2007-11-12

Ny regering

Idag (eller igår ser jag) har Polen firat självständighetsdagen med stängda affärer och en tämligen obegriplig minnesceremoni över offren i Katyn. De stängda affärerna är resultatet av en lag instiftad av förra regeringen som i princip förbjuder anställda att jobba idag och tio andra helgdagar. Ägarna själva kan hålla öppet, men inga anställda får hjälpa till, de skall jäklarimig fira nationaldag. Och nu tycker Solidaritet att det är en så bra idé att de vill införa den på alla söndagar. Jag som hann tröttna på Ladenschluss när jag bodde i Tyskland.

I fredags meddelades det att Donald Tusk som väntat utsetts till ny premiärminister i Polen. Sällan har en president sett mindre glad ut än president Kaczyński när han tvingades acceptera premiärminister Kaczyński tidigare i veckan. Tusk har nu två veckor på sig att bilda en regering som kan få parlamentets stöd, men redan i lördags presenterades den väntade koalitionen mellan PO och PSL. Som väntat får PSL ta hand om bl.a. jordbrukdepartementet. Bland intressanta nya ministrar ses nytillskottet, förre försvarsministern, Radosław Sikorski som utrikesminister. (Farbror är mycket nöjd, liksom Carl Bildt.). President Kaczyński har dock hävdat att han sitter på hemlig information som visar att Sikorski inte skulle få inneha en sådan position, vilket verkar lite underligt med tanke på positionen Radek hade i tvillingbror Kaczyńskis regering. Tusk avfärdar det hela som att Kaczor har personliga problem med Sikorski. Dock finns det vitt spridda rykten att Radek arbetat som agent för antingen brittisk eller amerikansk underrättelsetjänst.

Allt är dock inte frid och fröjd för Tusk; presidenten kan nämligen lägga in sitt veto mot lagförslag. Om så sker måste förslaget återigen röstas igenom i sejmen med 3/5 majoritet. Det har inte PO och PSL utan måste i så fall förlita sig på stöd från avhoppare från PiS eller vänsterblocket LiD. Presidenten har lovat att lägga in veto mot "liberala" idéer såsom platt skatt.

Men, förhoppningsvis kan man kanske se fram emot Polen fungerande som ett "normalt" land ett tag efter en par tragikomiska år med ankorna.

Dagens ord är niepodległość - självständighet.

Uppdatering: En lista på de troliga ministrarna finns här.

Inga kommentarer: