2011-06-01

Vad vill vi ha för republik?

Nu när kungen är ute i blåsväder har de som ropar på monarkins avskaffande fått nytt vatten på sin kvarn. Jag är en av dem som tycker att monarkin är en antediluviansk kvarleva från en svunnen tid, men kanske behöver vi fundera på vad som behövs istället för monarkin. En republik är ju ingen fix och färdig konstruktion; den kommer i varianter.

Ganska lätt är det att konstatera att den franska och amerikanska typen av presidentstyre stämmer ganska dåligt överens med den svenska parlamentariska modellen.

I Polen, liksom i Finland, har man en president som är folkvald, och som faktiskt sitter på en hel del makt. Genom att presidenten är den enda representanten för staten som sitter på ett personligt folkligt mandat är det känsligt för regeringen och riksdagen att gå emot presidenten. Det visar sig genom att presidentveton mot nya lagar ofta hindrar att de går igenom. Det gäller framförallt i Polen där en kvalificerad majoritet behövs i parlamentet för att bryta ett veto, men även i Finland där det räcker med en enkel majoritet. På så vis fungerar presidenten som ett kylbad för de värsta idéerna. Det är svårt att se FRA-lagen gå igenom om vi haft en president med ryggrad. Men det finns en baksida; se på perioden här i Polen när Donald Tusk ledde regeringen med oppositionens Lech Kaczyński som president. Den senare gjorde sitt bästa för att hindra alla reformer regeringen ville genomföra* vilket ledde till att viktiga reformer försenades eller uteblev.

En urtrist variant vore ju annars den tyska presidenten som väljs av parlamentet och som inte gör så mycket väsen av sig. Jag är rädd att den svenska riksdagen och regeringen, av rädsla för att behöva dela med sig av makten skulle gå på den linjen. Vi skulle få en något upphöjd talman som kunde spendera sin tid i anonymitet och inte störa rävspelet i riksdags- och regeringskorridorerna.

Om vi nu vill ha ett oförargligt statsöverhuvud som inte lägger sig i själva regerandet, men som ändå bär på en del flärd och pondus så kanske vi kan låna en annan polsk idè - valmonarkin! Låt oss välja en kung (eller drottning) som sitter på livstid, eller tills nästa statskupp. Det skulle göra av med det ickedemokratiska arvet av kronan men ändå behålla en del av monarkins, nu förvisso tämligen fläckade, flärd. Och t.o.m. Herman Lindquist skulle kunna glädja sig åt de historiska kopplingarna till de svensk-polska Vasa-kungarna.

Dagens ord är rzeczpospolita som är ett äldre ord för republik. Numera används republika, men ordet lever kvar i uttrycket Rzeczpospolita Polska som är det officiella namnet på Republiken Polen.

* Eller det gav åtminstone regeringen ett alibi för att inte lägga fram impopulära, men nödvändiga förslag.

Inga kommentarer: