2010-03-19

Att såga av grenen man sitter på

Monaco, tillsammans med USA och EU fick se sig slagna i går i Doha när man röstade om ett i det närmaste totalförbud för fiske av den kritiskt hotade blåfenade tonfisken med stöd av CITES. Efter en fint av Libyen tvingades en omedelbar omröstning fram utan att de vetenskapliga beläggen för ett handelsförbud kunde debatteras. I New Scientist kallar en miljögrupp det för "a clear win by short-term economic interest over the long-term health of the ocean".

I det här fallet stod EU på förbudsidan, antagligen mestadels för att blåfenad tonfisk inte är en stor industri i EU. Europa har sannerligen inget att vara stolta över när det gäller fiskerihantering. Gång på gång har man vägrat lyssna på forskare som varnat för att bestånden utarmas och istället gått på fiskarnas linje och lämnat kvoterna oförändrade eller marginellt sänkta. Tillsammans med bönder är fiskare EU mest bortskämda yrkesutövare, med subventioner på diesel, orimligt höga kvoter... men, som alltid, mycket vill ha mer.

Ibland känns det som om man bara önskar att de kunde dra upp det sista jäkla torskynglet så att man blev av med det. Fast dra samtidigt in alla subvensioner. Finns det överhuvudtaget något hopp om långsiktigt tänkande ...

Dagens ord är krótkowzroczny - kortsiktigt.

Inga kommentarer: