2009-10-31

Dimmigt

Har funderat ett tag på att ta mig ner till en av broarna över Wisła en tidig morgon för att fotografera Warszawas skyline i soluppgången. Efter en längre tid med gråväder gjorde jag slag i saken i morse. Tittade ut genom fönstret strax innan klockan halv sex och konstaterade att det är perfekt; kallt, men framförallt klart. Jag satte mig på cykeln och trampade iväg mot floden. Ganska snart insåg jag mitt misstag. Det må varit kallt och klart där jag bor, men nere vid den fortfarande relativt varma floden rådde Lützenförhållanden. Istället för Warszawas skyline såg jag följande vista.



Inte mycket att se. Det var bara att trampa hem igen. Visserligen tog jag ett par andra bilder, men inte riktigt den jag ville ha. Jag antar att jag tvingas vänta till vintern när vattnet är kallare, eller till våren. När jag kom hem tittade jag till väderprognosen och liveuppdateringen från flygplatsen (som lämpligt nog ligger i ett sankmarksområde) talade om 0,3 kilometers sikt...

Dagens ord är mgła - dimma.

2009-10-29

Tandkräm fungerar med vatten


Igår när jag var i affären för att köpa tandkräm såg jag att det numera finns tandkräm märkt med att den "uppfyller homeopatiska krav". Först undrade jag om det betydde att fluoret sedan länge spätts bort, men det står tydligt att tandkrämen innehåller 0,125% F-. På baksidan får man förklaringen: Tandkrämen
innehåller inga eteriska oljor såsom pepparmint eller menthol. Därför kan den användas samtidigt med homeopatisk behandling.
Japp, Gaba marknadsför en tandkräm som fungerar med vatten. Jag köpte ett annat märke. Jag vägrar ge pengar till den som sprider sådan pseudovetenskaplig dynga.

Dagens ord är pasta do zębów - tandkräm.

Andra bloggar om: ,

2009-10-28

Forskningsansökningar på svenska

Via den något dogmatiska föreningen Språkförsvarets blogg såg jag att JO nyligen fattat beslut om att statliga forskningsfinanisärer inte kan kräva att få in ansökningar på engelska. Enligt den nya språklagen skall en myndighets kärnverksamhet alltid använda svenska och utanför kärnverksamheten skall svenska användas även om undantag kan medges.

I det bedömda fallet var det en forskare som anmält forskningsrådet Formas för att de haft som krav att anslagsansökningar måste inkomma på engelska. Detta är alltså inte tillåtet enligt JO.

Man kan ju lätt inse att detta medför en del bekymmer för anslagsmyndigheterna. Formas skriver i sin inlaga till JO att

[b]akgrunden till språkkravet är att Formas anser det omöjligt att klara sina, av regeringen uppsatta, kvalitetsmål om ansökningarna enbart bedöms av forskare som behärskar det svenska språket. Engelska är i forskningssammanhang det internationella språket.

Bedömningsgrupperna sätts samman så att hela den vetenskapliga bredden inom forskningsområdet täcks. Detta innebär att om någon av ledamöterna inte kan delta i bedömningen saknas den aspekten som just den ledamoten ska bedöma och således förloras helhetsgreppet.
Det är inom många forskningsområden regel snarare än undantag att ansökningar bedöms av internationella granskare. Hur man skall gå till väga för att få en adekvat bedömning om ansökan är på svenska är därför problematiskt. Översättning skulle kunna vara en lösning, men som Formas skriver
En forskningsansökan och den där beskrivna forskningen är för en icke insatt person, om än mycket språkkunnig sådan, mycket svår att korrekt och rättvist översätta.
Även JO inser att det här är ett problem. I beslutet skriver han:
Av förarbetena framgår således att lagstiftaren varit väl medveten om de invändningar som från forskningshåll kan resas mot de krav som numera finns i språklagen [...] Något undantag infördes dock inte i lagen
Därför kan JO inte komma till en annan bedömning än att
[e]n svensk myndighet med uppgift att fördela forskningsanslag kan således inte lagligen kräva att en ansökan helt eller delvis är författad på engelska.
Så vad skall man göra åt det här problemet? Och är det egentligen ett så stort bekymmer? Kan man lita på att en forskare gör en korrekt bedömning av en ansökan som hon vet konkurrerar med sin egen?

Om man tror att det ger en bättre bedömning av ansökningarna om de bedöms av även internationella experter så är man framme vid problemet med översättning. Skulle det vara tillåtet för en myndighet att lägga in en klausul att om ansökan inkommer på svenska och om den skickas till en utländsk granskare så kommer eventuella översättningskostnader att dras av från de anslagna medlen? Eller skall översättningskostnaden tas av myndigheten, vilket innebär samma sak fast utslaget även på dem som lämnat in en engelsk ansökan. Och detta löser ju inte heller problemet med kvalitén på översättningen. Fast om den blir högre eller lägre är kanske ett vågspel den ansökande forskaren är beredd att ta.

Dagens ord är wniosek - ansökan.

 Andra bloggar om: , , , .

2009-10-26

Grått

Det händer inte så mycket här på bloggen. Det är höst... grått, regnigt, tråkigt. Mycket att göra. Jag återkommer när jag känner för att gräva ner mig i afera hazardowa eller annat spännande som pågår här i landet.

Dagens ord är nudny - trist.

2009-10-16

Den warszawska fyrklövern


Köer, köer, köer... den som någonsin kört bil i Warszawa eller som följer den här bloggen vet hur det ser ut. En delförklaring till varför kan man få om man tittar på kartan ovan (klicka för större bild). Den visar att Warszawa är genomskuren i nord-sydlig riktning av Wisła och i öst-västlig riktning av spårområdena markerade med röda figurer. Över floden går ett antal broar, men spårområdena kan korsar bara på ett fåtal platser. Det gör att i princip alla som behöver ta sig från ett klöverblad till nästa måste passera centrum. Följaktligen är centrala Warszawa ett kaos av krypande köer.

Speciellt illa är det på Plac Zawiszy, i spetsen på den vänstra röda markeringen och på Aleja Prymasa Tysiąclecia som sammanbinder den sydvästra med den nordvästra kvadranten. Vidare är Aleje Jerozolimskie, som passerar centrum i öst-västlig riktning förbi Plac Zawiszy, centralstationen och till Poniatowskibron över floden, vanligtvis nästan helt blockerad. En annan mardröm är Ulica Modlińska som går norrut längs Wisłas östra strand. Längs den banken har många nya bostadsområden byggts upp. Tyvärr finns inga broar norrut längs floden så vägen ner mot centrum, och norrut på eftermiddagen, är katastrofal.

Man överväger nu att införa trängselavgifter i Warszawa. London och Stockholm framhålls som förebilder, men en stor skillnad med de städerna är att Warszawa som synes inte har några ringleder. Man måste helt enkelt in i centrum. En trängselavgift blir i så fall en avgift på att ta bil överhuvudtaget mer än en avgift att hålla folk ur centrum med bilden.

Dagens ord är czterolistna koniczyna - fyrklöver.

2009-10-14

DDR-vitsar

Så här i FRA-dagarna kan man kanske påminna om att avlyssning kan ha en del positiva effekter. I en artikel i Der Spiegel beskrivs hur den västtyska underrättelsetjänsten, Bundesnachrichtendienst, samlade ihop vitsar om DDR som de plockat ur genomlästa brev och avlyssnade telefonsamtal. Varje år till karnevalsupptakten (11 november), liksom på Rosenmontag,  skickades en ny samling över till departementen i Bonn.

Några av skämten som nämns i Spiegelartikeln är lysande, andra mindre så. Socialismens fem grundregler, som man kanske bör tänka på lite extra i dessa dagar när det lutar åt att vi alla kommer att riskeras att ställas till svars för våra internettankar, lyder:

1. Denke nicht!
2. Wenn du denkst, sprich nicht!
3. Wenn du denkst und sprichst, schreibe nicht!
4. Wenn du denkst, sprichst und schreibst, unterschreibe nichts!
5. Wenn du denkst, sprichst, schreibst und unterschreibst, wundere dich nicht!
Som man skriver i artikeln, har vitsen i diktaturer en särskild betydelse. Speciellt som diktaturer sällan har någon självkritik. Men det var en lek med elden att berätta subversiva vitsar; det hände att folk kastades i fängelse för sånt. Vilket naturligtvis ledde till ytterligare vitsar.
Es gibt Leute, die Witze erzählen, es gibt Leute, die Witze sammeln und Witze erzählen, und es gibt Leute, die Leute sammeln, die Witze erzählen.
Kanske kan regeringskansliet se fram emot en årlig försändelse från FRA med "svenska folkets bästa"...

Dagens andra ord är dowcip - skämt, vits.

 Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

Ja se det snöar...


Så här ser det ut nu utanför labbet. Och på radion spelar de "Last christmas".

Dagens ord är pada śnieg - det snöar.

2009-10-13

Piratkopiering är inte fel!

Det är rubriken till en artikel i polska Newsweek som rapporterar om resultaten från en rundfrågning bland polska internauter om piratkopiering. Resultatet rapporteras även i Gazeta Wyborcza under rubriken "Piratkopiering är ok?". Bland annat får man reda på att 71% av de svarande inte anser att nedladdning är ett brott; 87% tycker inte att de som laddar ner borde få något straff och hela 91% svarar att de anser att piratkopiering är en viktig källa till bra kultur.

Polackerna är alltså helt klart ett piratpositivt land. Av lättja, till stor del! 20% av de tillfrågade säger att om det fanns vettiga lagliga alternativ skulle de använda dem, och ytterligare 25% menar att de i så fall skulle begränsa piratnedladdning. Det är i alla fall vad folk påstår?

Artikeln går nämligen vidare.

Na razie niewielu piratów kupuje legalnie płyty. Tylko 14 proc. badanych przyznało się do zakupu legalnego produktu, który wcześniej ściągnęli. Ponadto - przez ostatnie 6 miesięcy - żadnego filmu nie kupiło 41 proc. ankietowanych, a 38 proc. respondentów nie zapłaciło za żadną płytę CD. Tylko 1/3 badanych poinformowała, że zakupiła w tym czasie legalne płyty z muzyką i filmami.
För närvarande är det få pirater som köper legala skivor. Endast 14% av de undersökta erkänner att de legalt köpt en produkt de tidigare laddat ner. Dessutom - under de senaste sex månaderna - köpte 41% av enkätdeltagarna ingen film och 38% av betalade inte för någon enda CD. Endast 1/3 av de undersökta svarade att de under den här tiden köpt legala skivor med musik eller film.
Hm, man hör på språket - endast, få - att det anses som lågt. Att pirater inte köper, de laddar ner. Själv tycker jag att det är rätt mycket att så många som en på åtta faktiskt köper något de redan fått tag på gratis. Dessutom, endast 1/3 har köpt skivor eller filmer under det senaste halvåret. Är det verkligen "endast". Lite googlande och man hittar en intressant "Rapport om musikmarknaden i Polen 2008" (pdf). I rapporten ser man att det 2007 såldes knappt 10 miljoner CD-skivor i Polen. Dvs i genomsnitt en kvarts skiva per polack och år. Att då 62% av de som svarat på enkäten faktiskt köpt (minst) en skiva det senaste halvåret gör att de förhållandevis är storkonsumenter av kommersiell musik. Än mer så när det gäller film; en halv miljon DVD-skivor säljs om året. Att så många som 59% av de svarande faktiskt köpt en film är därmed oerhört mycket.

Visst, många köper inte någon musik alls (skulle gissa på att babcia inte köpt någon musik det senaste kvartsseklet, om någonsin), men i vilket fall som helst är det tydligt att de piratälskande internauter som svarade på rundfrågningen är bra kunder man inte bör skrämma bort. Om och om igen visar det sig att pirater är film- och musikbolagens bästa kunder. Det tog mig 10 minuter att ta fram de här siffrorna, och om det vore så att maffian vore intresserade skulle de inse att de slåss mot sina bästa vänner. I Gazeta avslutas artikeln med att fonografindustrin till slut måste inse att deras nuvarande metoder är en återvändsgränd utan framtid.Men tyvärr är det nog så att det handlar mer om kontroll än om försäljning. Om inte bolagen längre kan bestämma vad folk skall lyssna på genom att pumpa ut sin skit genom Radio Zet så kanske någon inser att de inte behövs längre. Istället har de gått över till att bli ludditer vars nya affärsmodell är att stämma skiten ur folk och försöka stoppa klocka så länge det går. Är det konstigt att man inte vill ge den industrin en spänn mer? Säger jag som trots att jag bojkottar musik- och filmmaffian lagt ut mer på kultur den här månaden än medelpolacken gör på ett år (~350 PLN).

Att det polska piratpartiet ännu inte syns i debatten handlar nog dels om organisationsproblem, men mest om att polen ännu inte haft några större pirathändelser av typen Pirate Bay-spectrial eller FRA-lagen. Några sådana händelser och det kan nog vakna här också.

Dagens ord är badania - undersökning, men även forskning.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

PS: Intressant är att Gazeta.pl varje vecka publicerar en lista över de 10 mest nerladdade filmerna via BitTorrent under rubriken "hemmabio".

2009-10-05

Land of the micromanaged?

Jag blev stum av förundran när jag läste det här utdraget från en blogg på NYTimes.

Texas allows you to transport open but covered bottles of wine in your car.
Well, tänkte jag... och??? Vilket följdes av en läsarkommentar att
One thing to keep in mind is that local laws may prohibit the transport of open containers. [...] In any case whatever state you happen to live in you can put the alcohol in the trunk without much risk of being caught.
Har vi sådana lagar på den här sidan pölen? Fru mjn påminde om hur hon blivit utskälld av amerikanska grannar när de gick från ett fest i ett hur till ett annat med flaskor i händerna.

Inte för att vi inte har vår del idiotiska lagar här, men det är en påminnelse om att lagstiftare alltid gillar mikromanagement för att styra folk enligt egen moral. Kanske behövs det fler politiker som Janusz Palikot (palikot = den rökande katten) som ville bygga ett monument över polens absurditeter.

Dagens ord är prawo - lag (men oxå höger).

2009-10-03

Den gamla stationen


Mitt i centrala Warszawa ligger Warszawa Główna Osobowa, den gamla centralstationen som byggdes efter kriget. Delar av den hyser numera järnvägsmuséet, men till största delen ligger platsen övergiven. Perrongerna är övervuxna och allt är rostigt och förfallet. Det är en underlig känsla att gå omkring där naturen tagit över mitt i storstaden. När den nuvarande centralstationen Warszawa Centralna togs i bruk 1975 försvann trafiken till stor del från Warszawa Główna. 1997 slutade man helt att använda stationen.

Helt övergivet är det dock inte; en kvinna av obestämbar ålder bor under ett av perrongtaken och förvarar sina få pinaler i ett rum i den gamla stationsbyggnaden. Det mesta är dock stängt och låst, men genom de trasiga fönstren ser man högar av skräp, flaskor och damm.

Jag tog en serie bilder när jag gick omkring på stationen och tänkte att "det är nog så här Jörnmark känner sig". Om han har vägarna förbi kan jag guida honom. Man hittar bilderna på mitt Flickr-konto.

Dagens ord är dworzec - tågstation.

Andra bloggar om , , , , , .

2009-10-02

Nobelspekulationer igen

Hösten är här, och med den kommer som vanligt Nobelprisannonseringarna. Jag kan ju sträcka på mig lite och säga att med spridda hagelskurar har jag lyckats pricka in de tre senaste fysikprisen. COBE 2006, GMR hade jag som backup 2007 och förra året gissade jag att det var dags för ett teoripris. Så hur följer man upp det?

De Er-dopade fiberförstärkarna har jag haft med sedan 2006 och de förtjänar fortfarande pris, men blir det i år? De vore kul att se den polska nationella yran om Aleksander Wolszczan fick pris för att hittat de första konfirmerade exasolära planeterna. I så fall glömmer nog alla att han lämnade Polen förra året efter anklagelser om samarbete med SB under socialisttiden. Om vi skall försöka lägga till något nytt till listan så tror jag att tiden kanske börjar bli mogen för metamaterial. Det har kommit många intressanta resultat i det området de senaste åren (osynlighetskappa, någon?). I så fall är min gissning på trion Smith, Schultz, Veselago. Jag tror inte på ett teoripris även i år, men Aharonov och Berry är inga högodsare.

I kemi har jag som vanligt ingen koll. Om jag bara skall kasta fram något så vore fortfarande Allen Bard kul. Han har gjort mycket viktigt inom enmolekylspektroskopi och elektrokemi. Inom det sista har han för övrigt skrivit bibeln. Men det blir väl som vanligt nåt biomög. I så fall ligger väl Jacqueline Barton bra till. Hon leker med DNA vilket alltid är populärt i prissammanhang.

I litteratur kan vem farao som helst få priset bara välj ord slumpmässigt här:



Dagens ord är nie mam bladego pojęcia - har inte den blekaste aning. Faktiskt ordagrant översatt.


Andra bloggar om: , , , . Intressant?

UPPDATERING: Jag kan nog inte skryta om några poäng den här gången. Visst hade jag en gissning om optiska fibrer, men mer specifik än Kaos arbete som startade fiberkommunikationen i stort. Och i kemi... visst blev det något biomög, men det är knappast en träffsäker förutsägelse.