2012-01-23

ACTA-debatt i Polen

De senaste dagarna har ACTA-avtalet börjat diskuteras på prime-time i Polsk TV. Det har visats inslag i TV-nyheterna, skrivits om det i de största tidningarna och i kväll skall det tas upp i ett av landets mest populära debattprogram Tomasz Lis na żywo.

Det började i kölvattnet på protesterna kring SOPA och PIPA när det visade sig att Polen skrivit under en avsiktsförklaring att man skall skriva på ACTA. Tanken är att det skall göras av utrikesminister Sikorski på torsdag. Administrations- och IT-minister Boni begärde ett möte med premiärminister Tusk och Sikorski för att diskutera ACTA och och menar att Polen inte kommer att skriva under ett avtal som innebär att man kan komma att blockera sidor såsom i de amerikanska förslagen. Paweł Graś, talesman för regeringen, säger nu att man möjligen inte kommer att skriva under avtalet vid det här tillfället, medan andra källor menar att man visst kommer att göra det.

I samband med detta har DDoS-attacker mot polska regeringssidor, som Anonymous säger sig ligga bakom, fått mycket uppmärksamhet och bidragit till att avtalet kommit upp i nyheterna. Man har nu haft inslag (kritiska) som förklarar var ACTA är och Generalinspektionen för skydd av personuppgifter har kritiserat ACTA som "ett hot mot konstitutionella fri- och rättigheter" och misstycker starkt till att avtalet överlåter rättskipning till privata aktörer såsom internetleverantörer. Minister Boni säger nu att avtalet inte är skadligt för Polen, men kritiserar det för att det förhandlats utan insyn. Det uttalandet kritiseras i sin tur av advokaten Waglowski i Gazeta Wyborcza, en av de största dagstidningarna: "ACTA ofarligt? Det är därför ingen fick veta något?"

Det skall bli intressant att se vad som sägs i kvällens debatt, och hur regeringen kommer att reagera nu när det är uppenbart att de inte kan skriva under avtalet i tysthet utan debatt. Anonymous informationsvideo på YouTube, översatt till polska, har setts 740000 gånger, varav 40000 sedan jag började skriva den här bloggposten för en timme sedan.

En spoof på när Jaruzelski förklarade krigstillståndet 1981, den här gången krigstillstånd på internet, visades just på TV-nyheterna på TVP.
På Facebook har över 30000 personer deklarerat att de skall delta i en tyst protest utanför EU-parlamentets kontor i Warszawa. Alla de kommer så klart inte, men det rör på sig.

Samtidigt kan man konstatera att mina föräldrar som är här på besök, och som brukar hänga med i nyheterna i gammelmedia inte hade någon aning om vad ACTA är. Vi kanske kan hoppas på lite spektakulära aktioner i Sverige också som tvingar gammelmedia att ta upp frågan. Kan vi också hoppas på att en polsk gräsrotsrörelse än en gång sprider frihet över Europa?

Dagens ord är protest przeciwko podpisaniu ACTA - protest mot underskrivandet av ACTA.

UPPDATERING:
Debatten var kort och inte särskilt intressant. En artist satt och beklagade sig över att om inte ACTA går igenom kommer artister inte få betalt och det blir ingen kultur gjort. En ACTA-kritiker fick säga några ord om att det var inte det det handlade om, utan snarare om internets frihet. Jag tror egentligen ingen blev klokare på den debatten.

Men, det börjar röra på sig i oppositionen. SLD har hela tiden varit mot avtalet. Ruch Palikota förklarade att ACTA är en "katastrof" och PiS, som är emot allt som regeringen är för ångrar nu att deras MEPar stödjde ACTA i EP.

Det fortsätter att komma splittrade åskikter från regeringen, där Boni menar att det är försent att inte skriva under avtalet, samtidigt som andra rapporter har honom sägandes att man kanske inte skriver under den 26e januari som planerat.

Andra bloggar om , , , , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag antar att du läser HAX, men för den ytterligt lilla sannolikhet att du inte gör det vill jag påminna om att din analys om Polen och ACTA är önskad för ytterligare spridning (och 15 sekunders berömmelse)

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2012/01/acta-det-mullrar-i-polen.html

/Jeppelin