2011-08-12

Upplopp i London

Ingen kan ha missat upploppen i England och brittiska politikers halsbrytande uttalanden om att skicka in armén och/eller begränsa möjligheterna att kommunicera via sociala medier. Förutom svårigheterna att faktiskt genomföra en sådan begränsning så undrar man verkligen hur de tänker. Det låter som om den brittiske premiärministern och hans vänner hämtar sin inspiration från Bahrain. Längre tid tog det alltså inte från att gå från den arabiska vårens prisande av Twitter et al. som demokratins verktyg till att skylla upploppen på dem. När Cameron attackerar sociala medier för händelserna i London och andra städer ekar han det vi hörde från Egypten och Tunisiens avsatta diktatorer.

Vi ser samma sak i Sverige, med Carl Bildt som på Twitter och sin blogg talar varmt om öppenhet på nätet i diktaturer medan hans chef glatt monterar ner samma öppenhet i Sverige.

I en ledare i The Economist undersöker man orsaker till att de brittiska upploppen sprids som de gör. Sociala orsaker som vänstern pekar på eller de är alla bara kriminella busar som högern menar. Själv är jag inne på att orsakerna är liknande dem i arabvärlden. Naturligtvis spelar frustration över arbetslöshet, låga inkomster, ett förlamande välfärdssystem o.dyl. in, men man har också i England över det senaste årtiondet skapat ett system där människor behandlas som barn. Har skrivit om det tidigare i samband med bingedrinking:

när man varje dag behandlas som ett barn eller potentiell fara av nedlåtande authorities är det kanske nödvändigt att dricka sig skitfull och ge fan i alla förbud och konsekvenser - om så bara för en kväll
För övrigt var Polens radios reporter lite rolig när han påpekade, efter att en ung rioter klagat på bristen på pengar till utbildning, att det i så fall är underligt att så många elektronikaffärer plundras, men så få bokhandlar.

Dagens ord är zamieszki - upplopp.

Andra bloggar om , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Martin, jag har tittat och beundrat dina bilder från Tatrabergen. De är helt fantastiska!!! Men jag har en fråga till dig - är färgerna naturliga (äkta) eller har du gjort nånting med dom - photoshop eller dyl.?
Har Du vandrat till fots till Morskie Oko eller åkt hästvagn;)
Hälsningar
Joanna

Unknown sa...

Hej, och tack för berömmet :)

Bilderna är HDR-bilder, så färgerna är lite mer mättade än normalt, men den största skillnaden mellan dem och "vanliga" bilder är hur skillnad i kontrast mellan olika ljusa delar av bilden hanteras.
Och självklart vandrade jag! Från härbärget vid Pięcu Stawów via Świstowa Czuba för frukost vid Morskie Oko. Hästvagn är för pensionärer ;)