2010-11-21

Lokalval

På väg in i vallokalen.
Idag är det lokalval i Polen - Flera tusen borgmästare, stadspresidenter, wójtar och ledamöter i lokala råd skall väljas. Ett val där jag tyvärr lyckades slarva bort min rösträtt. Man var tvungen att registrera sig i röstlängden senast en månad efter valet utlysts, en deadline jag missade.

Jag har också missat större delen av valkampen, då jag haft alldeles för mycket att göra på jobbet på sistone. I fredags lyckades jag dock fånga ett par valfilmer på TVP Warszawa, den lokala nyhetskanalen. Platforma Obywatelskas (PO) film var typisk från en som försvarar sitt ämbete. Det var Hanna Gronkiewicz-Waltz som talade om hur man under hennes tid byggt vägar, stadion, mm i Warszawa, men att arbetet inte är färdigt och att hon behöver fortsatt mandat för att fortsätta. Det största oppositionspartiet, Kaczynskis Lag och rättvisa PiS, hade en makalöst dålig film där svartvita bilder på den avlidne presidenten Lech Kaczyński följdes av texten "Han var PiS förste ordförande. Nu bygger vi hans testamente." Man vill alltså bli valda endast av sympati med Lech. Som tur var verkar den taktiken inte fungera. I presidentvalet i Warszawa får sittande Gronkiewicz-Waltz runt 50% av rösterna i de senaste opinionsundersökningarna och kan därmed kanske vinna redan i första omgången. Även i övriga landet verkar PO vinna med runt 40% av rösterna mot drygt 20% för PiS.
Jättestora valsedlar där man kryssar för sin kandidat.

Den senaste tiden har det varit turbulent i Pis. Jag skrev i höstas om hur två ledamöter uteslutits ur partiet för att ha kritiserat ordföranden och partilinjen. I början av november uteslöts ytterligare två personer, Elżbieta Jakubiak som varit chef för presidentens kansli och sport- och turistminister samt Joanna Kluzik-Rostkowska som var vice arbetsminister i Jarosław Kaczyńskis regering. De båda tillhörde partiets mer liberala fraktion, som låg bakom den nästan lyckade mer fonsonliga strategin inför sommarens presidentval. Efter valet var Kaczyński snabbt tillbaka i konfrontatoriska fotspår och förnyarna rensas nu ut ur pariet.
Valurnan mitt i vallokalen.
Ytterligare fyra förnyare har avgått Jakubiak och Kluzik-Rostkowska uteslöts, varav tre så sent som igår. Det är nu tal om att de utträdda skall starta ett nytt parti under det idiotiska namnet "Polska jest najważniejsza" (Polen är viktigast). Vilka följder det skulle få för PiS är svårt att säga, men kanske skulle de följa en god polsk tradition att implodera efter en valförlust. Exempel är Solidaritets valaktion som var i regeringen 1997-2001 men som sedan inte fick några platser i parlamentet, likaså vänsterregeringarna 93-97 och 2001-2005 och Samoobrona och LPR som gick från regeringsställning till utanför parlamentet 2007.

Vallokalerna är öppna till klockan 22 i kväll, och efter det kan resultaten börja rulla in. Eftersom det i Polen är förbjudet att både kampanja och publicera opinionsundersökningar på valdagen (och dagen innan) så får vi inga exitpolls, utan istället helt ointressanta live-uppdateringar på antalet röstande. Kl 17 låg det på ca 27% av de röstberättigade.

Till skillnad från i Sverige, där lokalvalen är på samma dag som riksdagsvalet, så ses dagens val som en indikation på regeringen Tusks ställning. Ett starkt valresultat för PO skulle därför kunna ge regeringen lite extra mod i att genomföra reformer som man hittills väntat med.

Dagens ord är wybory samorządowe - lokalval (samorządowe - ordagr. självstyrande).

Uppdatering 22/11, 7.30: Det blev Gronkiewicz-Waltz i första omgången. I medeltal fick PO ca 37%, PiS 23% och SLD 16%. Oväntat starkt PiS-resultat. Men, som Gazeta Prawna skriver; Polen valde status quo.

Inga kommentarer: