2009-10-13

Piratkopiering är inte fel!

Det är rubriken till en artikel i polska Newsweek som rapporterar om resultaten från en rundfrågning bland polska internauter om piratkopiering. Resultatet rapporteras även i Gazeta Wyborcza under rubriken "Piratkopiering är ok?". Bland annat får man reda på att 71% av de svarande inte anser att nedladdning är ett brott; 87% tycker inte att de som laddar ner borde få något straff och hela 91% svarar att de anser att piratkopiering är en viktig källa till bra kultur.

Polackerna är alltså helt klart ett piratpositivt land. Av lättja, till stor del! 20% av de tillfrågade säger att om det fanns vettiga lagliga alternativ skulle de använda dem, och ytterligare 25% menar att de i så fall skulle begränsa piratnedladdning. Det är i alla fall vad folk påstår?

Artikeln går nämligen vidare.

Na razie niewielu piratów kupuje legalnie płyty. Tylko 14 proc. badanych przyznało się do zakupu legalnego produktu, który wcześniej ściągnęli. Ponadto - przez ostatnie 6 miesięcy - żadnego filmu nie kupiło 41 proc. ankietowanych, a 38 proc. respondentów nie zapłaciło za żadną płytę CD. Tylko 1/3 badanych poinformowała, że zakupiła w tym czasie legalne płyty z muzyką i filmami.
För närvarande är det få pirater som köper legala skivor. Endast 14% av de undersökta erkänner att de legalt köpt en produkt de tidigare laddat ner. Dessutom - under de senaste sex månaderna - köpte 41% av enkätdeltagarna ingen film och 38% av betalade inte för någon enda CD. Endast 1/3 av de undersökta svarade att de under den här tiden köpt legala skivor med musik eller film.
Hm, man hör på språket - endast, få - att det anses som lågt. Att pirater inte köper, de laddar ner. Själv tycker jag att det är rätt mycket att så många som en på åtta faktiskt köper något de redan fått tag på gratis. Dessutom, endast 1/3 har köpt skivor eller filmer under det senaste halvåret. Är det verkligen "endast". Lite googlande och man hittar en intressant "Rapport om musikmarknaden i Polen 2008" (pdf). I rapporten ser man att det 2007 såldes knappt 10 miljoner CD-skivor i Polen. Dvs i genomsnitt en kvarts skiva per polack och år. Att då 62% av de som svarat på enkäten faktiskt köpt (minst) en skiva det senaste halvåret gör att de förhållandevis är storkonsumenter av kommersiell musik. Än mer så när det gäller film; en halv miljon DVD-skivor säljs om året. Att så många som 59% av de svarande faktiskt köpt en film är därmed oerhört mycket.

Visst, många köper inte någon musik alls (skulle gissa på att babcia inte köpt någon musik det senaste kvartsseklet, om någonsin), men i vilket fall som helst är det tydligt att de piratälskande internauter som svarade på rundfrågningen är bra kunder man inte bör skrämma bort. Om och om igen visar det sig att pirater är film- och musikbolagens bästa kunder. Det tog mig 10 minuter att ta fram de här siffrorna, och om det vore så att maffian vore intresserade skulle de inse att de slåss mot sina bästa vänner. I Gazeta avslutas artikeln med att fonografindustrin till slut måste inse att deras nuvarande metoder är en återvändsgränd utan framtid.Men tyvärr är det nog så att det handlar mer om kontroll än om försäljning. Om inte bolagen längre kan bestämma vad folk skall lyssna på genom att pumpa ut sin skit genom Radio Zet så kanske någon inser att de inte behövs längre. Istället har de gått över till att bli ludditer vars nya affärsmodell är att stämma skiten ur folk och försöka stoppa klocka så länge det går. Är det konstigt att man inte vill ge den industrin en spänn mer? Säger jag som trots att jag bojkottar musik- och filmmaffian lagt ut mer på kultur den här månaden än medelpolacken gör på ett år (~350 PLN).

Att det polska piratpartiet ännu inte syns i debatten handlar nog dels om organisationsproblem, men mest om att polen ännu inte haft några större pirathändelser av typen Pirate Bay-spectrial eller FRA-lagen. Några sådana händelser och det kan nog vakna här också.

Dagens ord är badania - undersökning, men även forskning.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

PS: Intressant är att Gazeta.pl varje vecka publicerar en lista över de 10 mest nerladdade filmerna via BitTorrent under rubriken "hemmabio".

1 kommentar:

Dennis Nilsson sa...

"PS: Intressant är att Gazeta.pl varje vecka publicerar en lista över de 10 mest nerladdade filmerna via BitTorrent under rubriken "hemmabio".

Vad bra, där är man inte så PK som i Sverige. Det är det jag saknat i de svenska Pravda-versionerna.