från att varit ett mycket konservativt men ändå normalt parti har man gått till att leva på populism, kristen fundamentalism och allehanda konspirationsteorier. Jag kan inte säga att jag någonsin haft mycket till övers för PiS, men på senaste tiden har de blivit helt galna.

Dagens ord är oszołomy - galenpannor, tokar, (eng. lunatics).

Andra bloggar om , , , ,