2007-08-16

Vidskepelse

Såg just Richard Dawkins senaste tv-serie, Enemies of reason. Första delen, som handlade om spiritualism och liknande visades i veckan på Channel 4, och den andra, om hälsovård, kommer nästa vecka.


För ett drygt år sedan visade SVT Dawkins tidigare dokumentär, Roten till allt ondska?, som handlade om religion. Jag måste säga att det är en lite speciell upplevelse att flytta från det genomsekulariserade Sverige till Polen, där religionen har en så stor plats i samhället. Igår var det t.ex. helgdag, Jungfru Marie himmelfärd, dagen då Maria hämtades av Gud till himlen (hur man nu vet det... inga belägg för detta finns ens i Bibeln). Vi var inbjudna till sambons företags 65-års-jubileum. Det inleddes naturligtvis i kyrkan med mässa.

Jag kan dock inte undvika att tycka att det är underligt hur folk här skrattar åt kristallhealing och liknande new age-trams, samtidigt som man med allvarlig min lyssnar till vartenda ord prästen säger och högljutt utropar ett amen när han ringer i en klocka. Vi var nyligen i Gierzwałd där Maria skall ha uppenbarat sig och fått helande vatten att rinna ur en skreva i berget. Folk knäböjer och dricker hoppfullt vattnet. Men, det finns en catch, vattnet helar bara om man tror... fast gott och friskt är det ändå.

Jag ser som sagt inte riktigt skillnaden mellan kristendomen och kristallhealingen, förutom förstås att kristendomen fortfarande är så skrämmande organiserad och har så mycket att säga till om. Se bara på förra valet i Polen som till stor del vanns av PiS för att de med hjälp av fader Rydzyk och hans Radio Maryja lyckades mobilisera äldre katoliker (mohair-baskrarna kallade) till att rösta på tvillingarna.

Dagens ord är przesąd, vidskepelse.

UPPDATERING: Det är väl också dags att flytta bloggen till Polen på Bloggkartan.

Andra bloggar om: , , , .

1 kommentar:

Mats Fröberg sa...

Det är lite samma sak här i Tennessee. Det är fascinerande att folk är så religiösa.

När det gäller astrologi så är jag för egen del oxe och som sådan väldigt jordnära, så det är nog därför jag aldrig har trott på det... :)