2011-11-26

Extremhögern i fokus i Polen

Den 11 November firas självständighetsdagen i Polen till minne av att landet efter 123 år återuppstod vid första världskrigets slut. I år kännetecknades 11 november i Warszawa av bråk mellan polis och demonstranter. De nationalistiska (och extremkonservativa, fascistoida, xenophoba och i allmänhet jävligt obehagliga) organisationerna Młodzież Wszechpolska (All-polsk ungdom) och Narodowe Odrodzenie Polski (Polens nationella återfödelse) organiserade en självständighetsmarsch och anti-fascistiska "kolorowe" (färgade, färgglada) organiserade ett upprop för att stoppa marschen (Faszyzm nie przejdzie - Fascism får inte passera). Knappt 100 tyska anti-fascister kom till Warszawa för att delta, men greps snabbt efter att anklagats för att attackera en grupp i historiska uniformer. Därefter följde bråk mellan polis och demonstranter - till största delen nationalisterna - med krossade rutor, bengaler, vattenkanoner, tårgas o.s.v.

Det hela fick en uppföljning i parlamentet när Tusk, på första dagen i sin nya regering, anklagade Kaczyński, som har nära kontakt med Młodzież Wszechpolska, för att stödja dem som slåss med våra poliser. Kaczyński, och stora delar av PiS, stormade ut ur plenisalen och i en presskonferens meddelade Kaczyński att han avsåg att göra rättssak av Tusks "oförblommerade lögn" ("bezczelne kłamstwo").

Det hela följdes några dagar senare av att NOP registrerat symbolen "Zakaz pedałowania " ("homosex förbjudet") och det keltiska korset* att domstol kommit fram till att de inte var en hatsymbol. Symbolen används ofta av NOP vid motdemonstrationer till exempelvis jämställdhetsmarschen i Wrocław och liknande tillställningar, som måste skyddas av polis mot de "nationalistiska". Åklagare har nu överklagat domstolsbeslutet för att få igenom ett förbud mot användandet av symbolen.

Det intressanta i hela debatten är vad som inte debatterats särskilt aktivt i de större medierna - den allmänna frågan om främlingsfientlighet, homofobi och nationalism i Polen. Polen har en aktiv extremhöger (nynazister hur fan nu det hänger ihop - ville inte nazisterna utplåna polackerna för lebensraum...) men man ser sällan någon journalistik om vilka dessa grupper är, vilka kontakter de har, vem som stödjer dem, o.s.v. Diskussionen hamnar istället i periferin som om specifika symboler istället för kulturen. Om vad de tyska antifascisterna gjorde mot de stackars polska nationalisterna...

Efter alla århundrade av kamp är nationalism en del i den polska folksjälen. Men där den historiska nationalismen var en kamp för ett fritt Polen har den nya nationalismen anammat den moderna nationalismens xenofoba "vi-mot-dem"-inställning. Jag tror att det är en anledning till att så få politiker verkligen fördömer organisationer som NOP och Młodzież Wszechpolska. En allmän opinion är också frånvarande. Att Polen är extremt homogent och andelen invandrare fortfarande försvinnande liten gör att få känner några invandrare* vilket leder till en tydlig "vi-och-de"-uppdelning. Här kommer Polen troligen att få ett brutalt uppvaknande om man inte lyckas ändra inställning. Och ett viss mått av rasism är acceptabelt i många kretsar - inte den öppna "gasa judar"-varianten, men inställningen att "de" inte hör hemma här o.dyl. Att många av de nationella grupperna, tydligast Młodzież Wszechpolska, också har starka band till katolska kyrkan och använder kyrkans konservativa inställning som en grund för att attackera t.ex. HBTQ-demonstrationer gör dem än svårare att ta avstånd ifrån. Ett typiskt exempel på relativiseringen är hur Mariusz Blaszczak, en av Kaczynskis närmaste medarbetare, nyligen uttryckte att visst är Zakaz pedałowania en "obscen" symbol, men varför talar ingen om kommunistsymboler? Den inställningen gör att anti-rasist-arbetet hamnar hos de våldsamma vänstergrupperna och de är än mer avskräckande för en stor del av befolkningen.

Dagens ord är skrajna prawica - extremhöger.

* Det keltiska korset används i Polen, liksom i Tyskland, ofta som symbol för "white power". Man ser det ofta spraymålat på väggar här i Polen - tyvärr inte sällan tillsammans med Legia Warszawas symbol. Det finns ett stort överlapp mellan nationalisterna och Ultras i Polen. Kolla t.ex. in Ross Kemp on Gangs - Poland.
** Jag är förvisso invandrare, men som invandrare från "väst" tillhör jag naturligtvis inte de utsatta grupperna - den vita medelklassens privilegium.


Andra bloggar om , , , , .

3 kommentarer:

Anonym sa...

I-ordet används enligt denna utmärkta text inte om vita invandrare, men väl om bruna människor födda i sverige av utrikiska föräldrar. Och att det är ett typexempel på rasism.

http://rodeo.net/lisamagnusson/2011/11/22/i-ordet/


/JEsper

Artur Szulc sa...

Var verkligen NOP bakom marschen i Warszawa? Stod inte MW och ONR bakom den?

De tyska vänsterextremisterna inte bara anklagades för att ha attackerat en historisk rekonstruktionsgrupp utan den attacken i form av spottloskor ägde väl rum eller?
Eller ljuger folk som bevittnade det och som utsattes för det?

Den absoluta merparten av människorna som deltog i marschen, unga, gamla, var inga fascister eller ens fascistoida. Det var människor som i svenska ögon framstår som obehagliga patrioter. Allt är i betraktarens ögon. För en amerikansk republikan eller kanske till och med demokrat skulle svenska M definitivt inte ses som ett högerparti utan, på sin höjd, som ett centerparti med socialistiska inslag.

Människorna i marschen, den absoluta majoriteten som inte attackerade polisen, uttryckte sin patriotism. I den snedvridna bilden av Polen som underblåses inifrån, är att dessa människor är outbildade,konservativa kyrkobesökare. Du känner säkert till uttrycket "Ciemnogrod".
Men initiativet, marschen, stöds av många intellektuella. Givetvis gör den så kallade objektiva tidningen Gazeta Wyborcza allt för att svartmåla dem som stödjer marschen.
I Polen pågår något som man skulle kunna kalla för en intern kamp mellan dem som anser sig vara "upplysta", anförda av Gazeta Wyborcza och Adam Michnik, och dem som anser att det finns värden värda att vårda. Denna sista grupp är patriotisk, konservativ etc. Givetvis hör inte unkna antisemitiska, homofoba eller rasistiska åsikter hemma i den gruppen. Men de förekommer. Denna grupp anser t ex att en sådan som Jaruzelski inte ska få gå fri. Han borde dömas. Jag kan inte annat än att hålla med.

(ber om ursäkt för en något ostrukturerat inlägg).
För övrigt, jag läser med nöje dina inlägg eftersom du med ditt svenska perspektiv har en annan infallsvinkel. Det är både din styrka och svaghet.

Unknown sa...

AS: "Var verkligen NOP bakom marschen i Warszawa? Stod inte MW och ONR bakom den?"
Jo, du har naturligtvis rätt. NOP var där med sina skyltar, men organiserade inte marschen.

Sedan är det förvisso sant som du säger, att majoriteten inte tillhör den bruna falangen utan helt enkelt ger uttryck för den nationalism och patriotism som Polens tragiska historia gjort till en naturlig del av samhället på ett sätt som är svårt att förstå i Sverige. TVPs fredagsunderhållningsprogram heter "Jag älskar dig, Polen", tänk något liknande i Sverige.

Men, det hör egentligen inte till saken. Marschen organiseras av, och tas över av, de bruna krafterna. Och folk låter det ske, igen och igen. Man ser ingen debatt där organisationer säger stopp, vi går inte med i den här marschen. Vi ordnar en egen där de bruna inte hör hemma. Eller liknande... du förstår nog vad jag menar.

Vad gäller Gazeta Wyborcza så är den ungefär lika objektiv som Rzeczpospolita. Om man läser båda får man en rätt bra uppfatting av läget. :) Däremot är Gazetas webbversion mycket bättre än RP, därför länkar jag oftast till GW.

Angående de tyska aktivisterna så skrev jag "anklagades" eftersom det ju aldrig var någon som dömdes för något. De skeppades ju hem istället. Jag tror säkert att några sammanstötningar ägde rum, men hur mycket som är sant är ju svårt att veta. Tyskarna anklagades ju också för att leda bråket på Plac Konstytucji, trots att de då redan var gripna.