2014-05-25

Svårt att rösta

Idag är vallokalerna öppna i EU-valet även här i Polen. Om man får tro ondersökningar så kommer kanske en tredjedel av de röstberättigade ta sig iväg till en lokal. Det beror till största delen på att EU-valet inte är särskilt intressant för de flesta, som man kunde höra i Daniel Allings reportage från Poznań för någon vecka sedan. Men det är också svårt för många att rösta. I Ekot sade man att i Sverige har 1,1 miljoner personer förtidsröstat. Här är det ingen alls. I Polen röstar man på valdagen, i den vallokal som finns där man är registrerad. Eftersom många polacker, särskilt studenter och tillfälliga arbetare, inte bor där de är registrerade behöver de åka hem, ofta till sina föräldrar, för att kunna delta i valet. Jag har minst två kollegor som inte röstar pga att de är registrerade långt från Warszawa och inte vill åka hem bara för att rösta. Ytterligare tre personer, inklusive fru mjn, missar valet för att de är borta på konferenser.


Man skulle tro att i ett land där valdeltagandet, framförallt i EU-valet, fallit dramatiskt över åren skulle försöka göra det lättare att rösta, men inte ännu. Kanske är jag bortskämd med att myndigheter i Sverige ofta försöker underlätta för folk - det är en utveckling som i Polen börjat ta babysteg, men som fortfarande har långt att gå. Svårigheterna att rösta är bara ett exempel på det.

3 kommentarer:

[cmh] sa...

Att bara kunna rösta på valdagen i sin egen röstlokal verkar ju vara hål huvudet. Särskilt som Polen väl har en försvarlig del av sina medborgare boendes utomlands.

Unknown sa...

Det går ju att rösta på ambassader och konsulat, så där är det inte så illa. Det svåra är att rösta någon annan stans hemma.
Det är också möjligt att rösta i en annan vallokal än den man är registrerad i, men då måste man skriftligen anmäla det i förväg.

georges Matorell sa...

SNABB OCH PÅLITLIG LÅNE ERBJUDANDE I 72 TIMMAR
Detta budskap är avsett för anställda, näringsidkare, lantbrukare och entreprenörer som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas med sin verksamhet. Få våra olika låne erbjudanden, kredit med mycket enkla villkor till en ränte sats på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för säkerheten för transaktioner och du har möjlighet att få till gång till din kredit i 72 timmar garanteras. Så kontakta oss för mer information, tack.

E-post : georges.matvinc@gmail.com

WhastApp : +33 756924191