Polsk riksdag
Sällan har det svenska uttrycket om polsk riksdag som en kaotisk situation varit mer passande. Den nuvarande polska regeringen, som leds av partiet Prawo i Sprawiedliwość (PiS, Lag och ordning), under Jarosław Kaczyński tillsammans med de mindre partierna Liga Polskich Rodzin (LPR, Polska familjeligan) och Samoobrona (Självförsvar), är stabil som ett korthus. Eller, kanske faller den redan innan det här hinner postas, idag skall det tydligen debatteras huruvida alliansen skall uppslösas.
Det som har hänt på den senaste är att ett helt gäng ministrar har fått sparken. Bland annat Andrzej Lepper, pugilistisk vice premiärminister och ledare för Självförsvar, som anklagas för korruption. Nu går han ut med en motanklagelse mot justitieministern. Samtidigt har Roman Giertych, utbildningsminister och ledare för LPR och som förkommit förr i den här bloggen, öppet gått ut med att han vill ha en ny premiärminister. Dessutom anklagar han Kaczyński för att ha använt säkerhetstjänsten till att samla in kriminaliserande data om politiska motståndare som han sitter på för att använda som slagsträ i den kommande valkampanjen. För den kommer snart. Att det blir nyval är helt klart, frågan är bara när.
En sak som har varit bra med den senaste tidens debacle är att många har fått upp ögonen för hur oförmögna de tämligen extremistiska partierna LPR och Självförsvar är att regera. Det är en sak att sitta på sidlinjen och gapa. Nu har de fått plats på planen istället och helt misslyckats med att genomföra något vettigt. Partierna håller på att trilla under 5%-spärren till parlamentet. En valallians, LiS (lis = räv eller Liga i Samoobrona), har sett dagens ljus. Det är en helt och hållet taktisk allians mellan två partier som, förutom att de håller på att försvinna, annars har ganska lite gemensamt.
Jag tror att det är något som allmänt gäller dylika missnöjespartier. Se bara hur det gick för Ny Demokrati som ju begick politiskt självmord så fort de fick lite att säga till om. Ett tag med ett populistextremparti i ledningen kan kanske leda till att folk tänker över vilka nötter de röstar fram...
Dagens ord är afera som naturligtvis betyder affär (i meningen typ Watergateaffären).
Andra bloggar om: Polen, politik, kaos.
2 kommentarer:
jag gillar inte uttrycket "polsk riksdag" då Polen var det första landet i europa som antog en grundlag-konstitution...(efter USA)
det som gjorde att det blev en sådan kalabalik var veto-rätt,
alltså man behövde en 100% enighet för att rösta ett förslag,
andra runtomkrigande länder för att sabotera för Polen ,det räckte att köpte en riksdagsledamot som sade: LIBERUM VETO!
...och man var tvungen att börja om på nytt...
men inte att förglömma är dock att medan i Polen fanns demokrati för adeln och KUNGEN VALDES AV ADELN, han ärvde inte sitt ämbete ...(som det är fortfarande fallet i Svrige :-)
(10% av befolkningen, låg och högadeln, Polens adel var den största i europa 10% av befolkningen, andra hade 2-5%)
under tiden i andra länder som Spanien, Sverige,Frankrike..etc.
fanns envåldshärskare med absolut makt!
det var dock på 1700- talet som Polen "experimenterade" med demokratiska processer,
veto-rätt har dock stannat kvar även i vår moderna tid... FN-s säkerhetsråd tillämpar veto-rätt!
angående den aktuella situationen i Polen, så verkar det som att Kaczynski ville provocera fram ett brott,man erbjöd Lepper en stor muta för att han skulle i sitt ministerium positivt behandla en ansökan, allt för att ta över Samoobronas riksdagsgrupp,när deras ledare skulle fängslas,
Jag kan inte säga att jag heller tycker om uttrycket. Just nu känns det dock passande.
Intressant är ju också att chefen för anti-korruptionsbyrån fick sparken av Kaczynski förra veckan. Man kan ju i alla fall inte säga att polsk politik är tråkig...
Och, jo, jag känner till det historiska ursprunget. När det gäller kungavalen var det ju dock inte helt riskfritt att vara emot majoriteten. Det hände ju ganska ofta att de mäktigare adelsmännen hade med sig mindre, privata arméer för att backa upp sitt val.
Skicka en kommentar