2007-11-25

En polsk bröllopfests anatomi

Mat, musik, vodka, mat, mat, dans, mat, vodka, dans, dans, mat, vodka, mat, dans, vodka, vodka, lekar, mat, dans, dans, vodka, dans, soluppgång... Av naturliga skäl är jag lite trött idag.

Själva bröllopet är naturligtvis i kyrkan. En dryg timme i iskall kyrka kan få även den mest troende att önska att prästen skulle skynda på lite. För att inte tala om vad en stackars hedning tycker...

Nåväl, bröllopsfesten börjar med att man sjunger Sto lat och skålar för brudparet (i bubbel!). Sedan börjar en orgie i mat. Massor av mat, nedsköljd med frikostiga mängder juice och vodka (i separata glas mind you. Inga groggar här inte!) Ganska snart spelar orkestern upp och den första dansen går till brudparet. Sedan dansas det och efter ett tag är det dags för nästa rätt. Man sätter sig, äter, dricker lite till. Sjunger Sto lat. Sedan dansas det igen. Polacker är ett dansande folk! Närhelst en orkester spelar upp kan man vara säker på att en polack är först på dansgolvet.

Efter midnatt är det dags för lite lekar för att bestämma vilka som är de nästa som skall gifta sig. Exakt hur lekarna går till varierar, det beror på orkestern som agerar lekledare, men det involverar kastande av brudens slöja och brudgummens fluga (eller vad som finns). Den som fångar blir nästa brud(gum). Sedan kan man även betala för att få dansa med bruden/brudgummen. 10 zł kostade det, och då fick man dansa tills nästa person betalade... alltså ca 15 sekunder.

Man fortsätter att alternera mellan dans och mat fram till långt in på natten. Jag gillar det upplägget. Man rör sig lite och skakar fram lite mer plats för nästa rätt. Och det blir rätt många rätter. Om inte minnet sviker (och det finns viss risk ;) så såg gårdagens meny ut ungefär så här: Soppa (flaczki eller rosół), Biff med potatisgratäng och sallad, kall buffé, kaffe och chokladsötsaker, citronsorbet med hallon, helstekt spädgris, påfyllning av den kalla buffén inkl. biff tartar, bröllopstårtan.

Det hela pågår framåt morgonen. Vi var hemma strax efter sex. Det är väl inte riktigt vid soluppgången, men bara på grund av årstiden.

Dagen ord är wesele - bröllopsfest, till skillnad från ślub som är själva bröllopsceremonin.

Andra bloggar om: , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmmmmm, låter rätt civiliserat gämnfört med Irländskt ditto. Mer mat och mer dans bara.

Och jo även katoliker (läs min svärfar) tittar på klockan om mässan tar mer än 30 minuter...

Hur går det med bröllopsplanerna föresten?