2006-05-04

Den svenska maffian

Via Dennis på Sänd mina rötter regn uppmärksammades jag på nästa avsnitt i den svenska gangsterserien Bläckfisken Byggnads. Inte nog med att Marcin Zaremba i sin serie om Den polske rörmokaren redan ställt Byggnads smutsiga metoder i Vaxholm under strålkastarljuset; nu är de återigen ute efter de stackars utnyttjade letterna. Nu finns ett kollektivavtal. Letterna får betalt enligt grundnivån i avtalet, 112 kronor, därtill kost och logi. Inte tillräckligt enligt Maffian, medellönen är 130 kronor, det är också lägsta acceptabla nivå. Inte nog att med att "de utnyttjade" arbetarna är nöjda*, att kräva att minsta lön skall vara medellön är en matematisk omöjlighet, om man inte menar att alla skall ha exakt samma lön.

Den svenska avtalsmodellen är sjuk, men så länge LO har sina tentakler långt in i Näringsdepartementet lär det ju inte bli någon förändring. Och om Vanja blir ny (s)-orförande blir det ju helt omöjligt att se någon som helst skillnad mellan LO och (s).

Efter moderaternas publikfriande vänstergir framstår centern återigen som det vettigaste alternativet i svensk politik. (Jag har fortfarande inte kommit över hur konstigt det låter att säga det :-)

* De blev säkert än mer nöjda när Laval kursade efter blockaden i Vaxholm och de inte fick nåt betalt alls.

4 kommentarer:

Magnus sa...

LO:s maffiametoder blir ju bara mer och mer bisarra ju mer man ser av dem. Fackföreningar ska finnas och representera sina medlemmar gentemot arbetsgivarna. Det är bra och nödvändigt. När däremot fackföreningar ges och tar sig makt att sätta trakassera och bestämma över dem som inte vill vara med i facket, då är det ett sjukt samhälle vi lever i.

Jag önskar att jag kunde känna att jag kunde lita på att centern som helhet på riksplanet verkligen var stabilt liberalt och borgerligt. Tyvärr har jag inte blivit övertygad om den saken än, men efter att moderaterna gav sig ut i taktiserandets moras är centern faktiskt det intressantaste partiet i svensk politik. Det kommer att ta tid att vänja sig vid.

Matte sa...

Det ar lustigt att man bara hacka pa byggnads, aven om de kan vara ett lysande exempel pa hur den Svenska korruptions modellen fungerar. Aven de fackforbund som representerar medlemmar som arbetar i offentlig verksamhet vars ordforande och chefsforahndlare aven sitter pa hoga poster i kommuner och landsting. Maste vara markligt att forhandla med sig sjalv nar bada parter som man representerar betalar enligt prestation...

Rorigt varre, det jag mest tycker ar markligt ar dessa glidande avgifter. Borde inte fackforeningsavgifter vara faststallda och inte oka nar jag maste jobba over?

Rosta pa Centern? Nja, marginellt battre an att rosta pa NSF i min mening. Men visst kan det lata konstigt att rosta pa ett bondeparti nar den enda aker jag odlat far plats i en blomkruka...

Lundensis sa...

Alltså jag får inget bra grepp om dig, är du vänster eller höger?

mj sa...

Är det så viktigt?
Jag hittar inget parti vars åsikter jag kan prenumerera på, men har väl inte räknat med det heller.