Inrikes bråk om utrikes politik
Det börjar bli löjligt nu! Varje vecka kommer nya rubriker om nya bråk mellan regeringen och presidenten. Den här gången gäller det utrikespolitiken.
Under Kaczyńskis ledde Polen en synnerligen konfrontatorisk utrikespolitik mot såväl Tyskland som Ryssland. Tusk har föresatt sig att ändra på den bilden och gick i dagarna ut med att Polen släpper på blockaden mot Rysslands inträde i OECD.* Det skedde uppenbarligen utan att presidenten först informerats. Enligt konstitutionen skall presidenten konsulteras av regeringen i utrikespolitiska frågor. Medan Tusk menar att regeringen sköter utrikespolitiken medan presidenten "representerar Polen" har Lech Kaczyński hotat att ta saken till författningsdomstolen för att den skall avgöra vilket ansvar presidenten har över försvars- och utrikesfrågor.
Och igår rasade presidentens talesman Kaminski över att utrikesminister Sikorski inte kommit till ett möte om utrikespolitiken. Det visade sig att Sikorski varit Annapolis, liksom vår egen Bildt, och att han därefter var på möte med regeringen för att diskutera budgeten. Sikorski hävdar att hans medarbetare meddelade presidenten detta och att han själv när han kom tillbaka från USA föreslog att mötet skulle flyttas till en annan tid. Det fick förre utrikesministern och numera chefen för presidentens kansli, Anna Fotyga, att i radio uttrycka att "Sikorski bör veta sin plats", och att "Sikorski dikterar inte presidentens möten". På AntyRadio drev de med Fotyga att hon tyckte att Sikorski tog för allvarligt på utrikespolitiken.
Dagens ord är minister spraw zagranicznych som betyder utrikesminister
* Tajmingen kan ju ses som lite underlig nu när Ryssland är på väg mot ett val som ser mindre än demokratiskt ut. Sedan är ju inte det det största problemet Ryssland har med Polen (och vice versa). Att Polen blockerar EUs handelsavtal med Ryssland som svar på den ryska blockaden av polskt kött är en allvarligare fråga. Förhoppningen är väl att en hand i OECD-frågan skall hjälpa till att lösa den knuten.
Andra bloggar om: polen, politik, utrikespolitik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar