2008-07-15

Polen & Ukraina 2012?

Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko var i Polen i veckan för att möta Donald Tusk och försäkra UEFA om att planerna på Euro2012 i de båda länderna går som de skall. Michel Platini, UEFAs president, verkar dock inte helt övertygad. Han har visserligen nyligen gett Polen en försiktig tumme upp för deras förberedelser, men han har hittills vägrat att godkänna Ukrainas planer.

Det som behövs är ... allt. Det handlar om infrastrukturen - nya stadia, bättre vägar, fler hotell. I Polen har man så smått börjat komma i gång med bygget av den nya nationalstadion i Warszawa, vilket kanske också kan få till följd att de stora banden spelar här istället för i Chorzów. I Ukraina verkar det gå trögare, hur det nu är möjligt. Man har framförallt problem med flygkapaciteten och ombyggnaden av olympiastadion. T.o.m. det ukrainska fotbollsförbundet säger nu att huvuddelen av matcherna i EM troligen kommer att spelas i Polen. Man vill dessutom ha finansiell hjälp från UEFA såsom Portugal fick inför mästerskapet 2004 för att klara bördan. Tymosjenko å sin sida hävdar att allt är under kontroll och att Polen och Ukraina kommer att dela broderligt på spelen.

Platini är dock inte övertygad. Han har gett Ukraina och Polen fram till UEFAs exekutiva kommittés nästa möte, 25-26 september att lägga fram konkreta planer på hur de skall lösa uppgiften och att visa att de kan hantera de problem som ligger på bordet. Annars kan man tvingas ta till andra alternativ. Enligt ukrainsk press skulle det handla om att Polen vill suga åt sig hela mästerskapet. Något som även Gazeta Wyborcza spekulerar om. Ett annat alternativ är att EM istället placeras i Italien, som redan har infrastrukturen, och som var en av slutkandidaterna till Euro2012.

Dagens ord är zabrać - ta ifrån, beröva.

Andra bloggar om: , , , , .

1 kommentar:

AK sa...

det blir inte lätt...gränsövergångar till Ukrania är en flaskhals sedan många år, man får vänta flera timmar i kön, ukrainska tullare/gränsvakter vill ha mutor för att skynda på, annars blir man stoppad i flera timmar som straff, det finns inga motorvägar mellan Polen och Ukraina, järnvägar i Ukraina är bredare...därför måste tågen byta hjulupphängningen (det tar 2 timmar för ett passagerartåg)

om det lyckas så kanske Polen och Ukraina kan läka sina sår, ukrainare var med i nazistiska förband, och deras egna natinalistiska terror organisation UPA, som hyllas i dagens Ukraina som frihetskämpar, de mördade polska barn och kvinnor,(deras MO var att ta 5-6 småbarn och hänga upp de runt ett träd med hjälp av ståltråd runt halsen) det var folkmord, värre än på balkan, men för de goda relationernas skull vill man inte pressa Ukraina att erkänna detta, ukrainska brigader var oxå med om att slå ner Warszawa-s uppror, (200.000 civila dog) dessa ukrainare var direkt underställda SS storm trupper, men deras härjningar bland Warszwas civilbefolkning fick SS kommendanten att klaga till sina chefer om att deras brutalitet och krimenella beteende hade "dåligt inflytande" på de tyska SS soldater...