2010-04-13

Hyllningsmättnad

I förmiddags, samtidigt som Maria Kaczyńskas kropp landade i Warszawa, satte många polacker lunchkaffet i vrångstrupen; Gazeta Wyborcza meddelade att "på önskemål av familjen" kommer president Kaczyński att begravas i Wawel. "I Wawel! Vem tror de han är? Polens kung?" var en kommentar jag hörde från flera håll.

I Wawel, den gamla kungaborgen i Kraków, ligger polska kungar och nationalhjältar som Piłsudski, Sikorski och Mickiewicz. Kaczyński är inte stor nog i det sällskapet. Skall man begrava Kwaśniewski och Jaruzelski där också då?, frågade fru mjn. Den enda levande polacken som borde kunna begravas i Wawel är Wałęsa. Piłsudski grundade den andra republiken, Wałęsa den tredje.

Just nu meddelade Kardinal Dziwisz, som är katedralens överhuvud, att presidentparet kommer att placeras i marskalk Piłsudskis krypta. I en webomröstning på Gazeta Wyborczas sida, där i nuläget 20000 har röstat, håller endast 8% med om att det är i Wawel Kaczyński borde ligga. Nästan alla jag känner var säkra på att presidenten skulle begravas på Cmentarz Powązkowski här i Warszawa, där många av Polens mest kända personligheter ligger begravda. Möjligen skulle även St Johannes ärkekatedral också här i Warszawa passat, där den ende andre polske presidenten som dött i sitt ämbete Gabriel Narutowicz, mördad 1922, ligger begravd.

Att Kaczyński nu hamnar i Wawel är för många helt enkelt inte passande. Han var ingen nationalhjälte. Som man kan läsa på bloggen Politics, Economy, Society:

I feel sorry but I do not want Mr Kaczynski to become a national hero, he pursued Polish policy in a certain way, was respected for how he could defend his stance. He did not lay down his life for Poland. He was flying to Katyn to pay tribute to Polish elite who were murdered by Soviets and died in a plane crash.
Inte heller alla Katynoffrens anhöriga var glada i Kaczyńskis engagemang. Han har länge nyttjat morden där som ett politiskt vapen. Min kollega, vars far mördades i Katyn, och som var på plats i helgen var arg så han skakade över att presidenten skulle dit. Han stal vår dag, menade kollegan.

Lech Kaczyński förblir en kontroversiell figur även efter döden, trots försök att göra ett helgon av honom. Det är synd att dessa frågor tränger sig fram även i en tid när osämjorna borde tagit en paus.

UPPDATERING: På Facebook finns, så klart, en grupp NIE dla pochowania Kaczyńskich na Wawelu (NEJ till att begrava paret Kaczynski på Wawel) som nu kl 23:05 har 18607 fans. Detta mindre än 12 timmar efter idén presenterades i Gazeta och fem timmar efter det bekräftades.

För övrigt har nu besked kommit att såväl Obama, Medvedev, Sarkozy med flera kommer till begravningen. Med tanke på kaoset som det kommer medföra är det kanske lika bra att det sker i Kraków.

Professor Andrzej Romanowski ger fem skäl till att Wawel är fel begravningsplats för presidenten: 1 Det är en kunglig begravningsplats. 2 Man måste fråga sig om Kaczyński verkligen är en nationalhjälte i Piłsudskis klass. 3 Inte ens Stanislaw August Poniatowski (vars grav flyttades från Vitryssland till Polen 1995) begravdes i Wawel. 4 Från kyrkan har vi hela tiden fått höra att i Wawel finns ingen plats mer. 5 Inte ens hjältar som Piłsudski och Sikorski fick begravas där tillsammans med sina hustrur.

Dagens ord är  pochować - begrava.Andra bloggar om , , , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du och alla andra som sprider så mycket negativa saker om Lech Kaczynski borde skämmas! Ni behöver inte hålla med om allt han gjorde men att försöka svärta ner hans minne innan han ens har blivit begravd. Det finns så mycket gott att skriva om honom,han var en riktig patriot och att säaga att han utnyttjade KAtyn.....altså det finns inga ord. Ni är dåliga människor!!!!!!!!!!!!!!Ha lite respekt och vänta tills han blir begravd innan ni börjar med er propaganda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mjn sa...

Ursäkta om du känner att jag trampar på minnet av presidenten, men jag tyckte att det var värt att nämna att många här i Polen inte alls tycker att det är en bra idé att begrava presidenten i Wawel. Det är inget negativt om (Lech) Kaczyński.

Vad gäller hyllningarna så är det naturligtvis så att ingen är en så bra männsiska som när han är död. Då lyfts endast de positiva egenskaperna fram. Men Kaczyński var en kontroversiell person. Han var ingen allmänt omtyckt landsfader. Att låtsas som om han var det är att lura sig själv. Därför tycker många nu att det är fel att Kaczyński nu skall läggas i den krypta som hyser och är döpt efter den verklige nationalhjälte marskalk Piłsudski.

Att Kaczyński utnyttjade Katyń för politiska mål är ett faktum. Och som jag skriver var inte alla Katyńanhöriga glada över att han skulle komma till minneshögtiden. Det var något som planerades endast någon vecka innan när det stod klart att han inte skulle få komma till mötet mellan Tusk och Putin. Min kollega kände det som att fokus helt då försvann från Katyn och riktades mer mot presidentens deltagande. Därför tyckte han att dagen var stulen.

Men du har rätt i att Kaczyński var en patriot. Han han hade en klar bild av vad Polen skulle vara, och försvarade aggressivt den ståndpunkten. Problemet var att alla inte hade samma vision av Polen som han hade. Det ledde till många konfrontationer.

Det må vara så att jag är en dålig människa för att jag inte tycker att den forne presidenten var det helgon han nu utmålas som. Jag förstår dock inte vad i mina texter som kan klassificeras som propaganda. Jag tyckte inte om presidentens politik. Jag vet inget om hur han var som person, men jag önskade honom inte död. Jag hade mycket hellre sett att han röstats ut i valen i höst.