2010-11-27

Klättring på Grönland

Var och såg en dokumentärfilm idag på Kino Kultura om ett par polska alpinister, Eliza Kubarska och David Kaszlikowski, som klättrade en 1500m hög vägg på Grönland ('Golden Lunacy' (2000m UIAA VIII +, 7a+ max.), Maujit Qaqarssuasia). Eliza, som även var producent för filmen, klättrar och leder kurser i klätterhallen där jag också klättrar.

Filmen är riktigt bra, och är inte en film som bara visar själva klättringen. Eliza förklarade efter visningen att hon ville göra en film som visar relationen mellan klättrarna. De hade med sig kamera och filmade under klättringen, som blev rätt äventyrlig. En stor del av det filmade materialet är dock inte från första-klättringen. De båda återvände två år senare med ett filmteam för att ta bättre klättringsbilder. Eliza förklarade på visningen att de traverserade ut halvvägs upp på klippan och firade ner för att filmaren skulle få bra bilder. Men en snygg och bra film blev det, och om ni har chansen så gå och se den. 

David Kaszlikowski är för övrigt en ypperlig fotograf också och har en snygg sida med många vackra både klätterbilder och andra foton.

Inga kommentarer: