2007-09-26

Ahmadinejad vinner på utskällningen

Irans president har varit i mediavärldens centrum ett tag. Likaså Lee Bollinger, Columbiauniversitetes president, som gav Ahmadinejad en minst sagt ovanlig presentation. Detta har applåderats runt om i bloggvärlden, bland annat av Ingerö som skriver att det var ungeför vad han själv skulle vilja sagt. Men var det så smart? Nej, bättre hade varit att behandla honom som vilken talare som helst. Inga stora fraser som "we are very proud to...", men heller inga "astonishingly uneducated". Mannen är kanske en clown, men han är inte dum. Han vet mycket väl att han inte kan omvända Columbia-publiken. Och det var inte heller de som var den verkliga målgruppen. Det var den iranska hemmapubliken och USA-skeptiker runt om i världen, det visar inte minst Ahmadinejads spydiga svar på Bolingers svada

In Iran, tradition requires when you invite a person to be a speaker, we actually respect our students enough to allow them to make their own judgment, and don’t think it’s necessary before the speech is even given to come in with a series of complaints to provide vaccination to the students and faculty.
Det är långt ifrån "rasande" som Ingerö skriver, utan snarare en väl avvägd retur som tydligen spunnits vidare i iransk statstv.

Jag tycker att Bollinger gjorde rätt som lät Ahmadinejad tala och svara på, eller snarare parera, tuffa frågor, men jag tror att han gjorde en liten blunder med sitt inledningsanförande. Han skulle istället gått på den linje som President Bush uttalade, att det faktum att Ahmadinejad tillåts tala vid ett amerikanskt universitet "speaks volumes about really the greatness of America". Men, liksom Ahmadinejads tal var inrikespolitiskt, så var även Bollingers det. Han har blivit kritiserad för att ta emot den iranske presidenten och behövde visa att han inte böjer sig inför diktatorer. Kanske kändes det bra att säga det han sa, men jag tror inte det var så klokt.

Dagens ord är mowa powitalna - öppningsanförande.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker Irans president verkar betydligt ärligare än t.ex CNN och company. Jag såg talet på C-Span och måste säga att universitetets företrädare framstod som en helt vild och hatisk tokstolle i jämförelse med Ahmadinejad. Något som är lite konstigt med tanke på hur det demokratiska läget är i Iran. Kan det vara så att media mest spelar det spel som våra "folkvalda" vill att de ska?

Anonym sa...

Tja, han har ju inte så mycket att förlora. Dvs, den som är insatt vet att han kan knappast sjunka lägre.

mj sa...

Anonym2: Det är ju det jag menar. Ahmadinejad behöver boosta sin egen ställning och därför är det synd att Bollinger spelar honom rakt i händerna.

Anonym1: Jag kan inte förstå hur du tänker. Visst att Bollinger framstod som vild och hatisk, men den som lyssnar till vad Ahmadinejad egentligen säger (eller vad hans tolk säger) inser ju att Bollinger egentligen har rätt: antingen är han "skamlöst provokativ eller förbluffande dåligt utbildad". Hur man kan se honom ärlig kan jag inte förstå. Däremot gav han ett mer sansat intryck än den bindgalna diktatorn man karakerar honom som.

Olaus Petri sa...

Vem fan är Ingerö???? Ge honom inte uppmärksamhet på det här sättet, han kan ju tro att vi vill höra mer av honom.

Anonym sa...

Jag tittade Expressen, Metro, City, GP och SVT de dagarna när ca 500 millioner rund om världen såg det hela direkt från Colombia universitet. Det är merkligt att största media i vår demokratisk Sverige bestämmer att inte informera svenskar om detaljer på detta stor nyhet och istället visa förulämpningar till en demokratiskt vald president och den biten där hans ord blev mycket smart fel översatt.

Anonym sa...

jag fattar inte vad ni snackar om , ahmadinejad är mellanösterns sista hopp för fred, oki att det inte råder demokrati i iran men utrikes mässigt så är ahmadinejad en pra president , varför ska folket i iran inte ha rätt till kärnkraft ? för att här i väst värden e dom rädda att dom inte ska kunna hota iran och försöka komma åt oljan , allt usa och c/o vill är OLJAN i mellanöstern .
skit i allt snack om att dom tycker synd om mitt folk det är bara oljan dom e ute efter FATTA DET.
dom skiter i folket i irak nu när dom har oljan låt araberna brinna bara vi har oljan det är samma sak som dom kommer att säga efter en krig mot iran men det kommer inte sluta på samma sätt vi iranier vägrar böjas för USA så åt helvetet med den tanken ......

intermilan sa...

Det ä ingen som nämner Israels konstanta hot mot Iran, det blir bara naturligt att Iran försöker försvara sig och att deras FOLKVALDA president säger sådana dumma uttalanden om förintelsen osv. Israel ä den största makten med massa kärnvapen i mellanöstern och dem gör nästan vad dem vill vare sig i Libanon eller Palestina där människor dör som potatisar, Jag menar de är bara löjligt av universitetet å nämna det med homosexuella och kvinnorättigheterna i Iran visserligen har man rätt angående dessa frågor men om USA brydde sig om kvinnorättigheterna varför är man bästa kompis med saudiaraberna och Qatar där USA har den största militärbasen. Det egentligen jag försöker säga att det pågår mycket rentav skitsnack och propaganda och ska man vara opartisk då ska man lyssna på bägges sidor, inte bara USA version, annars är man en korkad babian som bara läser en tidning och genast tror på det och ej ifrågasätter var i helvete den är ifrån eller så är man med i USA och Israels sida oavsett om dem har fel eller rätt