2010-10-19

Hätsk debatt om in vitro

Årets Nobelpris i medicin kom som en vältajmad påminnelse om den debatt som just nu rasar i Polen. I Godmorgon, värden! kunde man förra veckan höra ett reportage om hur in vitro var kontroversiellt för ett par decennier sedan, men numera är accepterat. Well, till ingens förvåning är katolska kyrkan fortfarande starka motståndare till IVF. Den här veckan har tonen i debatten nått crescendo, på fredag väntas parlamentet rösta om huruvida IVF skall kunna erbjudas inom ramen för den allmänna sjukförsäkringen, eller om det som nu skall betalas av patienten helt på egen hand.

Då proceduren innebär att man skapar ett antal foster, av vilka endast ett inplnateras i livmodern, medan resten fryses ned, menar kyrkan att det är ett brott mot principen om livets okränkbarhet från, som man uttrycker det, "befruktningen till den naturliga döden". Inför omröstningen har konferensen för Polens biskopar skrivit ett brev till ledamöter i sejmen samt andra viktiga politiker där de varnar för att spridning av IVF kan få allvarliga samhälleliga konsekvenser. IVF strider såväl mot "objektiva vetenskapliga sanningar om naturlig befruktning" liksom mot de 10 budorden. Man skriver att IVF medför "en enorm mänsklig kostnad", att vetenskapliga studier visar att provrörsbarn oftare har genetiska sjukdomar, lägre motståndskraft, mm jämfört med barn som kommit till genom naturlig befruktning. Vidare kallar man IVF för "eugenikens yngre syster". Man påminde också om att "moraliska auktoriteter" som Johannes Paulus II fördömt förstörandet av foster i IVF. Biskop Henryk Hoser, ledare för Biskoparnas expertgrupp inom bioetik hotade ledamöter som röstade ja till IVF med exkommunikation.

Jag kan inte nog uttrycka min avsky för den position kyrkans ledare ger sig. Det är väl upp till kyrkan om de vill utesluta folk som inte håller med dem, men att de ser sig själva, och ännu värre, är sedda av stora delar av allmänheten och politikerna, som självklara moraliska auktoriteter irriterar mig något enormt. Det är långt över tiden att slutgiltigt kasta ut kyrkan ur maktens korridorer. Tyvärr är det enda partiet som förespråkar något sådant vänsteralliansen SLD, ja och Palikot förstås. PiS står självklart bergfast på kyrkans sida - två PiS-parlamentariker har t.o.m. förberett en alternativ lag som helt skall förbjuda IVF. Regeringspartierna PO och PSL vågar inte säga varken bu eller bä. För att inte stöta sig med kyrkan säger man att varje ledamot får rösta enligt eget samvete. Bara SLD har gått ut och kritiserat biskopsbrevet, som man säger ligger farligt nära utpressning. Katarzyna Piekarska, vicechef för SLD uttryckte kyrkans motstånd mot all form av utveckling så här:

Kościół tę walkę z postępem medycyny przegra tak, jak przegrał w sprawie sekcji zwłok, transfuzji krwi, przeszczepów i szczepień. Szkoda po prostu czasu...
Kyrkan kommer att förlora den här striden mot den medicinska utvecklingen, liksom man förlorade om obduktioner, blodtransfusioner, organtransplantationer och vaccinationer. Men det är ett slöseri med tid... 
Det kan vara värt att tänka på hennes ord när man ser på kyrkan som moralisk auktoritet; så många av medicinska framsteg som räddar miljontals liv årligen har fördömts av dessa mörkermän i svarta kaftaner, som aldrig, under 2000 år, skämts för att fördöma och förbanna det som hotar deras uppburna ställning och deras makt.

Dagens ord är szantaż - utpressning.

Andra bloggar om , , , , .

7 kommentarer:

AnKan sa...

Kan inte annat än tycka synd om de katoliker som känner sig tvingade att leva sina liv dikterade av en samling gubbar med medeltidsvärderingar. Tänk vad mycket elände Vatikanens inställning till preventivmedel ställt till med, och hur mycket glädje "motsatsen" IVF har spridit i världen.

Unknown sa...

"medeltidsvärderingar" var ordet. Och kyrkan har ju verkligen varit emot nästan alla förändringar de senaste 1000 åren eller så.

Men jag tycker ändå det är ok om katoliker får leva med de värderingarna. De har ju ändå valt att vara katoliker. Det som stör mig är när vi andra också skall tvingas följa medeltidsreglerna.

AnKan sa...

Folk får ha vilka värderingar de vill, det är just det som är grejen. Därför är det ju trist när en del blir påtvingade värderingar de inte har, exempelvis katoliker som tycker det är OK med IVF men får påbud från högre ort att det är fel att tycka så. Katolska kyrkan har väldigt stort inflytande på väldigt många i världen, och den makten borde de vara försiktiga med.

Matte sa...

En sak är säker, teokrati är jävulens påfund!

Unknown sa...

AnKan: Jag håller med om att kyrkan borde vara försiktiga med hur de använder sitt inflytande. Vad jag menar var dock att det är lite förmätet av mig att ha åsikter om hur kyrkan skall hantera sina interna konflikter. Problemet är att kyrkan använder sitt inflytande även till att bestämma över oss som inte är medlemmar.
Tyvärr är det ju också så att i många grupper är det inte så lätt att lämna kyrkan, med det sociala stigma som det kan innebära. I de situationerna borde kyrkan vara ännu försiktigare med sin makt, men det är snarare tvärt om. Där har de än mer att säga till om, och utnyttjar det maximalt.

Protestant sa...

Huvudskälet till deras ivf-motstånd är förmodligen inte alls att friska embryon kastas utan den djupt konservativa uppfattningen att reproduktion inte får skiljas från sexualakten. Varför skulle de annars också vara emot inseminationer för heterosexuella par med makarnas egna sperma respektive ägg?
Just det argumentet är dock oerhört svårt att använda på 2000-talet eftersom väldigt få utanför Vatikanstaten tycker att det är ett giltigt argument att reproduktionen och sexualakten inte får skiljas åt. Då är det ett "säkrare kort" att dra upp stamcellsforskning och att "överblivna" befruktade ägg kasseras.

Unknown sa...

Protestant: Det har du nog rätt i; det är ju ett bekvämt argument. Framförallt kan man ju hävda att man inte bygger det på sexualmoral utan på livets okränkbarhet...