2006-12-21

Regler kontra religion

Hörde idag på radio att facket satt två företag i Småland i blockad. Anledningen är att de inte vill teckna kollektivavtal då det strider mot deras religiösa övertygelse. Ägarna tillhör någon skum sekt (jaja, eller vad de nu vill kalla det) som menar att deras avtal med Gud räcker. I inslaget var alla mycket respektfulla och sa att man skulle hitta lösningar som inte stred mot religionsfriheten. Men va fan! Oavsett vad man tycker om kollektivavtal så får man ju bestämma sig. Antingen har vi ett sekulärt samhälle där lagar och regler är friställda från religionen, eller också har vi ett samhälle där vissa religioner anses som "finare" än andra, och de kan sätta sina egna regler. Total religionsfrihet fungerar inte. Om jag grundade en sekt inom Pastafarismen där det är förbjudet att betala skatt, slipper jag det då? Om inte, varför skall min religion inte ges samma respekt som Plymouthbröderna?

Andra bloggar om: , . Intressant?

2006-12-20

Mer KRAV till jul?

En sak som jag funderat över länge är KRAV-märkt, eller ekologisk, mat. Är den nyttigare? Är den bättre för miljön? Diskussionen dök upp i samband med en middag nyligen. Kanske är det bara för att alla talar så himla positivt om ekologisk och rättvisemärkt mat som min inbyggda "conventional wisdom"-skeptisism sätter in.

Nätet är nedlusat med sidor som slentrianmässigt verkar jämställa ekologiskt odlat med nyttigt. Ingenstans hittar jag några undersökninga som visar att detta faktiskt är fallet.

Än interessantare är naturligtvis frågan om ekologiskt odlad mat är bättre för miljön än "normalt" jordbruk. Frågeställningen togs upp i senaste numret av The Economist (Voting with your trolley (pren. krävs)) där man menar att

There are good reasons to doubt the claims made about three of the most popular varieties of “ethical” food: organic food, Fairtrade food and local food. People who want to make the world a better place cannot do so by shifting their shopping habits: transforming the planet requires duller disciplines, like politics.
Vad är då argumenten för ekologisk odlad mat, och argumenten emot. På KRAVs hemsida skriver man att man skall utforma verksamheten så att "användningen av naturfrämmande ämnen undviks". Kort sagt--inget konstgödsel. Konstgödning framställs ofta av fossila bränslen och en minskning skulle leda till mindre bränsleförbrukning och mer "naturligt gödsel". Men, det leder också till mindre intensiv odling och följdaktligen att mer areal kvävs för odling. En biokemist i Edinburgh menar också att organisk odling kräver mer energi eftersom avkastningen är lägre och man håller ogräs borta genom att plöja mer. KRAV skriver också att man skall minimera användningen av energi. Det kan faktiskt betyda att det är bättre att köpa spanska tomater och köra hit dem i lastbil, istället för svenska tomater som odlas i drivhus.

Ett annat krav är att man inte skall använda GMO-produkter. Men att kategoriskt döma ut GMO tycker jag är att ta i för mycket. Jag tror att det finns stora förbättringar att vinna inom jordbruket genom gen-modifiering. Ta bara exemplet med den giftfria bomullen som rapporterades för ett tag sedan. Skulle det fås att fungera ordentlig skulle det kunna bli en verklig förbättring.

När det gäller rättvisemärkt mat så har jag inte tänkt så mycket på det. Mestadels i linje med: "Det låter väl bra, men rättvist kaffe är inte lika gott som Mollbergs". I Economist-artikeln skriver man
What about Fairtrade? Its aim is to address “the injustice of low prices” by guaranteeing that producers receive a fair price “however unfair the conventional market is” [...] Who could object to that?
Economists, for a start. The standard economic argument against Fairtrade goes like this: the low price of commodities such as coffee is due to overproduction, and ought to be a signal to producers to switch to growing other crops. Paying a guaranteed Fairtrade premium—in effect, a subsidy—both prevents this signal from getting through and, by raising the average price paid for coffee, encourages more producers to enter the market. This then drives down the price of non-Fairtrade coffee even further, making non-Fairtrade farmers poorer.


Med allt detta vill jag inte säga att jag tycker att hela KRAV- och Fairtradekampanjerna är kontraproduktiva. Det finns br och dåliga drag i dem. Det man bör inse, som alltid, är att det inte är så enkelt att säga att ekologiskt=bra; "oekologiskt"=dåligt. Den överhuvudtaget viktigaste förändringen för att göra jordbruket mer rättvist är att slopa den rika världens (och framförallt EUs) tullmurar mot varor från tredje världen och det vansinniga jordbruksubventionerna. Det går dock stick i stäv mot stora delar av miljörörelsen som är anti globalisering och förespråka lokal produktion även då detta inte nödvändigtvis är bättre.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2006-12-17

Som om inte julstressen vore nog...

Opponenten är utsedd, LaTeX-mallen är fixad1, menande blickar kommer från professorn, det mumlas om deadlines, paniken kommer krypande... Japp, det finns inga ursäkter längre. Det är skrivardags2.

1 Förutom att sidhuvudena inte funkar som de skall.
2 Dvs, det är dags att försöka ha någonting som liknar ett liv samtidigt som man förutom avhandlingsskrivande skall sköta labbet som vanligt, slutföra experiment, påbörja experiment som sedan skall slutföras, bygga ny utrustning, fundera på artiklar man borde ha skrivit, söka jobb och se fram emot arbetslöshet...

Andra bloggar om: , , .

2006-12-11

Charmigt

Idag fick jag1 besök av en elev från Nacka. Han/hon kom hit via google och frågan "varför finns det gravitation på jorden men inte på andra planeter". Hmm... Hoppas eleven lärde sig något nytt här.

1 Ja ja... min blogg!

2006-12-06

Den fantastiska nanoteknologin.

Sitter och skriver lite på flumkapitlet (dvs inledningen) i avhandlingen. Det fick mig att tänka lite på det här med nanoteknologi. Det är ju helt klart ett änme som exploderat under det här århundradet. Själva "nano-" kommer ju från grekiskans nanos som betyder dvärg. Ordet nanoteknologi populariserades på 1980-talet av Eric Drexler, som vad den första personen som fick en Ph. D. i nanoteknologi (molecular nanotechnology från MIT).

Idag är nanoteknologi "big business"! I USA finns National Nanotechnology Initiative som har 1,2 miljarder dollars i funding under 2007. En sökning på Google ger nästan 15 miljoner träffar på "nanotechnology" Tusentals forskare världen runt producerar tiotusentals artiklar årligen. Nature har startat en ny tidskrift, Nature Nanotechnology. En sökning i CAS på ordet "nano" ger en inblick i utvecklingen inom området1. En nästan perfekt exponentiell tillväxt. En titt i de senaste veckornas nummer av ett par nano-tidskrifter ger ett femtiotal nanoord till listan, förutom nanotuber också ord som nanoribbon, nanochannel, nanowhisker, nanofracture, nano-explosion, nanovoid...

Naturligtvis är det en teknologisk utveckling som ligger bakom. Det är idag möjligt att göra saker som knappt var tänkbara för bara ett par decennier sedan. Men det har också blivit ett buzzword, ett ord som ger pengar. Och forskare anpassar sig. En hel del nanoarbete är forskning som pågått under längre tid, men som nu döpts (eller stöpts) om för att bli "nano". Men nano tog fart runt 1990. Det var då Krätschmer et al lyckades framställa rent C60 i större mängd, och året efter publicerade Iijima sin Nature-artikel om kolnanotuber. Och så var ett nytt fält fött.Visst känns det roligt att vara mitt i ett så expanderande fält, men på samma gång är det oerhört otacksamt. Man har ingen chans att hänga med i utvecklingen. Man tvingas specialisera sig. Hålla koll på en allt smalare del av det man tidigare kände var "mitt" ämne. Frågan är hur länge utvecklingen fortgår. Om man extrapolerar ur figuren kommer alla nanoartiklar år 2016 handla om nanotuber. Det blir ~600000 artiklar vilker motsvarar ungefär det totala antalet publicerade vetenskapliga artiklar i världen. När planar kurvan ut? Och 10000-kronorsfrågan är naturligtvis: Vad kommer sedan?

1 Intressant är att den äldsta artikeln under sökordet nano är från 1884 och publicerad i Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft. På den tiden handlade nano om natriumnitratnatriumnitrit NaNO2!

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2006-12-04

Morgon på utbildningsfabriken

2006-12-03

Advent

Idag är det första advent... tror ni att lamporna på adventstriangeln funkar? De funkade när jag packade ner den för ett år sedan. Jag tror att det bor troll1 på vinden som sabbar lamporna när man inte ser.

1 Samma troll som bor i min vacuumkammare alltför ofta...

Andra bloggar om:

2006-12-02

David Goldblatt

I dag var jag på Hasselblad Center1 och såg Hasselbladvinnaren David Goldblatts utställning. Goldblatt är sydafrikan och har fotograferat utvecklingen i landet under ett halvt sekel. Hans fotografier känns mycket personliga och bilderna publiceras alltid med bildtexter som sätter dem i sammanhang och gör dem ännu starkare. Goldblatts bilder är en krönika i svartvitt över apartheidsystemets orättvisor och ologiskhet för att övergå till färg när han visar livet i dagens Sydafrika. Bilderna är ofta mycket detaljrika och man kan bli stående en lång stund och betrakta dem. Det känns när man ser fotografierna att han lyckas förmedla någon sorts förståelse för dem han fotat, deras situation och dess orsaker.

A farmer’s son with his nursemaid, Heimweeberg, Marico Bushveld. 1964
© David Goldblatt

För den som har vägarna förbi Göteborg (eller kanske tom bor här) så rekommenderar jag starkt ett besök på Hasselblad Center. Utställningen pågår till den 21 januari. På Konstmuséet pågår också fram till den 7 jan en utställning kallad undercurrents06. Mycket av undercurrents är kanske inte min kopp te, men där ingår bland annat två tysta videodokument av en Taiwanesisk konstnär, Chen Chieh-Jen. De båda filmerna är mycket vackert filmade och känns "fotografiska" på ett sätt som får dem att passa bra att se i samband med Goldblatt-utställningen. På tal om fotografisk finns också ett verk av Speculative Archive som består av sex stycken enfärgade postrar med en liten text tryckt som beskriver sex politiska affisher i ord.

1 En dålig dag att gå. Det var sista helgen för Konstmuséets Picasso-utställning och massor av folk.

Andra bloggar om: , ,