2010-12-15

Filharmonin och trafiken

Igår lyckades jag för första gången ta mig iväg till Filharmonia Narodowa, Filharmonin i Warszawa. Efter tre år i stan är det smått skandalöst att jag inte gjort det tidigare. Konserten var en orgel/trombon-föreställning med svenskarna Gunnar Idenstam och Christian Lindberg. Det var tidvis lysande, tidvis bara konstigt. Särskilt Lindbergs egna solokreationer var... annorlunda. Ravels Bolero, som tenderar bli lite långrandig, fick ett nytt liv när den byggdes upp mot cresendot med fler och fler orgelpipor.

Nå, Filharmonia Narodowa är ett  konserthus i socialistisk realistisk stil efter det gamla klassiska huset förstörts under de tyska flygräderna 1939. Hallen är en typisk konserthall, men med en stor cool träsnidad orgel. Det tilltalar mig dock inte på samma sätt som Göteborgs funktionalistiska konserthus.

Trafiken då? Jo, vi bestämde oss för att ta bilen från jobbet till konserten. Det är 4,7 km på grund av vägarbeten på vägen, mot 3,3 km den normala vägen. Vi lämnade jobbet kl 17.45. Klockan 18.45, efter 4 km, Bestämde vi oss för att överge bilen på första bästa parkeringsplats. Småspringande den sista kilometern snubblade vi in på konserthuset lagom till andra ringningen... ALDRIG mer bil i centrala Warszawa - även om det är -10°C och blåser...

Dagens ord är puzon - trombon.

2 kommentarer:

Anonym sa...

God Jul och Gott Nytt År

önskar
Joanna

Unknown sa...

Tack så mycket och god fortsättning och ett gott nytt år till dig och alla andra läsare.