2012-05-16

Lägenhetsköp - en övning i tålamod

Jag minns när jag köpte en lägenhet i Göteborg för snart tio år sedan. Efter att gått till banken och försäkrat mig om att jag skulle kunna få lån började jag leta. När jag hittade lägenheten jag ville köpa tog jag, beväpnad med lånelöftet, kontakt med mäklaren. Hos mäklaren skrev vi kontrakt och banken förde över pengar till säljarna. Hela processen (undantaget själva lägenhetsletandet) tog en dryg vecka.

Lite naivt trodde jag att det skulle fungera liknande här. Idag, när vi hämtat ut nycklarna till vår nya lya, vet jag att det inte är så. Byråkratin måste ha sin andel. Det började likadant - vi gick till banken för att få reda på om vi får lån och till vilken kostnad. Det visar sig snabbt att trots riskerna att ha lån i en annan valuta än den man tjänar pengar i så var det inget tal om att ta lån i zloty. Skillnaden i ränta mellan dryga 6% i zloty och ca 3% i euro gör stor skillnad.

När man hittat sina drömmars* lägenhet gör man upp om möte med mäklaren. Tittar på lägenheten. Vi hade tur och var enda spekulanter, så det blev ingen budgivning. När priset är överenskommet skriver man ett förkontrakt där man förbinder sig att köpa lägenheten och betala en viss del, ofta 5-10% av priset, som garant för att man inte backar ur. Med förkontraktet i handen kan man gå tillbaka till banken och ansöka om sitt lån. Sedan väntar man. Att administrera ett hypotekslån tar runt en månad. Under tiden fixar lägenhetsinnehavaren papper som visar att hyran är betald, att inga lån finns och så vidare.

När krediten är godkänd träffas man tillsammans med säljaren och mäklaren hos en notarie för att skriva kontrakt. Notarien, som vet att ta betalt, formulerar kontraktet och ser till att det lämnas in till regionsdomstolen. När detta är gjort kan man gå till domstolen för att hämta ut ett papper på att hypoteksakten är registrerad. Eftersom polska domstolar fungerar lika snabbt som andra polska myndigheter så blir man gärna sittande i några timmar (under normal arbetstid...). Med pappret från domstolen kan man återigen bege sig till banken så den kan verkställa lånet och föra över pengarna till säljaren - det tar upp till en vecka.

Först när säljaren fått in alla pengar på sitt konto träffas man igen, tillsammans med mäklaren, i den nya lägenheten för att nycklar skall lämnas över. Mäklaren för protokoll på nycklarnas överlämnande samt ställning på vatten- och gasmätare. Detta skrivs under... Sedan börjar man måla, möblera och flytta in... och fylla i rätt blanketter till skattemyndigheten.

Vad gäller priser på lägenheter i Warszawa så varierar de väldigt; från knappa 10000 kr / m2 för lägenheter i ytterområden och i planeringsstadiet (dvs huset är inte byggt ännu) till över 40000 kr / m2 i mer populära områden. Då skall man även ha i beräkningen att medellönen i Warszawa bara är ca hälften av den svenska.

I alla fall är vi nu, ca 2 månader efter processen inleddes, innehavare av en lägenhet i Warszawa.

Dagens ord är mieszkanie - lägenhet till skillnad från apartament som är mer av en paradvåning (även om många developers kallar sina ganska ordinära lägenheter för apartamenty.

* Nedskalade med en dos realism.

8 kommentarer:

Artur Szulc sa...

Jämför man medellönen i Warszawa, som trots allt är en huvudstad, med Stockholm så lär ju stockholmare tjäna betydligt mer än hälften av warszawaborna har.

Medellönen i Warszawa ligger väl på strax under 4 000 zl, dvs, 8 900 kr. Medellönen i Sverige hamnar väl på 27 000 - 28 000.
Medellönen i Polen hamnar på ca 3 000 zl.

Det är kort sagt som att jämföra helt två världar. Det går inte.

Wattles Robert sa...

Letar du efter en företagsfinansiering, personlig ekonomi, inteckningar, bilfinansiering, studentkassa, skuldkonsolideringskontanter, osäkra kontanter, riskkapital mm ... Du är på rätt ställe, kontakta oss nu för mer information.

Företagsnamn: MIDLAND CREDIT HOME
E-post: midlandcreditonline.com@gmail.com
Vadaspp: +917204719376
Företagets hemsida: midlandcreditonline.com

Wattles Robert sa...

Letar du efter en företagsfinansiering, personlig ekonomi, inteckningar, bilfinansiering, studentkassa, skuldkonsolideringskontanter, osäkra kontanter, riskkapital mm ... Du är på rätt ställe, kontakta oss nu för mer information.

Företagsnamn: MIDLAND CREDIT HOME
E-post: midlandcreditonline.com@gmail.com
Vadaspp: +917204719376
Företagets hemsida: midlandcreditonline.com

LAURENT sa...

Lån erbjudande för alla med 2% ränta


Om du behöver ekonomisk hjälp, tveka inte att kontakta oss. Du kan få ett lån i intervallet mellan 50.000 kr och 10.000.000 kr på mycket gynnsamma villkor i all laglighet och tillförlitlighet. För mer information om finansieringsarrangemang, kontakta oss via e-post. E-mail: infoslaina@gmail.com

Jenny hiz sa...


behöver du ett personligt lån / investeringslån / Innovation Companyloan / semesterlånet? Vi erbjuder lån till 2% ränta. Vi erbjuder lån från $ 5, 000.00 till högst $ 100.000.000.00 dollar. Kontakta oss för mer information. Laddar e-post: morisloancompany1@gmail.com, telefonnummer: +16318584522 för mer information.

Abab Abab sa...

Do you need a loan? If yes! Contact FIFO Capitals and Mortgages Limited ® for small and large loans amount. We give out loan at 2% interest rate. Contact us today via E-mail at,,,((FIFOCapitals@gmail.com)),,, We also give out from. £5 thousand Pounds to 100 million Pounds for individuals and companies, the credit is open to all regardless of nationality....

jack ballard sa...

God dag, om du är intresserad av att få ett genuint lån för ditt företag eller för betalning av dina skulder och räkningar, vänligen kontakta jackballard396@gmail.com och du får ett lån med en billig procentandel.
För mer information kontakta jackballard396@gmail.com eller whatsapp +14243655441

Tack

juan gomez sa...

Jag är spansk, men nu jobbar jag för en bank i Paris som lån till personer i behov och känner att kunna betala med 3% ränta