2010-05-07

10 presidentkandidater

10 kandidater har nu registrerat sig som kandidater i sommarens polska presidentval och lämnat in de nödvändiga 100.000 namnunderskrifter som krävs för att ställa upp. Från vänster övre raden hittar vi
  • Jarosław Kaczyński beslutade sig slutgiltigt för att ställa upp som kandidat för PiS för bara en vecka sedan. Rider på en sympativåg efter sin brors död och lyckades samla in hela 1,65 miljoner underskrifter. Han har även hjälp av sin brorsdotter Marta Kaczyńska. Stöds av Solidaritet.
  • Bronisław Komorowski, kandidat från regeringspartiet PO och för närvarande tillförordnad president. Komorowski är en lite träig kandidat, och kanske inte en riktigt bra president. Han är liksom inte så jäkla "representativ". Efter han tog över som tf. president har han visat oroande tendenser till att snegla för mycket på opinionssiffrorna. Leder stort i undersökningarna. Wałęsa tog avstånd från Solidaritets stöd till Kaczyński och förklarade att han stöder Komorowski.
  • Grzegorz Napieralski blev hastigt SLDs (Demokratiska vänsteralliansen - typ socialdemokraterna) kandidat när Szmajdziński tillsammans med Kaczyński dog i Smolensk. Ung, endast 36 år, och relativt okänd.
  • Andrzej Olechowski ställer upp som oberoende kandidat. Han var en av grundarna bakom PO, men hoppade av 2009 och stöds nu av det liberala Demokratiska Partiet (SD). Kom tvåa i presidentvalet år 2000 efter Aleksander Kwaśniewski. Olechowski har varit finansminister, utrikesminister mm. Han är den enda liberala kandidaten vad gäller såväl livsstil som ekonomiska frågor. Jag skulle nog rösta på honom även om det antagligen vore bortkastat. 
  • Waldemar Pawlak - vice premiärminister och ledare för det mindre partiet i regeringskoalitionen PSL. Pawlak är en kompetent politiker som försvunnit i Tusks skugga efter att ingått i koalitionen. 
  • Marek Jurek är ultrahögerkandiaten från Republikens höger. Han var marskalk i sejmen, men hoppade av från PiS för att de var för liberala i frågor om t.ex. abort och homosexuellas rättigheter. 
  • Bogusława Ziętka, kandidat från polska arbetarpartiet. Har ingen koll på honom.
  • Janusz Korwin-Mikke var länge ledare för Unia Polityka Realna ett skumt parti som kombinerar extrem marknadsliberalism med ultrakonservativ värdepolitik (dödsstraff, pro-life, pro-kyrka). Han lämnade partiet 2009 och gick med i Wolność i Praworządność (Frihet och rättsäkerhet (rule of law - på svenska?)) som har en plattform mycket lik UPR. Korwin-Mikke hänvisar ofta till sina ideal som Adam Smith, Milton Friedman och Ayn Rand. Vore kanske en vettig kandidat om det inte vore för livsstilsmoralismen och att hans politik är helt
  • Andrzej Lepper. Japp, Lepper är tillbaka. En av polsk politiks märkligaste personer (och det säger inte lite) med positioner som vice premiärminsiter, jordbruksminister och vice talman i bagaget, men även med anklagelser om korruption, anti-semitism (vilket han ens knappt kan förneka), m.m. Dömdes så sent som i februari till 2 år och 3 månaders fängelse för att ha erbjudit kvinnliga partimedlemmar jobb i utbyte mot sex. Domen är överklagad. Lepper är något av en driftkucku i polsk politik. 
  • Kornel Morawiecki - teoretisk fysiker och legendarisk ledare för Solidarność Walcząca, en utbrytargrupp till Solidaritet. Exakt vilken politik han går till val på vet jag inte... annat än att han vill "ena samhället". Han lyckades lämna in 110.000 namnunderskrifter ett par minuter innan tidsfristen gick ut vid midnatt i går. 
Det var alla kandidaterna. Enligt nästan alla undersökningar kommer det att stå mellan Komorowski och Kaczyński, där den förre för närvarande leder stort. Kaczyński har alltid varit en person som delat valkåren. För PiS väljare står han för ärlighet, omutbarhet och patriotism. För hans motståndare så är han en småaktig och misstänksam politisker som inte drar sig för att använda statens resurser, som IPN och CBA, för att slå mot sina motståndare. Man skall inte underskatta möjligheten till sympatiröster och stödet från Solidaritet, men det ser i nuläget ut som om Komorowski tar hem valet. Men en och en halv månad är lång tid i polsk politik...

Dagens ord är 100 tysięcy podpisów poparcia - 100-tusen stödunderskrifter.


Andra bloggar om , , .

4 kommentarer:

Kalle sa...

Finns det inga kvinnliga politiker i Polen?

Unknown sa...

Tyvärr bara några få. En av de mest framstående är Hanna Gronkiewicz-Waltz som är president i Warszawa. Hon var väl tredjekandidat för PO efter Komorowski och Sikorski. Annars är det ont om namnkunniga kvinnliga politiker. Andra jag kan komma ihåg på rak arm är Ewa Kopacz - hälsoministern som gjorde en del mäskliga uttalanden under svininfluensan, och Nelly Rokita som hoppade av PO, där hennes make var framstående, för att jobba för president Kaczynski. Hon försvann från rampljuset i och med det.

Men, nej, polsk politik är väldigt mansdominerad.

Matte sa...

"Rule of law - på Svenska"!? Vaf...?

Unknown sa...

Frågan, för ett frågetecken verkar fallit bort, var alltså vad som är en bra översättning av rule of law till svenska. Rättssäkerhet, som min ordbok föreslår, är inte en riktigt bra översättning för den fångar inte riktigt begreppet. Lagstyre kanske vore ett bättre förslag.