2011-01-26

Tar det aldrig slut?

Det är inte bara att jag börjar bli lite trött på vintern som gör att jag väntar på maj. Det är också en (fåfäng) förhoppning att två pågående polska följetonger skall lugna ner sig då.

Den första är evighetssagan om Smolensk. Efter debaclet kring den ryska MAK-rapporten där hela skulden för Smolenskolyckan lades på de polska piloterna så gick inrikessminister Miller snabbt ut och släppte delar av de inspelade samtalen i det ryska flygledartornet. Det följdes dagen efter av att MAK släppte hela transkriptionen av de samtalen. Nu verkade bördan mer balanserad - det begicks allvarliga fel även av den ryska sidan. Vilket naturligtvis fick Kaczyński att återigen mena att MAK-rapporten var en hån mot Polen och hans bror, och kräva en ny, internationell utredning. I en debatt om olyckan i parlamentet så avbröts PO-MPar av häcklingar från PiS och på läktaren satt åhörare i t-shirts med den smaklösa texten Katyń 1940-2010. Tusk svarade med det bästa som sagts om utredningarna hittills:

Jag är medveten om att sanningen om den här katastrofen blir obekväm för oppositionen, för Ryssland och för några av våra tjänstemän. Men jag försäkrar: Det blir ingen bekväm sanning, det blir en sådan, som den fastställdes av den här komissionen.
Sedan dess har det framkommit att passagerarna på ett regeringsplan inte är försäkrade och att många anhöriga har svårt att klara sig ekonomiskt. Regeringen sköt till 250.000 zloty för varje avliden. För sent och för lite tyckte oppositionen. Vi vill också ha pengar tyckte de anhöriga till de 20 som avled i CASA-krashen för precis tre år sedan. Och så fortsätter det - dag ut och dag in. Tydligen fanns en grupp på Facebook som önskade en dag utan Smolensk. Janusz Palikot skrev på sin blogg:
Vill ni ha ett sånt här Polen? Med sån sjukvård? Med sådana vägar? Med sån skola. Om ja, fortsätt tjata om Smolensk.
Den 10 april är det årsdagen av olyckan. Fram tills dess kommer stämningen att byggas upp mot ett cresendo. Jag hoppas att det avtar efter det... fram till valrörelsen inför höstens parlamentsval så klart!

Den andra följetongen som bara kommer att bli värre är den förestående saligförklaringen av förre påven Johannes Paulus II. Tydligen har man kommit fram till att en fransk nunna mirakulöst blivit frisk från Parkinson  när hon bad till JPII efter hans död. Flera miljoner besökare väntas till Rom den första maj för ceremonin. Man håller redan på att bygga upp förväntningarna med reportage om hur Rom skall klara logistiken kring anstormningen. För ett tag sedan så var det någon kontrovers om en behållare med ett blodprov som togs av påven under hans sjukdom. Det betraktas nu som en relik av Jan Paweł II-centret som har fått tag på behållaren. Man skall kapsla in den i en kristall och hoppas att pilgrimer (som spenderar pengar, antar jag) skall komma och se den. Fram till 1 maj lär det bara bli värre.

Dagens ord är wiosna - vår.

2011-01-17

En amerikan i Warszawa

Igår var jag på Dom spotkań z historią (Huset för möte med historia) och såg utställningen Amerykanin w Warszawie med bilder och filmer av den amerikanske fotografen och dokumentärfilmaren Julien Bryan. Bryan var den enda utländska journalisten i Warszawa under andra världskrigets första veckor i september 1939. Han visste att kriget snart skulle bryta ut, och när han oväntat blev färdig i förtid med reportage från andra delar av Europa så begav han sig till Warszawa där han ankom den 7 september bara för att finna att regeringen, alla utländska diplomater och reportrar lämnat staden. Han motiverade att stanna kvar med orden "vädret är vackert och jag är fotograf". Hans verk, som publicerades i bland annat Life, inkluderar några av de mest kända bilderna från de tyska flygangreppen, t.ex. bilden av den 12-åriga flickan som förtvivlat gråter över sin döda syster. 
12-åriga Kazimiera Mika vid sin döda syster. Foto: Julien Bryan
Hans journalfilm Siege visades också på biografer i USA som motvikt till den tyska propagandan och gjorde mycket för att påverka folks bild av kriget. 
Naturligtvis var det här utställningens tyngdpunkt låg. Men Bryan kom ofta till Warszawa och hans krigsbilder kontrasteras mot bilderna han tog under blomstringstiden 1936 och när han kom tillbaka för att dokumentera återuppbyggnaden 1946.

Dagens ord är nalot - flygangrepp.

2011-01-13

Reaktioner på MAK-rapporten

Det var egentligen lite nytt som framkom när den ryskledda internationella flygkommittén MAK presenterade sin rapport om Smolenskolyckan igår. Naturligtvis dominerade rapporten nyhetsflödet här i Polen, och reaktionerna på den har varit de förväntade. I rapporten fastslås att det var det svåra väderläget som direkt orsakade olyckan. Indirekt var orsaken att piloterna trots de extremt svåra förhållandena försökte fullfölja landningen. Utredningen visar, på grundval av utskrifterna av vad som sades i cockpit, efter samarbete mellan ryska och polska psykologer att piloterna stod under oerhörd psykisk press; de visste naturligtvis att det förväntades att de skulle landa; att hela det viktiga programmet skulle falla om de tvingade avledas till en annan flygplats. Detta indirekta tryck om befarade "negativa reaktioner" från de "viktiga passagerarna" på planet - främst president Kaczyński. Däremot finns inga bevis för att han (presidenten) direkt skulle uppmanat piloterna att landa. Uppmärksammat i rapporten är också att flygvapenchefen General Błasik, som var närvarande i cockpit, skall ha varit påverkad av alkohol. Hans närvaro skall starkt påverkat piloterna att försöka genomföra landningen trots vädret.

Rapporten lägger i princip helt skulden på de polska piloterna. Mycket snabbt kom den under hård kritik från Jarosław Kaczyński och PiS-ledningen. Mariusz Blaszczak, ledare för PiS-gruppen i sejmen, säger att de helt förkastar rapporten. Polen förolämpas ut i den här rapporten. Man gillar inte att de ryska flygledarna helt frikänns från ansvar, men något annan kan man inte förvänta sig från en rysk kommitté, kommenteras det. Vidare kritiseras regeringen, dels för att den inte protesterat mer högljutt mot vad man ser som de ryska skuldbeläggningen av Polen, dels för att den inte sett till att allt material lämnats över till de polska myndigheterna, och dels för att det var regeringen som var ansvariga för flygplanet och dess eventuella tekniska brister. Vidare tycker man att medierna skjutit generalen i bakhuvudet, "så som de polska officerarna sköts i Katyń för 70 år sedan".

En separat polsk utredning pågår och förväntas inte vara klar än på flera månader. Bråket om Smolensk kan alltså fortsätta ytterligare lång tid...

Dagens ord är strzał w tył głowy - skott i bakhuvudet.

UPPDATERING 2010-01-15:
Lisa Bjurwald kommenterar Smolenskutredningen i dagens DN. Jag har ett par kommentarer till hennes ledare. För det första skriver hon att ”[r]esponsen på ...utredningen ... har varit förvånansvärt hätsk.” Jag skulle vilja säga att responsen varit ungefär den förväntade. Det var ingen som trodde att att Jarosław Kaczyński skulle vara nöjd med vad utredningen kom fram till. Bjurwald skriver också att ”[Polen] mottog tacksamt Rysslands utredningshjälp”, vilket väl får sägas vara en ren felaktighet. Oppositionen klagade högljutt redan i april om att Ryssland skulle leda utredningen om vad en del smaklöst kallade den andra Katynmassakern. Man har till och med varit i Washington och lobbat för en internationell USA-ledd utredning. Regeringen gick med på en ryskledd utredning – de hade egentligen inget val. Planet krashade på ryskt territorium och enligt internationella konvensioner hamnade därför utredingen under rysk ledning. Man tryckte dock på för att få polsk personal inblandad i utredningen och att allt material skulle göras de polska myndigheterna tillgängligt. Den sista punkten har det varit en hel del bråk över där det hävdas att MAK undanhållit material för polska utredare.

Att sedan utredningen inte nämner ett ord om de ryska flygledarnas ansvar är naturligtvis något som retar de polska myndigheterna. Därav brevet till Kreml. Man skall dessutom hålla i minne, som nämns ovan, att en egen polsk utredning pågår. Vad den kommer att visa får vi se om några månader.

Men den viktigaste punkten som Bjurwald missar när hon skriver om det nationella sorgearbetet är att det aldrig fanns några förutsättningar för en rapport som skulle tas accepteras. PiS, ledda av den avliden presidentens tvillingbror, har stenhårt utnyttjat Smolensk som politiskt vapen mot regeringen. Bland flertalet polacker är inställningen just att det troligtvis var just som utredningen säger, piloternas fel – under direkt eller indirekt tryck från president Lech Kaczyński. Men att hans bror, som arbetat på att framställa Lech i helgonljus och ser all kritik mot honom som opatriotisk, någonsin skulle acceptera att någon skuld lades där är otänkbart.

2011-01-10

Stukat ego...

Skrattade högt när jag läste Peter Englunds sylvassa nålstick på hans blogg häromdagen: 

Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.
Sktattade dock ännu högre idag när Aftonbladet lägger ut Ranelids vredgade svar. Mannen med Sveriges största ego låter som en avnäpsad sjuåring - jag ska...jag ska... slå dig... Visserligen är det återgett i Aftonbladet, så sanningshalten kanske är tveksam, men jag tycker att Ranelid beter sig som någon som avfärdats av någon han beundrar och inte vet hur han skall hantera att han själv inte är universellt älskad och aktad. Härlig är också nyjournalismen där ett blogginlägg och en ilsk kommentar i en nöjesupplaga klassificeras som "storbråk".

Dagens ord är pisarzyna som är en nedsättande form av ordet pisarz - författare.

2011-01-08

Letar efter skandaler?

Någon hittade till min blogg via sökorden "dag hartelius blogg + alkohol". Någon som letar efter skandaler?

2011-01-07

Farliga tecken

Via en kommentar av Joanna hittade jag den här posten av Rasmus på Copyriot. Den handlar om hur man inom Indect-projektet arbetar för att kunna söka efter olagliga symboler på nätet. På Indects hemsida kan man läsa att

INDECT aims at developing tools for enhancing security of citizens and protecting confidentiality of recorded and stored information. INDECT targets crimes both in virtual (e.g. Internet child pornography, promotion of totalitarian symbols, trafficking in human organs,spread of botnets, viruses, malware) and real environments (e.g. terrorism, hooliganism, thievery).
Indect verkar ha en ganska stor polsk inblandning, det koordineras av tekniska högskolan i Kraków, och det är väl därför som "promotion of totalitarian symbols" finns med som ett brott. Det är nämligen förbjudet i Polen. Rasmus tar också upp lagen mot att skada någons religiösa känslor. Jag skrev om den lagen i våras när det handlade om att pop-stjärnan Doda anklagats för att förolämpat bibeln. Då tyckte jag att det kanske inte är så stor skillnad i art, utan mer i grad, mellan polska blasfemilagar och den svenska hets mot folkgrupp.

Rasmus visar också bilden nedan, som är en samling symboler som katolska kyrkan i Polen anser farliga:
Förutom det bisarra i att den inkluderar både regnbågen (antikatolska bögar!) och fredssymbolen (Neros kors), som enligt bloggen Zagrożenia Duchowe (Hot mot anden) är en hednisk symbol för svart magi som bl.a. användes av SS(!!?), så retar den vår starkt katolske irländske post-doc - det keltiska korset är också med på listan. I den hyperkatolska vickotidningen Echo Katolickie kan man lära sig mer om farliga symboler. Där varnas man t.ex. för Tors hammare som förutom att det är en hednisk symbol som Tor använder för att slå sönder allt som står i vägen för lyckan också är en symbol för att själv ingripa i skapelsen, detta är så klart negativt. Man får också veta att användandet av talismaner för att skydda sig mot olycka o.s.v. är farligt. Många polska präster som är exorcister vet att tillit till dåliga talismaner (dvs icke-katolska) att det är det första steget in i det ockulta och lett till att folk besatts av onda andar. På riktigt! Inom katolska kyrkan är exorcism och utdrivande av onda andar en respekterad sysselsättning. Vatikanen har t.o.m. en egen chefsexorcist. Jag trodde faktiskt bara att de (exorcisterna) var nåt som fanns i historien och som Max von Sydov.

Ofta förundrar det mig att folk överhuvudtaget kan acceptera en så paranoid, cynisk och ibland löjeväckande barnslig organisation som katolska kyrkan. Att folk inte skrattar och undrar vad de rökt? Och att det tramset är skyddat i lag. Jag antar att om någon polsk helyllekatolik skulle känna sig sårad av det här så skulle jag också kunna åtalas.

Dagens ord är Młot Thora - Tors hammare.


Andra bloggar om: , , , .

2011-01-05

Högre hastighetsgräns i seriekrockarnas hemland

Igår kunde vi höra om en seriekrock A4 utanför Gliwice i södra Polen; 42 förstörda bilar, 2 döda och flera skadade. På samma plats skedde en olycka den 23 december med 33 inblandade bilar, 10 personer skadade, och den 5 december 12 bilar - 7 skadade. Vägen går här genom en svacka där det ofta bildas dimma - som igår. Men det är inte bara där i Polen det sker seriekrockar; Den 12 december kunde vi läsa om en krock på S1 med uppemot 50 inblandade bilar, 40 sårade och ett dödsoffer.

Det polska sättet att köra - fort, gärna precis i ryggen på bilen framför - i kombination med vinterväglag och dåligt sikt är helt enkelt ett lyckat recept för pile-ups. Därför känns de nya hastighetsgränserna som trädde i kraft vid nyår kanske inte precis som vad doktorn ordinerade. Man höjer gränsen på motorväg till 140 km/h och på motortrafikled (alltså med plankorsningar) till 120 km/h. Undantaget tyska Autobahn är det de högsta gränserna i Europa.

Två tankar om det - för det första har det egentligen ingen betydelse. Hastighetsgränser i Polen är något som glatt ignoreras. Detta underlättas av det idiotiska påfundet att slänga upp 70-skyltar 100 meter innan alla korsningar, alltså även på vägar med 120-gräns. Folk blåser förbi korsningarna utan att ens sakta ner... en källa till inkomst för polisen. Men, jag tror att den verkliga anledningen är att polackerna var irriterade för att det petats ner från topplatsen över farligaste landet att köra i i EU. Man har ramlat ner till tredje plats, efter Grkland (som säkert fuskar med statistiken) och Rumänien. Den nesan kan polackerna inte ta, och kämpar nu hårt för att återta toppositionen.

Dagens ord är karambol - seriekrock, efter biljardspelet där målet är att krocka bollar med varandra.