2009-11-13

Kemiska


Idag har jag ägnat större delen av arbetsdagen till att sätta ihop en uppdaterad lista över de kemikalier vi har i våra skåp i forskargruppen. Det var chefen som tyckte att det var en listig idé att låta gruppens fysiker fixa det - kanske skulle någon kemi fastna. Efter att förgäves försökt skjuta över ansvaret på någon doktorand så var jag tvungen att ta tag i det och drygt 200 flaskor och burkar senare är jag långt ifrån klar. Men varför måste kemi-namn vara så jäkla krångliga, och så jäkla lika. Jag vet inte hur många tetrannågotylammoninum jag gått igenom. Och att hålla isär metyltrimetoxysilan och metyltrietoxysilan kräver att man har tungan rätt i mun. De båda har helt olika egenskaper...

När jag gnällde om "etyl, metyl... what's the difference... en bokstav" varnades jag att mina dagar i gruppen kunde vara räknade. När jag är tillbaka till labbet är det bara alla salter kvar. Det tar nog en dag till.


Dagens ord är trująca, szkodliwa, żrąca - giftig, hälsoskadlig, frätande.

4 kommentarer:

Maria Abrahamsson sa...

Jag vet inte om det är någon tröst men de flesta "riktiga" kemister skulle också tycka att det var förfärligt tråkigt att upprätta ett kemikalieregister... Fast du vet väl skillnaden mellan metyl och etyl? Gymnasiekemi, typ... :-)

Matte sa...

Såja-såja Maria, knacka inte för hårt på den stackars fysikern...
Vara bara glad över att han inte häller starka syror i organ-slasken!

Unknown sa...

Nåja, så illa är det inte... Jag känner förvisso till skillnaden, men när man har ett antal metyl, etyl, bytyl o.s.v. i ett namn blir det rätt rörigt.

Om syror och organiskt: Senast idag fick jag se hur snabbt 10 ml utspilld pirahnalösning äter upp ett papper som lagts under den omkullvälta bägaren.

Matte sa...

Tjavars, det går bra mycket fortare med lite kvävejodid. Peppret förvinner med ett nafs, ungefär samtidigt som din hörsel...