2010-10-13

18 döda i bilolycka

18 personer, inklämda i en minibuss med plats för sex passagerare, dog i en olycka i går. Minibussen försökte köra om en bil i tjock dimma och frontalkrockade med en lastbil.

Eastern Approaches, The Economists läsvärda östeuropablogg, sammanfattar det i rubriken "Seventeen needless deaths". Föraren var uppenbart en av alla de idioter man möter på polska vägar; de som kör om oavsett sikt, oavsett mötande trafik (de kan man tvinga ut på vägrenen), de som ökar farten för att hinna förbi när det just slagit om till rött... och så vidare.

Olyckan har dock lett till att det katastrofala läget på landets vägar börjar diskuteras i tidningar och tv. Varför, frågar man sig, är det så farligt att köra i Polen jämfört med Sverige. I Polen dör nästan 5000 personer varje år på vägarna, i snitt 14 om dagen, vilket gör att gårdagens tragiska olycka försvinner i det statistiska bruset. I Metro tar man upp standardförklaringarna som dåliga vägar och gamla bilar. De gör sitt till, men man konstaterar att den viktigaste förklaringen är avsaknaden av respekt för trafikregler. Av de 18 i minibussen hade ingen bilbälte. De flesta baksätespassagerarna har fortfarande inte det. Hastighetsgränser gäller överhuvud taget inte; undantaget är korsningar med hastighetskamera. Där saktar man ner till 70 förbi kameran och ökar sedan igen. Det verkar vara en sport att bryta mot trafikregler. Man vet att risken att åka fast är minimal. Eastern Approaches igen:

The Poles must lower speed limits; retrain traffic police; use the government's anti-corruption bureau to stamp out bribery of traffic police so that safe driving is enforced; increase spending on speeding cameras across the country; force countryside councils to introduce pavements before any other public works; bombard the airwaves with grisly road-safety films and interviews with Poles wracked with guilt for killing children on the road; take sixth-formers to hospitals full of amputees and patients in comas; fine drivers instead of jaywalkers; ban cars from pedestrian crossings while pedestrians are crossing (obvious, you might have thought, but drivers often pay no heed to pedestrians on crossings). Today's tragedy could easily have been avoided. The safest way to cross Poland is by tank, goes a grisly joke. It is high time that it was out of date.
"fine drivers instead of jaywalkers" - polisen i Warszawa verkar ha någon form av krig mot cyklister som cyklar på trottoarerna. Jag blir lika förbannad varje gång jag ser det. Men busförare som gör gatorna livsfarliga verkar de inte bry sig om.

Till sist bara en sak till. Det var en tragisk olycka. Men att utlysa landssorg... visserligen bara i de angränsade vojvodskapen (typ länen) men ändå! Jag har skrivit förr om det idiotiska med begreppet landssorg, och nu börjar det bli löjligt!

Dagens ord är mgła - dimma.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att köra bil i Polen är någon variation av den ryska ruletten. Jag tycker att körning där hör till extremala sporter. Dock lyckades jag bila från Gdansk till Krakow (två år sen), från Gdansk till Zakopane (ett år sen) och till slut från Gdansk till Warszawa (sista sommar). Varje gång inför resa mår jag pyton och överväger alltid alternativa transportmedel som t.ex tåg.
På väg till Krakow såg jag två bilolycksplatser med totalt krossade bilar att man inte kunde känna igen bilmärket.
Hälsningar
Kör fösiktigt!
Joanna

Unknown sa...

Jo, kan man undvika vägarna är det en god idé.

Jag har aldrig sett en dödsolycka i Sverige, trots att jag kört mycket mer där än här. I Polen har jag sett åtminstone en handfull - så färska att i två fall låg fortfarande personer insvepta i svart plast kvar.