2008-10-28

Farligt att tala illa om Kaczor

Den som i början av förra året sökte på ordet "kutas" på google.pl fick en länk till President Kaczyńskis officiella hemsida som första träff. Bakom den google-bombningen låg den då 23-årige Marek Witoszek från Cieszyn. Tilltaget uppskattades inte av myndigheterna, kutas betyder kuk, och idag dömdes Marek till 14 månaders fängelse för att ha förolämpat presidenten. Han skall därtill betala 700 zł böter eller be presidenten om ursäkt i en annons in någon av Polens rikstäckande tidningar. I Polen är det nämligen ett brott att slunga okvädesord mot statsöverhuvudet. Tre år kan man få skaka galler för att ge luft åt sitt hjärtas åsikt, om denna åsikt innefattar presidenten och mindre smickrande omnämningar.

För ett nästan två år sedan var det stor uppmärksamhet kring ett fall där en hemlös man,Hubert H., som när han ordentligt på örat greps av polisen uttryckte sin åsikt om presidenten. Hubert frikändes i domstol, mest för att han var full när han sa vad han sa och inte kunde tas riktigt på allvar.

I dagarna greps en man i Lublin för att, vid ett torgmöte, skrikit "Spieprzaj dziadu!" åt presidenten. Även han riskerar fängelse. Till saken hör att "Spieprzaj dziadu!" är ett citat... av Lech Kaczyński. Kaczor, som då kampanjade för att bli vald till president i Warszawa uttryckte sig på ett torgmöte:

Man: Ni har förändrat partiet, ni springer iväg som råttor.
Kaczyński: Dra åt helvete, herrn. Det är vad jag har att säga dig.
Man: "Dra åt helvete, herrn"? Ni är bara rädd för sanningen!
Kaczyński: Dra åt helvete, gamling!
Man (till journalist): Hur kan man svara så "Dra åt helvete, herrn"? Jag frågade honom vänligt.
Vad man än tycker om Kaczyński så är det en vansinnig lag som inte hör hemma i en rättsstat och den borde avskaffas snarast. Det är ju visserligen inte presidentens sak, utan parlamentets, men PO verkar inte vilja göra något åt det. Å andra sidan visar en nätenkät i Gazeta Wyborcza att 36% av de svarande tycker att tre år är ett passande straff. Hela 29% svarar att det är för milt, medan 34% säger att det är för hårt. Jag ser det som en ganska ohälsosam syn på presidenten som någon slags nationell fadersfigur. Som om den gamla valmonarkin var kvar.

Dagens ord är spieprzaj! - dra åt helvete!

UPPDATERING: Nu är det ju inte bara i Polen man har idiotiska lagar. I Österrike hotas en spårvagnschaufför med upp till 10 års fängelse för att ha sagt Sieg Heil till passagerare. Att han blev av med jobbet - ok. Men åtal - nej.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

5 kommentarer:

Anonym sa...

lite kommentarer till din utmärkta blogg,
Kaczynski sade " spieprzaj dziadu"

du översatte : "dra åt helvete gamling"

det fick mig att tänka på de bägge orden,
spieprzaj...ordagrant betyder dra åt pepparn...kanske motsvarar svenska dra åt fanders?
sedan finns det "precz" och "wat" läses "vont" motsvaras svenska "försvinn" ,"stick"

dziad..betyger "gamling"...men samtidigt dziad = luffare, fattiglapp
dziadowac...leva fattigt,tigga..

medan polskans "fuck off" som inte finns i svenskan motsvarar "spierdalaj","wypierdalaj

dra åt helvete är det starkaste

presidenten uttryckte sig väldigt fult, spieprzaj dziadu...är i själva verket mycket nedsättande uttryck.
det finns en hemsida som heter spieprzajdziadu där man visar presidentens alla klavertramp,

skulle gärna vilja se din kommentar till detta, men oxå om det är ok att göra en liknande grej mot den svenska kungen, skyddas inte han på liknande sätt i den svenska grundlagen?
(jag tro inte att killen döms till fängelse , han överklagar säkert, det kan bli villkorlig dom + böter, eller samhällstjänst)

Unknown sa...

Tackar för den kommentaren. Det är ju ett av de stora problemen när man lär sig ett språk: att känna nyanserna. Det är en sak att kunna ordboksdefinitionen av ett ord, men en helt annan att känna de informella betydelserna.

Vad gäller den svenska kungen så är det inte ett brott att förolämpa honom, så vida det inte faller under den vanliga lagarna om ärekränkning. Dock får det inte gå till åtal (i fallet kungen) om inte regeringen ger klartecken för det. Lagen om majestätsbrott är avskaffad i Sverige. Det är förvisso olagligt att förolämpa kungen om han besöker Polen. Den polska lagen säger nämligen att man inte heller får förolämpa utländska statsöverhuvuden på besök i landet. Den lagen har använts t.ex. mot anti-Putin-demonstranter 2005. Vill någon förolämpa knugen så är det helt i sin ordning för min del. Han är ju verkligen en av dem som är mest värda att förolämpa i landet. Fast personen i fråga kanske blir korsfäst av Hänt Extra-läsare.

Vad gäller Kaczynski som president (har tittat på spieprzajdziadu.com men inte på långt när allt) så är det främst ord som barnsligt retlig, fullkomligt humorlös, paranoid, idiotnationalist och liknande som dyker upp. Han är verkligen en av de sämsta representanter för ett land man kan tänka sig. Han vore en clown att skratta åt om det inte var så allvarligt. Och han bror är likadan!

Jag har länge varit anhängare av att avskaffa monarkin i Sverige och införa republik, men att en tomte som Kaczor kan bli vald gör att jag tvekar lite...

Anonym sa...

hehe, republik är fint, men presidentens befogenheter skiljer sig avsevärt, det vanligaste funktionen för en president i europa är representativ, liksom kungen...
Tyskland, Finland, Italien, etc.

medan i Frankrike har presidenten lika stor makt som USA, kanske större...

i Polen har gjort en kompromiss...
det är därför som polsk president kan trilskas :-)

men dessa tvillingar skulle nog kunna ställa till det oberoende hur grundlagen är utformad, de hittar alltid nya konfliktytor...

vi blev lurade...ingen förväntade sig sådan inkompetens hos Kaczynski, han är jo ändå juridikprofessor,

Unknown sa...

Det intressanta i den polska kompromissen, som jag ju skrivit om tidigare, är ju att den inte är särskilt klart formulerad.

Och än intressantare blir det ju att det område där presidenten har störst inflytande, utrikespolitiken där ju regeringen skall konsultera presidenten, är det område där Kaczynski är mest inkompetent. Vilket säger ganska mycket.

Anonym sa...

Du kunde ha fått fängelse för att skriva "kaczor" jag visste inte att för en tid senad skrev en blogger "Kaczory" ....bla, bla...

någon anmälde bloggen till åklagaren, det var en jurist vid presidentens kansli...idag kom domen...det är inte förbjudet ..krimunellt att kalla Kaczynski för Kaczor...
men tänk om det inte blev så...då skulle du bli dömd..heheh
din karriärr i Polen skulle vara över...du är kanske redan på presidentens "korta lista" alltså människor som han kommer "förstöra" zniszczy, han hotade en känd polsk journalist onika Olejnik efter programmet "kropka nad i"
att hon är numera på hans korta lisa...och han kommer destroy her..

dagen efter skickade presidenten en bukett rosor och bad om förlåtelse, men han är hämndlysten och lynning..hihi