2010-03-29

Var de ens i samma stad?

Efter bomberna i Moskva verkar läget vara något förvirrat - åtminstone på tidningsredaktionerna. Så här beskrivs stämningen i The New York Times:

The two explosions spread panic throughout the capital as people searched for missing relatives and friends, and the authorities tried to determine whether more attacks were planned.
I The Economist läser man istället:
Russia’s emergency services appeared to be working in an orderly and co-ordinated way, cordoning off only the areas immediately affected by the explosions. Other metro lines remained open, with trains running regularly. There was a striking absence of panic in the capital, but no immediate sense of public numbness; ordinary commuters went on with their daily routines.
Var reportrarna ens i samma stad? Eller är det helt enkelt så att med 10 miljoner invånare drabbades några av panik, som NYT-reportern träffade, medan andra behöll sitt lugn...

Ytterligare ett dagsord är zamach bombowy - bombattentat.


Andra bloggar om: , , .

Torrast i landet

Per-Åke Lindblom, flitig skribent på Språkförsvaret måste vara en av landets (Sveriges) torraste personer. I monsterlånga inlägg och kommentarer drar han på sig sin quixotska rustning och går modigt till attack mot alla väderkvarnar som kan tänkas hota det svenska språket. Ve den motståndare som vågar rikta en lustifikation mot nätverket. Med humorskygglapparna väl monterade kommenderar Lindblom fram hela det språkliga batteriet, inte för precisionsskytte utan för en lingvistisk trumeld som lämnar de flesta motståndare utmattade. Men de som fortfarande står kvar inser att trots det imponerande mullret är det glest mellan träffarna.

Lindblom borde läsa Swartz.

Dagens ord är poważny - allvarlig.

2010-03-26

De konservativas högborg

Dagstidningen Rzeczpospolita presenterade i dagarna en opinionsundersökning som refererades till av Webb-bulletinen (en sida som samlar korta nyhetsartiklar från Polen). Enligt undersökningen är det bara 5% av polackerna som svarar "jag är för" på frågan vad tycker du om aborter. Hela 34% svarar "jag är emot". Mariusz Dzierżawski, abortmotståndare och politiker i det skumma partiet Unia Polityki Realnej* uttrycker i artikeln sin glädje över att
Obóz życia jest siedmiokrotnie większy od obozu śmierci.
Livslägret är sju gånger större än dödslägret.
Det är ett sätt att tolka det. Ett annat sätt är att titta på de 59% som svarar "det finns situationer i vilka jag tillåter det" och fundera på vad de menar. Antingen är de generellt motståndare, men kan tillåta abort när det handlar om fara för moderns liv och så. Det är alltså dagens situation i Polen. Eller så tycker de att det är konstigt att "vara för" abort och tycker att det finns vissa begränsningar som bör gälla, som t.ex. att aborter i åttonde månaden bör vara förbjudet... Som frågan är ställd är det svårt att hur blandningen ser ut. Men troligen är det en ganska restriktiv hållning de 59% förespråkar.

Man ställde även frågan "skall homosexuella par ha rätt att ingå äktenskap?" på vilken 59% svarade "definitivt inte" och bara 3% "definitivt ja". 20% tyckte "helst inte". När jag frågade några doktorander i gruppen svarade de med att se ut som frågetecken. "Äktenskap är mellan en man och en kvinna. Hur skulle homosexuella kunna gifta sig?" Det är helt enkelt en debatt som inte förs på allvar i Polen.

Det finns, enligt min uppfattning, tre viktiga anledningar till de extremt konservativa och illiberala svaren. Största och viktigaste anledningen är den katolska kyrkan. Kyrkan må ha förlorat mycket av sitt inflytande bland unga, men fortfarande är väldigt många polacker troende katoliker som lyssnar till kyrkans åsikter i moralfrågor. Och vad gäller sådant så vet vi ju att katolska kyrkan tycker att allt som hänt de senaste två tusen åren är djävulska nymodigheter. Det pågår en debatt i Polen om huruvida det skall kunna finansieras inom ramarna för den allmänna sjukförsäkringen. Det har lutat åt det hållet, men kyrkan försöker nu ändra riktning på debatten genom att istället kräva ett totalförbud för IVF. Som sagt, katolska kyrkan är inte världens mest progressiva organisation.

En annan anledning är att eftersom polen är ett konservativt samhälle har politiker inte tjänat något på att driva frihetliga, men kanske impopulära frågor. I den järnhårda konkurrensen i polsk politik har man inte råd att skrämma bort potentiella väljare med "alltför extrema" åsikter.

Ytterligare en grund för att Polen på många sätt ligger långt efter t.ex. Sverige när det gäller frihets- och moralfrågor är att de rent tidsmässigt har haft en kortare debatt. Under socialisttiden var visserligen abort tillåtet, men det fanns inte någon öppen debatt om vare sig det eller exempelvis frågor om homosexuellas rättigheter. Debatten, som pågått i årtionden i Sverige, har här bara tjugo år på nacken. Därtill är det naturligtvis så att när socialistsystemet föll samman så bidrog det till en backlash mot de värderingar som då rådde.

Men debatten börjar göra sig gällande. Om något gott kan komma ur kyrkans sexskandaler så kan det väl vara att den kanske förlorar ännu mer av sitt moraliska tolkningsföreträde. Och väldigt många unga tycker att kyrkan är för konservativ och ogillar alla pekpinnarna.

Dagens ord är małżeństwo gejowskie - homoäktenskap.

* Som jag skrev om i samband med EU-valet: UPRs politik är en blandning av extrem marknadsliberalism (inga skatter, privatisering av sjukvård och allt annat) med stenkonservativa värderingar (dödsstraff, pro-life, pro-kyrka) och EU-utträde.

Andra bloggar om: , , , , .

2010-03-24

Aga again

Gårdagens konsert med Aga Zaryan på Palladium var en betydligt bättre upplevelse än måndagens något decibelstarkare begivenhet. Zaryan har klivit fram som en av de allra främsta jazzsångarna, nu med ett nytt album utgivet förra veckan på legendariska Blue Note. Jämfört med förra gången jag hörde henne live, för två år sedan, så har hon växt som sångare, utvecklat en egen stil och leker med och bygger ut sången jämfört med albumversionerna.

På nätet finns en hel del YouTube-videor av henne live, men inget (ännu) från den pågående turnén. Den som är intresserad av albumet Looking Walking Being, hittar även det. Efter en genomlyssning har jag inte riktigt bestämt mig om det är lika bra som föregångaren Picking up the pieces.

Dagens ord är skrzypek - violinist. Aga Zaryan föddes som Agnieszka Skrzypek och gav ut sitt första album under det namnet men använder pseudonymen Zaryan sedan några år.

UPPDATERING: Bild från konserten.
Aga Zaryan

2010-03-22

Blong, klang, plonk, blam

Just hemkommen från en slagverkskonsert på Uniwersytet Muzyczny Frederyka Chopina, där de ofta bjuder in till gratis studentkonserter. Konserten i sig var en ... annorlunda upplevelse. Med tio slagverkare på scenen finns det potential för en massa oväsen och konstmusik med slagverksensemble kan vara mycket konstig. Det sista stycket, Rit­mico Alla Zoppa, av K. Her­dzin var ett riktigt bra jazzigt stycke, men en del av de andra verken var bara konstiga. Särskilt Dynamics II, av en av professorerna på skolan. Det skulle bjuda på "dynamiska, annorlunda rytmer" men var bara jäkligt högljutt. Musikerna måste ha tinnitus allihop.

Dagens ord är głośno - högljutt.

2010-03-19

Att såga av grenen man sitter på

Monaco, tillsammans med USA och EU fick se sig slagna i går i Doha när man röstade om ett i det närmaste totalförbud för fiske av den kritiskt hotade blåfenade tonfisken med stöd av CITES. Efter en fint av Libyen tvingades en omedelbar omröstning fram utan att de vetenskapliga beläggen för ett handelsförbud kunde debatteras. I New Scientist kallar en miljögrupp det för "a clear win by short-term economic interest over the long-term health of the ocean".

I det här fallet stod EU på förbudsidan, antagligen mestadels för att blåfenad tonfisk inte är en stor industri i EU. Europa har sannerligen inget att vara stolta över när det gäller fiskerihantering. Gång på gång har man vägrat lyssna på forskare som varnat för att bestånden utarmas och istället gått på fiskarnas linje och lämnat kvoterna oförändrade eller marginellt sänkta. Tillsammans med bönder är fiskare EU mest bortskämda yrkesutövare, med subventioner på diesel, orimligt höga kvoter... men, som alltid, mycket vill ha mer.

Ibland känns det som om man bara önskar att de kunde dra upp det sista jäkla torskynglet så att man blev av med det. Fast dra samtidigt in alla subvensioner. Finns det överhuvudtaget något hopp om långsiktigt tänkande ...

Dagens ord är krótkowzroczny - kortsiktigt.

2010-03-18

Kort men inte liten...

Presidentsvalskampanjen i Polen ser ut att bli en ganska smutsig historia. Jag har redan skrivit om bröderna Kaczyńskis hakar och i går bad Radek Sikorski, utrikesminister och möjlig presidentkandidat från PO, presidenten om ursäkt för ett uttalande från förra månaden. Vid ett möte i Bydgoszcz sa Sikorski bland annat att

Prezydent wolnej Polski może być niski, ale nie powinien być mały
Det fria Polens president kan vara kort, men får inte vara liten
vilket naturligtvis är en pik om presidentens 162 centimeter i strumplästen. I en intervju i TVN24 igår sa Sikorski
uważam, że jeden bon mot na wiecu w Bydgoszczy (...) czasami zdarza się powiedzieć o jedno słowo za dużo
jag inser att ett bon mot vid mötet i Bydgoszcz (...) ibland händer det att man säger ett ord för mycket.
På frågan om han ber presidenten om ursäkt för detta svarade Sikorski att "ja, jag ber om ursäkt".

Företrädare för PiS, presidentens parti, har idag avvisat Sikorskis ursäkt som ytterligare ett PR-stunt från hans sida; det var aldrig menat som en uppriktig ursäkt. Det tror inte jag heller. Sikorski är kunnig och kompetent, men också oerhört arrogant och ambitiös. Jag håller, för en gångs skull, med PiS och tror att Sikorski helt enkelt såg en möjlighet till lite mer press. Man skall komma ihåg att det fortfarande inte är klart vem som blir Platforma Obywatelskas kandidat.

För den som gillar politiskt underhållningsvåld verkar det bli en intressant valkampanj...

Dagens ord är przepraszać - be om ursäkt.

Andra bloggar om: , , , .

2010-03-14

Gamla 3d-bilder

I går var jag för första gången på besök på Warszawas fotoplastikon. En fotoplasitkon är en maskin för att förevisa stereoskopiska 3d-bilder och består av en stor trätrumma som med monterade stereoglasögon. På insidan roterar en trumma med monterade bilder så att varje person kan få se alla bilder utan att behöva flytta sig. Ungefär som en jättevariant av de där 3d-glasögonen man hade som barn.

Warszawas fotoplastikon är runt hundra år gammal och en av få bevarade originalmaskiner. Varje söndag visar de bilder från Warszawa, oftast från förkrigstiden när 3d-bilder var poppis. Under veckorna har de andra utställningar, och just nu pågår en med urtuffa mikroskopi- och SEM-bilder. Naturligtvis gör fotot till höger inte 3d-bildern någon rättvisa alls.

Helt klart värt att besöka för den som har vägarna förbi. Och inträdet ruinerar inte direkt... 1 zloty per person.

Dagens ord är wystawa - utsällning.

2010-03-04

Två saker

För det första tipsar Malin @msandstr på Vetenskapsnytt om intervjuer i Nature med folk som skriver vetenskapsböcker. Intressant. Det jag fastnade för mest dock var ett uttalande av Peter Atkins:

Does the second-hand market reduce sales?

Yes — it undermines income streams. In the second year, purchases fall, and in the third year there are none at all. If the second-hand market could be eliminated, books would last longer than 3 years and could be cheaper. There is a way — to produce electronic books [e-books] and kill them after a year.
Förutom att själva idén att man bara hyr en bok på ett år och att förlaget sedan kan radera den är frånstötande så kan jag inte få ihop det med vad Atkins själv säger tidigare i intervjun:
What is the purpose of a textbook?

To inspire a mode of thought. Ideally, a book then becomes a companion for life.
Så idealt så borde en bok vara en följeslagare för livet, men för att skydda sina inkomster låser man in den i något DRM-fängelse och låter folk på nåder använda den så länge de kontinuerligt betalar för det...

Den andra saken, lite lättsammare, handlar om TEXTBÖCKERNA, av vilka Atkins är en. De där med stora bokstäver som nästan definierar sitt område. De där som inte behöver någon titel - man referar till dem med författarnamnet. Någon sa nån gång att den fysiker är någon som lärt sig elektrodynamik i Jackson. Där är en sådan bok. Jag kan komma på några på rak arm, som jag själv haft:
  • Classical Electrodynamics - John David Jackson
  • Physical Chemistry - Peter Atkins (och Julio De Paula i senare upplagor - med han räknas inte. Boken är Atkins!)
  • Modern Quantum Mechanics - J. J. Sakurai
Möjligen också Solid State Physics - Ashcroft & Mermin och Landau & Lifshitz serie i teoretisk fysik, särskilt statistisk fysik. Den sista har jag adrig själv haft, men den är onekligen i det närmaste legendarisk.

Vilka böcker tycker ni passar på listan? Inom fysik eller andra ämnen. Finns det böcker i t.ex. ekonomi med samma särställning?

Den rökande katten ger sig in i leken

Janusz Palikot, kontroversiell parlamentsledamot för PO tillika mångmiljonär och känd för sitt stora hår, vilar inte på lagrarna. Skall man behålla ryktet som kontroversiell så gäller det att ligga i. Palikot var en av de första polska politikerna som började blogga. Bloggen har massor av läsare och varje inlägg drar på sig hundratalet kommentarer. Den rökande katten använder ofta sin blogg till att kasta ut brandfacklor - han har ibland kallats PO:s attackhund. Bland annat har han anklagat presidenten för alkoholism (vilket han tvingades att be om ursäkt för) samt antydigt att densamme möjligen är sjuk, sinnessjuk, homosexuell... osv.

Nu är det presidentkandidat Sikorski som hamnat i skottgluggen i ett inlägg under titeln: Kaczyński z PiS-u i Sikorski z PO-PiS-u. dziękuję - nie! (Kaczyński från PiS och Sikorski från PO-PiS. Tack, men nej!) I inlägget ställer han upp för Komorowski, också från PO och talesman för sejmen. Palikot antyder att Sikorski kanske inte är en så lojal PO-kanditat och påminner om att han (Sikorski) fram till 2007 var medlem i PiS och ingick i Jaroslaw Kaczyńskis regering. Komorowski, menar Palikot, är den ende PO-kandidaten.

Efter mycket kritik har Palikot tvingats backa/förklara sig. Bland annat för att Komorowski och Sikorski lovat varandra att hålla primärvalkampanjen civiliserad och hövlig. I går skrev Sikorski på sitt nyöppnade Twitterkonto: Pokuta dla Janusza: Niech napisze sto razy "Nasz kandydat Radosław Sikorski" (Straff till Janusz: Skriv hundra gånger "Vår kandidat Radosław Sikorski"). I dagens tidning visade Palikot glatt upp sig med en lapp med den texten.

Dagens ord är prawybory - primärval.