2010-01-29

Ingen repris på Kaczyński vs Tusk

I går meddelade premiärminister Donald Tusk att han inte hade för avsikt att ställa upp i presidentvalet senare i år. Det blir alltså ingen repris på valet 2005 där Lech Kaczyński slog Tusk med en dryg miljon röster (eller 10 procentenheter) i andra omgången. Trots att många trott att Tusk ville ha revansch för den nesan är det inte särskilt överraskande att han inte ställer upp. Sedan PO vann parlamentsvalet 2007 och Tusk blev premiärminister har jag sagt (och skrivit) jag inte förstår varför han skulle vilja bli president. I Polen har presidenten mest representativa uppgifter, men kan genom sitt veto sätta sig på tvären och blockera regeringsarbetet. Det är dock premiärministern som är regeringschef och leder det politiska arbetet.

Det var också ungefär det som Tusk sa:

Nie chcę uczestniczyć w wyścigu, którego celem jest pałac i zaszczyt.
Jag vill inte ställa upp i en tävling vars mål är ära och ett palats.
Polen behöver en stabil regering med ett stabilt fundament. En position, menar Tusk, som för närvarande han är den som kan fylla. Men hans avhopp, om än inte oväntat, har skapat en storm av spekulationer. Vem blir nu PO:s kandidat?
Toppkandidater i dagsläget är Sejmens talman Bronisław Komorowski och utrikesminister Radisław Sikorski. En blixtopinionsundersökning visar att Sikorski leder knappt över Komorowski bland väljare och att båda två skulle slå den nuvarande presidenten. Fast så många som 27% av de svarande sa att de föredrar "en annan kandidat". Andra populära kandidater är Jerzy Buzek, nybliven ordförande för EU-parlamentet och Warszawas president Hanna Gronkiewicz-Waltz. Själv vet jag inte vad jag skall tro. Alla kandidater har för- och nackdelar. Framförallt Sikorski har erfarenheter som kan ligga honom i fatet, dvs ryktena om att han arbetat som agent för CIA eller MI6. Huruvida det är sant eller inte är inte lika viktigt som att många ser på honom med viss skepsis även om han bevisligen är en mycket kompetent diplomat.

Enligt uppgifter skall PO välja sin kandidat i februari. Sedan kan "tävlingen" komma igång på riktigt.

Dagens ord är wybory prezydenckie - presidentval.

1 kommentar:

Anonym sa...

A jak się modlę by w Szwecji nie wygrali komuniści ze swoim kosmicznie populistycznym programem. Precz Mona Toblerone Sahlin i jej nikczemnymi poplecznikami.

Ale niestety... pewnie wygrają... :(