2012-07-02

Polska talibaner

Polska talibaner - det var en av många kommentarer, just den från Ruch Palikota, på PiS senaste utspel om provrörsbefruktning (IVF). Att PiS, tillsammans med den katolska kyrkan är motståndare till IVF är klart sedan länge. Men nu har de gått och blivit skogstokiga på riktigt. I ett utkast till en lag (som har mindre chans att gå igenom parlamentet än en snöboll i helvetet) föreslår man att IVF skall totalförbjudas och att den som ändå genomför proceduren skall kunna dömas till upp till två års fängelse. I ett annat förslag skriver man att varje ingrepp i det mänskliga genomet, såsom kloning eller genterapi (antar jag?), skall ge mellan 3 månader och fem års fängelse. Hälsominister Bartosz Arłukowicz kommenterade det med att

Att höra från en före detta hälsominister att man vill straffa folk för att de vill ha barn, för att de vill behandla en sjukdom, infertilitet, och använda en metod för vilken upphovsmannen fick Nobelpriset, det rör sig vid så absurda gränser att det är svårt att tro.
IVF-utspelet kommer samtidigt som BBC rapporterar om att sedan Louise Brown 1978 har nu 5 miljoner provrörsbarn fötts i världen. Eftersom ett av dem är min son är jag knappast neutral i frågan så att PiS förslag bara ökar min avsky för det partiet till nivåer som ligger bortom förakt är kanske inte förvånande. Jaroslaw Kaczynski menar att PiS med förslaget representerar majoriteten och kyrkans åsikt. Det kan så vara, men i alla fall i relativt liberala Radio TOK FM läsekrets (som är knutet till Gazeta Wyborcza) är den åsikten i stor minoritet. Likaså i en opinionsundersökning i polska Newsweek från 2010 som visar att knappt 70% av polacker tycker att IVF inte bara skall vara tillåtet utan också betalas av den allmänna sjukförsäkringen.


Kaczynski menar att PiS med förslaget vill understryka att IVF, en metod han kallar multipel abort och mord, är oacceptabelt. Han säger förvisso att straffet "kan diskuteras", vilket fått vissa kommentatorer att se det som en taktik för att få fram en "kompromisslösning" liknande den med aborter. Dvs IVF skall i princip vara tillåtet under vissa, strikt begränsade förhållanden. Fast även kommentatorer nära PiS menar att det här är att skjuta sig i foten. Sådan radikalism skrämmer bort moderata väljare. 

Själv kan jag inte förstå hur någon, ens någorlunda moderat väljare, kan överväga att rösta för PiS. Från att varit ett mycket konservativt men ändå normalt parti har man gått till att leva på populism, kristen fundamentalism och allehanda konspirationsteorier. Jag kan inte säga att jag någonsin haft mycket till övers för PiS, men på senaste tiden har de blivit helt galna.

Dagens ord är oszołomy - galenpannor, tokar, (eng. lunatics).

Andra bloggar om , , , ,

9 kommentarer:

Unknown sa...

Är inte 30% en väldigt hög siffra som är emot IVF? Vet du vad den svenska opinionen ser ut i denna frågan?

Unknown sa...

Den här undersökningen handlade förvisso om huruvida IVF skall finansieras via den allmänna sjukförsäkringen. Man kan ju anta att åtminstone några av de 30% som inte tycker det ändå tycker att IVF skall vara tillåtet om folk betalar för det privat. Jag har inte hittat någon opinionsundersökning om för/mot IVF-förbud.

Jag vet inte vad den svenska opinionen säger, men jag kan tänka mig att det är ganska få i Sverige som vill förbjuda IVF. Den katolska kyrkan är ju inte så stark där :)

Anonym sa...

Du måste ta med en nypa salt vad Kaczynski säger, han tror inte själv på detta, han är ansatt av Solidarna Polska med Zbigniew Ziobro som angriper honom från höger sida, därför radikaliseras PiS, men det är 3 år till val...
Glöm inte att PiS regerade i två år med det ultrakonservativa katolska Liga Polskich Rodzin och inga såna lagförslag lades fram.

Kaczynski vill väsnas mycket för att skapa en tvåpolig konflikt mellan PO och PiS...
på det sättet marginaliseras alla de mindre partier, medan PO och PiS är hela tiden med på nyheterna.

Unknown sa...

Jo, det är så klart sant att mycket av Pis utspel är taktik för att slå sönder SP på samma sätt som man klarade av PJW. Och många av de är bara tvärt emot regeringen - oavsett fråga. Men jag undrar hur mycket av utspelen Kaczor egentligen tror på. I frågan om IVF är det nog en åsikt han säkert skulle skriva under på. Men alla konspirationer, från Smolensk till Petelicki. Tror han verkligen på dem?

Artur Szulc sa...

Mjn,

Jag håller med dig i den här frågan.
Förutom en sak. Återkommer till den.

Faktum är att det inte finns ett enda vettigt parti för polacker att rösta på.
- PiS blir mer och mer rabiat.
- PO är tvetydigt (är det konservativt eller liberalt)
- Ruch Palikota är en cirkus som består av allt från gamla kommunister till så kallade liberaler.

Angående Smolensk (punkten jag inte håller med dig om). Jag tror inte på någon konspiration men hur den polska regeringen kunde överlåta undersökningen åt ryssarna är märkligt. Därtill finns det flera saker angående olyckan som helt enkelt inte går ihop. Hanteringen av flygplansvraket var bland annat under all kritik.

Unknown sa...

Artur:
Jag håller helt med om din beskrivning om att polacker saknar vettiga partier att rösta på. PO är saknar helt ideologisk kompass och är farligt opinionskänsligt. RP är kanske inte ett vettigt parti, men de har flera bra parlamentariker. De är är också det tydligaste missnöjesvalet. De är bra att ha i sejmen, för de rör till saker, men knappast ett parti för regeringsmakt.

Vad jag menade med Smolensk som konspiration är att Kaczynski ofta låtit påskina att det skulle varit ett attentat. Det är en absurd idé. Att däremot en del saker missköttes och att det finns en frågetecken är sant.

Artur Szulc sa...

mjn,

Nej, att det skulle ha varit ett attentat är lite väl, ja, fantasifullt minst sagt. Där håller jag med dig.

RP är som du anger ett rent missnöjesparti vars ledare hugger efter alla möjligheter att vinna röster. Titta bara på hur han agerade när ACTA var på tapeten. Talande nog blev han ju också utbuad.

Anonym sa...

Hej,
Jag är oerhört glad för att du skriver om ivf debaten i Polen. Jag är mamma till tre prövrörs barn som tack och lov bor i Sverige. Det gav mig chansen att genomgå IVF behandlingar med värdighet och utan predikstol uppmaningar. Jag har också skrivit en bok som släpptes i Polen i maj som heter "Barn av glas. In vitro-min väg till lycka"("Dziecko ze szkla. In vitro- moja droga do szczescia). Där beskriver jag kampen om att ha barn.
Varma hälsningar,
Dagmara Weinkiper Hälsing

Unknown sa...

Dagmara,

Tack så mycket. Jag läste intervjun med dig i Newsweek Polska. Bra gjort och jag hoppas att det och boken kan hjälpa debatten här i Polen.

Däremot kan jag inte klaga på bemötandet vi fick på kliniken. Det är ju en rent privat inrättning och all personal var mycket trevlig och kunnig. Vi har heller inte haft några problem med reaktioner från omgivningen, men det är ändå så att man är lite restriktiv med för vem man berättar om det.