2010-06-04

Inte beundrade

Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder Komorowski fortfarande stort över Kaczynski inför presidentvalet om drygt två veckor. Ett val inför vilket det knappt förekommit något kampanjande alls. Först var det Smolenskolyckan, senare översvämningarna som lade sordin på stämningen.

Så, Komorowski leder, men i en annan undersökning är Jarosław Kaczyński i topp när det gäller frågan "Vilken av presidentkanditaterna beundrar du?" Kaczyński är alltså den mest beundrade kandidaten - med 9% av rösterna. Det understryker kanske att politiker i allmänhet inte är särskilt omtyckta i Polen.

Trist nog för Kaczyński leder han även i en annan fråga; vilken kandidat ogillar du mest? Där leder Kaczyńskimed 18% mot 11% för Pawlak, 10% för Olechowski och 9% för Komorowski. Mer dåliga nyheter för Kaczor är att Komorowski anses som den mest pålitlige kandidaten (19% mot 14% för J.K.) trots eller kanske på grund av Kaczynskis kovändning på sistone med tal om samarbete mellan partierna och vänskap med Ryssland.

Resultaten är annars helt i linje med vad jag sagt tidigare många gånger. Kaczynski är en splittrande politiker; mest beundrad, mest avskydd. På tv-bilder från ett av hans framträdanden intervjuades en man i 30-årsåldern som med darrande stämma sade att "Jarosław är den ideala människan." En ganska liten del av polackerna håller med. Men få andra politiker i Polen har så hängivna anhängare.

Dagens ord är podziwiać - beundra.


Andra bloggar om , , , .

Inga kommentarer: