Två saker
För det första tipsar Malin @msandstr på Vetenskapsnytt om intervjuer i Nature med folk som skriver vetenskapsböcker. Intressant. Det jag fastnade för mest dock var ett uttalande av Peter Atkins:
Does the second-hand market reduce sales?Förutom att själva idén att man bara hyr en bok på ett år och att förlaget sedan kan radera den är frånstötande så kan jag inte få ihop det med vad Atkins själv säger tidigare i intervjun:
Yes — it undermines income streams. In the second year, purchases fall, and in the third year there are none at all. If the second-hand market could be eliminated, books would last longer than 3 years and could be cheaper. There is a way — to produce electronic books [e-books] and kill them after a year.
What is the purpose of a textbook?Så idealt så borde en bok vara en följeslagare för livet, men för att skydda sina inkomster låser man in den i något DRM-fängelse och låter folk på nåder använda den så länge de kontinuerligt betalar för det...
To inspire a mode of thought. Ideally, a book then becomes a companion for life.
Den andra saken, lite lättsammare, handlar om TEXTBÖCKERNA, av vilka Atkins är en. De där med stora bokstäver som nästan definierar sitt område. De där som inte behöver någon titel - man referar till dem med författarnamnet. Någon sa nån gång att den fysiker är någon som lärt sig elektrodynamik i Jackson. Där är en sådan bok. Jag kan komma på några på rak arm, som jag själv haft:
- Classical Electrodynamics - John David Jackson
- Physical Chemistry - Peter Atkins (och Julio De Paula i senare upplagor - med han räknas inte. Boken är Atkins!)
- Modern Quantum Mechanics - J. J. Sakurai
Vilka böcker tycker ni passar på listan? Inom fysik eller andra ämnen. Finns det böcker i t.ex. ekonomi med samma särställning?
9 kommentarer:
Utan att veta skulle jag gissa att Grey's anatomy kvalificerar in, den har ju t.o.m. fått en TV-serie uppkallad efter sig.
Jo. Googlade och fann att den är inne på sin 40e upplaga. Det är inte illa. Fast boken heter Gray's Anatomy och serien Grey's...
Kom för övrigt att tänka på en bok till, inom mitt nuvarande område: Electrochemical Methods av Allen Bard (och någon Faulkner...). Den är bibeln inom elektrokemi.
Atkins har du ju redan nämnt som den fysikalkemibibel den är. Ett annat exempel är boken som egentligen heter "Principles of fluorescence spectroscopy" men som alltid kallas kort och gott "Lakowicz" efter sin författare. (Jag var tvungen att ta fram den för att kolla titeln...)
"Classical Mechanics" av Herbert Goldstein bör definitivt finnas med på en sådan lista. Fullt i klass med Jackson vad gäller att vara definierande.
Kanske inte tillräckligt gammal än för att ha hunnit helt förtjäna sin plats är "Bose-Einstein Condensation" av Lev Pitaevskii och Sandro Stringari.
"An Introduction to Quantum Field Theory" av Peskin och Schröder får nog betraktas som QFT-bibeln (även om det finns några andra bra och välkända QFT-böcker).
"Mathematical Methods of Classical Mechanics" av V.I. Arnold kan man nog nämna utan att skämmas.
Jag kan nog kanske våga mig på att föreslå "Nonlinear Dynamics and Chaos" av Steven H. Strogatz.
Björkén och Drell, "Relativistic Quantum Mechanics", skulle nog många äldre fysiker lägga till på listan, men den har inte varit i tryck på länge och är nog relativt okänd i yngre generationer.
För oss ekonomer är väl "Principles of marketing" av Philip Kotler det närmaste en bibel man kan komma (om man räknar bort "Das Kapital" *hehehe*), men den är bara inne på sin 13:e upplaga.
Ankan, är inte ämnet ekonomi ett sammalsurium av grupp-psykologi, hokuspokus och handviftande? Jag menar ämnet har ju inget riktigt Nobelpris ens en gång. ^^
En bekant till mig uttryckte sig att Atkins är en 'bastard' av högsta rang...
Re: Matte
Ja, och...? :p
Dr M: Goldstein har jag faktiskt tittat i, även om jag inte haft den som kursbok. De andra är utanför mitt område.
AnKan: Kan inte säga att jag läst den, men det finns i alla fall klassiker även i så föränderliga ämnen.
Skicka en kommentar