2007-12-26

Nan Goldin

Var på Hasselblad Center och såg utställningen med årets Hasselbladpristagare Nan Goldin. Jag har inte varit särskilt bekant med Goldins bilder innan. I princip har jag hört namnet och sett några bilder på nätet. Men grymt imponerande och gripande är det.

Goldins fotografikonst är för det mesta självbiografisk så till vida att hon dokumenterat sig och de människor som hon levt ibland. Bilderna är oerhört intima och känslofyllda och visar ett liv i samhällets skuggsida, med glädje, sorg, misär, kärlek, sex och allt annat. Det är långt i från den tekniska perfektion man fann förra året i Goldblatts fotografier, men de ibland oskarpa och sneda bilderna bidrar till känslan av närhet och personlighet.
I utställningen ingår bildspelet "A Ballad of Sexual Dependency" och den mycket starka hyllningen till Nans syster, som tog livet av sig 18 år gammal, "Soeurs, saintes et sibylles" med fantastisk musik av bland annat Nick Cave och Leonard Cohen.

Alla som har vägarna förbi Göteborg innan den 10 jan bör gå och se utställningen. Och det gäller särskilt filistern Martin Rex!


Andra bloggar om: , , .

2007-12-21

Man of the Year

För övrigt läser jag att Time har utsett Vladimir Putin till årets person. Passande tycker jag. Johan Norberg jämför det med valet av Adolf Hitler 1938.

Time Magazine has named Vladimir Putin "man of the year", for giving Russia strength and stability under an authoritarian regime.

Well, we have seen that before.
Fast citatet Johan har valt är, tycker jag, klippt på missvisande vis. Det låter som om Time hyllar Hitler, liksom vi skall få uppfattningen att de hyllar Putin. Men citatet från 1938 fortsätter:
What Adolf Hitler & Co. did to the German people in that time left civilized men and women aghast. Civil rights and liberties have disappeared. Opposition to the Nazi regime has become tantamount to suicide or worse. Free speech and free assembly are anachronisms. The reputations of the once-vaunted German centres of learning have vanished. Education has been reduced to a National Socialist catechism.
Person of the Year utses den till som gjort mest för att påverka händelserna under året "for better or for worse". Ingen passar lika bra som Putin, speciellt efter det senaste ryska valet.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

Från järnridå till Schengen

Idag vaknade vi upp i ett Polen i Schengen. Från och med idag kan polacker, slovaker, ester, letter och andra från de forna östblocket fritt röra sig i Europa utan passkontroll. På mindre än 20 år har man gått från en järnridå där gränsen mot väst var i det närmaste hermetiskt tillsluten till ett helt öppet Europa där du kan sätta dig i bilen och åka till Portugal utan att någon frågar vart du är på väg.

Det är svårt för oss som inte är uppväxta i det sovjet- kontrollerade Europa att föreställa vilken psykologisk betydelse det här har. Både Angela Merkel och Donald Tusk talar om det historiska ögonblicket när de genemsamt öppnade gränsen mellan Tyskland och Polen. Tusk kallade det för en triumf för friheten, och det är sanning. Visst finns farhågor för att den gränsöverskridande brottsligheten skall öka och att därmed 75% av Österrikarna är emot utvidgningen. Men det är viktigare att idag se hur snabbt transformen från det socialistiska stängda samhället till ett fritt har gått, och vara vaksam mot de krafter som försöker att utnyttja rädslan för det nya för att snärja de friheter som vunnits genom lång kamp.

Samtidigt är det en dag då man bör komma ihåg dem som fortfarande lever utanför de nya gränserna. Rapporterna talar om kaos vid gränsövergångarna mot Ukraina, där kontrollerna skärps. I Vitryssland är man fortfarande kvar under en autokratisk järnhand och i Ryssland ser man ut att gå åt fel håll.

Tyvärr kommer passkontrollen på flygplatserna att vara kvar till mars, så jag får se till att ta med mig passet i morgon ändå.

Dagens ord är granica - gräns.

Andra bloggar om: , , , .

2007-12-19

Polen ut ur Irak

Nu när både utrikesminister Sikorski och hans fru är i Stockholm för att träffa Bildt och annat meddelar Polsk press att regeringen Tusk nu beslutat att Polens uppdrag i Irak avslutas i oktober 2008. Att gå med i "coalition of the willing" var ett av syskonen Kaczyńskis mer impopulära beslut, och ett som aldrig, ens när ankorna stod på höjden av sin popularitet hade något stöd bland polackerna. De flesta tycker helt enkelt att det inte är deras krig. Polen har idag 900 soldater i Irak och 22 polacker har dött i konflikten.

Beslutet öppnar en ny front i konflikten med president Lech Kaczyński som är en stark anhängare till den polska insatsen i Irak. Det ryktas om att presidenten skall vägra skriva under en order att dra hem styrkorna. Idag gick tvillingbrodern Jarosław ut i radio och anklagade Tusk för att ha en "antipresidentiell fixering".

Tusk har för avsikt att en del av de frigjorda styrkorna från Irak skall hjälpa till att stärka upp den polska insatsen i Afghanistan. Jag tycker att det är en vettig prioritering.

Dagens ord är żołnierz - soldat.

2007-12-18

Gas eller el?

Vi har, liksom de flesta polska hem, en gasspis. Gasspisen är ett ypperligt köksföremål. Det blir snabbt varmt, temperaturen ändras snabbt, och vill man stänga av värmen blir det kallt på studs. Ugnen är dock lite kinkigare.

Nåväl. När vi värmer vatten till te eller kaffe gör vi det i en tekittel på spisen. En snygg rostfri kittel med pip och fingeravtryck. Sambon hävdar att det är billigare att värma vattnet på spisen än i en elektrisk kittel. Detta måste ju testas!

Att koka upp en liter rumstempererat vatten på spisen tar 6:30 min = 390 s. För att värma en liter vatten från 20 till 100 grader C behöver man 1000 g×80 K×4.2 J/(g K)= 334 kJ. Den effektiva effekten är alltså Peff = 856 W. Enligt gasmätaren går det åt 35,4 dm3 gas för att värma vattnet. Gasen är gasol, dvs en butan/propan-blandning, men låt oss för enkelhets skull säga att det är ren propan. Propan förbränns enligt formeln

C3H8 + 5 O2 --> CO2 + 5H2O + värme
Det frigjorda värmet vid förbränning är 2044 kJ/mol, vilket motsvarar ca 91 kJ/dm3. Den ”förbrukade” energin är alltså 3,1 MJ. Detta ger en effektivitet på endast 11%.

Motsvarande undersökning med hjälp av vattenkokaren på jobbet, ett monster på 2400 W, ger en uppkoktid på 3:32 min = 212 s. Detta ger en energiåtgång på 508 kJ. Effektiviteten är alltså betydligt högre, 66%.

Men nu var det ju priset som var intressant. Vår gasräkning talar om att gasen kostar 1,344 zł/m3. Det ger en kostnad på 0,048 zł/liter vatten. Elräkningen (som jämfört med den svenska är underbart lättläst) ger 0,1696 zł/kWh. Då en kWh är 3600 kJ ger det 0,024 zł/liter vatten. Det är alltså dubbelt så dyrt att koka vatten på spisen. Man inser dock att det kommer att ta sådär 6 år att spara in pengarna för en ny elkittel. En annan nackdel är att vår lägenhet, som byggdes innan hemelektronikens glada dagar, är utrustad med två 10 A säkringar för hela lägenheten. Det är ett starkt skäl att behålla vår gamla kittel.

Man kan också kuriöst, i dessa växthustider, notera att uppvärmning av en liter vatten ger ett koldioxidutsläpp på 188 gram. Därtill får man som bonus en hel deciliter vatten utspridd i rummet.

Dagens ord är strata czasu – slöseri med tid.

2007-12-14

Byråkrati - en polsk specialitet

Byråkrati är i sanning en polsk specialitet. Enligt världsbankens undersökning "Doing business" har Polen halkat bakåt i listan av de bästa länderna att göra affärer i, där Sverige hamnar rätt bra till. En 74-plats av 178 gör att Polen hamnar bakom alla andra länder i regionen. En förklaring får man om man tittar på de olika delresultaten. På de flesta områden ligger Polen runt plats 40-80, men några områden står ut. Att vara i kontakt med myndigheterna; att starta ett företag, 129; att betala skatt, 125; att få byggnadstillstånd 156. Alltså 156e plats av 178 undersökta länder! Det är värre än i Kongo, landet som ligger sist på listan.

En jämförelse: I Sverige tar det 116 dagar att få ett byggnadstillstånd mot 308 dagar i Polen. För att betala skatten i Polen behöver en företagare lägga ner i genomsnitt 418 timmar på de 41 inbetalningarna medan den svenske företagaren behöver 122 timmar för sina två skatteinbetalningar.

Och jag är inte förvånad... efter 5 månader i landet har jag fortfarande inte lyckats få mitt skattenummer. Lite på grund av egen lättja, men mestadels på grund av att allt tar sådan tid.

Dagens ord är urząd - myndighet.

Andra bloggar om: , , , .

2007-12-13

Krigstillstånd

Idag är det 26 år sedan det polska undantagstillståndet infördes. Den 13 december 1981 infördes hårda restriktioner på det normala livet i Polen som svar på de växande motståndet mot socialiststyret, framförallt från Solidaritet. Myndigheterna, med Wojciech Jaruzelski (bilden) i täten, förbjöd alla oberoende organisationer, införde utegångsförbud, ställde industrier och gruvor under militär kontroll, stängde gränserna och flygplatserna och så vidare. Uppemot hundra personer dödades, främst i sammandrabbningar med den paramilitära ZOMO-kravallpolisen.

Efter kommunismens fall tillsatte en utredning som förklarade att undantagstillståndet stridit mot konstitutionen. Jaruzelski (som bor alldeles i närheten av vår lägenhet) själv hävdar att han bara tänkte på Polens bästa och utfärdade undantags- tillstånd för att undvika en sovjetisk invasion liknande de I Ungern och Tjeckoslovakien. Det är dock en version som motsätts av de flesta historiker.

Gazeta Wyborcza har idag en lång special med bilder och berättelser från tiden för undantagstillståndet. På radio varnade man folk för att inte bli rädda för stridsvagnarna på gatan i dag. Men vill att unga skall se hur det så ut för 26 år sedan. Som den klassiska bilden med en SKOT utanför Kino Moskwa som ironiskt nog visar Apocalypse Now. Såg inga stridsvagnar på väg till jobbet, men får se hur det ser ut i centrum i kväll.

Dagens ord är Stan wojenny som bokstavligen betyder krigstillstånd och som är namnet för undantagstillståndet 1981-83.

Uppdatering: Utanför huset där jag har polska stod ett antal gamla milisfordon parkerade. På Krakowskie Przedmieście stod foton av offren under krigstillståndet. I parken runt hörnet finns en utställning över Polens/Europas öden sedan andra världskriget.

Andra bloggar om: , , , .

2007-12-12

Bekant bild

I Der Spiegel kan man under rubriken Eines Tages se ett urval av Anders Petersens klassiska bilder från Hamburgsyltan Lehmitz. Den som kan sin Tom Waits känner igen bilden nedan.Andra bloggar om: , , .

Tysk-polskt möte

Lyssnade på Studio ett igår om det tysk-polska mötet. Som förväntat var relationerna bättre än under Kaczyński, men sämre kunde det ju knappast varit. Detta har uppmärksammats i tysk(språkig) press; Der Spiegel talar om "uppvärmingsträning" och i NZZ kan man läsa om "ny tysk-polsk harmoni". Gazeta Wyborcza skriver att inga ämnen var "tabu" när Merkel och Tusk möttes.
Samtidigt konstaterade Per Eurenius med viss förvåning, lät det som, att Tusk liksom Kaczor var emot det tyska "fördrivningsmonumentet" i Berlin. Som jag skrivit tidigare så skall man inte tro att bara för att den nya regeringen är mindre konfrontatorisk så kommer den inte att lägga sig platt för väst.

Samtidigt som detta utspelar sig fortsätter det polska utrikespolitiska bråket. Presidenten menar nu att han skall åka och representera Polen vid EUs möten i Lissabon och Bryssel i dagarna. Tusk tycker att Kaczyński kan åka med till Lissabon för undertecknandet av fördraget, men att han (tusk) inte tänker vara någon "assistent" till Kaczor i Bryssel. Problemet ligger i att statschefens roll enligt konstitutionen inte är klart definierad. Sverige skulle t.ex. aldrig överväga att skicka kungen till ett EU-möte. Polens statschef, som är folkvald, har dock vissa politiska uppdrag. Han kan bl.a. lägga in veto mot lagar, ta lagstiftande initiativ och skall vara en partner till regeringen i utrikesfrågor. Det är den sista punkten striden gäller. Tusk och Kaczyński har olika uppfattning om hur mycket makt presidentämbetet skall ha över utrikespolitiken.

Dagens (andra) ord är Niemcy - Tyskland.

Andra bloggar om: , , .

En lösning

Nu när köttfärsskandalen hemma i Svedala verkar sprida sig vill jag bara i all anspråkslöshet föreslå en lösning:Dagens ord är mięso mielone - köttfärs.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2007-12-11

För mycket reklam

I en 900-sidig rapport (som jag inte läst, och inte tänker läsa) kritiserar EU-kommissionen bl.a. Polen för att ha för mycket reklam i TV. Efter Spanien och Italien är Polen det land som visar mest TV-reklam. Enligt EU:s regler får man visa maximalt 12 minuter reklam per timme, alltså 20%. Flera polska kanaler överstiger det värdet.

Enligt Gazeta Wyborcza beror det på att EU räknar även sponsormeddelanden som reklam. Nästan alla program på TV och i radio (i vissa kanaler iaf) är sponsrade. Sponsorn visas i en åtta-sekunders "plansch" före och efter det sponsrade programmet. Enligt polska regler har dessa rutor inte räknats in i reklamtiden. Ett program kan också ha mer än en sponsor, men får inte visa mer än 25 reklamplanscher.

Så, nu gnäller branschen och vill att sponsringen också i fortsättningen skall undantas.

Själv tycker jag att det är konstigt att det finns sådana regler om mängden reklam. Jag trodde att det bara gällde Sveriges avtal med TV4. Om någon ville sända 90% reklam så borde de väl få göra det. Om tittarna inte vill ha reklamen får de väl vända sig nån annan stans. Jag tror att det är en rätt självreglerande funktion. Men EU och politiker har ju aldrig varit särskilt glada i att lita på att folk kan välja själva.

Dagens ord är widz - tittare.

2007-12-10

Julbelysning

I går tändes julbelysningen på Nowy Świat. Nowy Świat (Nya världen) är en av de klassiska gatorna i Warszawa, och en del i Trakt Królewski från kungliga slottet i gamla stan till slottet Wilanow, strax söder om centrum. Längs ligger mest kaféer, restauranger och en del dyrare butiker. Man kan här t.ex. finna det klassiska Blikle som är berömt för sina bakelser.

Sedan ett tag tillbaka är Nowy Świat omgjord till gågata. Under veckorna är buss- och taxitrafik tillåten, men på helgerna är den helt stängd för trafik. Det har gjort att det är en ganska trevlig rutt för en promentad. Tyvärr är man ännu inte klara med renoveringen av Krakowskie Przedmieście som fortsätter Nowy Świat mot gamla stan. Där finns ingen julbelysning och man får snubbla fram över halvfärdiga trottoarer. Men, när man väl tagit sig fram, med ett stopp på en härlig Back-koncert i Heliga Annas kyrka, så möts man av den kitschigaste julgranen på den här sidan Atlanten. Utanför kungliga slottet står ett monster till gran men massor av blinkande lampor och guldfärgade paket. Men, en trevlig promenad var det, och den som har vägarna förbi kan stanna till på Café Plotka för en mycket god och värmande Cappuccino till skön, soft jazz eller elektronika.

Dagens ord är choinka - julgran.

Andra bloggar om: , .

2007-12-07

Ner som en pannkaka

En fråga som många ställer sig just nu är om PiS kommer att gå samma väg som tidigare polska regeringspartier. Alltså, försvinna. Som jag nämnt tidigare har ingen regering någonsin överlevt ett val. Men det är värre än så att förlora ett val i Polen. Många partier trillar ur regeringen, ut ur parlamentet och in i glömska. Så har det i princip gått för SLD som regerade under början av 90-talet och 00-talet. Nu är de en liten del i vänsteralliansen LiD. Solidaritets valaktion regerade och försvann, likaså Arbetarunionen (UP). I senaste valet försvann både Samoobrona och Polska familjeligan (PLR) ur parlamentet efter att regeringsalliansen fallit sönder.

Det tredje allianspartiet, PiS, som blev näst största parti har sedan valet skakats av inre motsättningar. Partiledaren och förre premiärministern Jarosław Kaczyński har av sina tidigare viceordförande Ludwik Dorn, Kazimierz Ujazdowski och Pawel Zalewski anklagats för att styra partiet med järnhand och att det är ett parti där fruktan regerar och ingen kan känna sig säker. I morgon håller partiet kongress och trots att Kaczyński har bjudit in sina motståndare till diskussioner har man inte lyckats komma överens. Kaczyński kommer i morgon med all sannolikhet att omväljas till ordförande, och en del tror att att det kommer att ledas till avhopp där Dorn och de andra möjligen bildar ett nytt parti. I så fall fortsätter trenden.

Dagens ord är strach - fruktan!

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2007-12-04

Bullrigt, dammigt och jobbigt

Sedan tre veckor renoveras korridoren utanför våra labb. Nu håller de på att hamra i väggarna. Något skall väl bort? Gammalt kakel, färg och murbruk... Det dammar en hel del också. Särskilt förra veckan när de slipade spacklet i det gamla omklädningsrummet. Idag kunde jag inte ta mig in på kontoret. Det stod en mobil byggnadställning som effektivt blockerade dörren. Efter lite förhandlande (på mycket knagglig polska) fick jag honom att flytta ställningen en decimeter så att dörren gick att öppna.

Hamrandet börjar långsamt att gå mig på nerverna, men det är inget mot vad våra grannar laserspektroskopisterna tycker om dammet. Där ligger den experimentella verksamheten i princip nere. Damm, linser, femtosekundlaser... ingen bra kombination.

Dagens ord är hałas - buller.

2007-12-03

Mera sportsnack.

När blev det här en sportblogg??? Nå, nu när lottningen till sommarens EM är klar och svenska tidningar som vanligt vet hur Sverige skall vinna får man väl anse att Sverige fick en hyfsad lottning. Inte lätt, Grekland och Spanien är inga stryklag. Jag tror inte vi går vidare. Polen hänger man lite med huvudet över att ha lottats in i samma grupp som Tyskland och Kroatien. Österrike på hemmaplan skall heller inte föraktas. Beenhakker (härligt namn för en fotbollscoach) delar inte den allmänna polska pessimismen* utan säger att "Vi älskar utmaningar"

* Om det finns ett polskt nationaldrag så är det en obändig pessimism. En stark tro på att ingen polack någonsin kan lyckas. Att Polen inte kan vinna. Därav den stora förvåningen när Polen gick vidare till slutspel. Att Polen fick EM 2012. Därav övertygelsen att sagda EM blir ett fiasko. Och trots detta är Polen en inte oäven sportnation. Małysz har dominerat i backhoppning i flera år, herrarna kom tvåa i handbolls-VM i år, volleybollandslaget tog silver förra året i VM och i höstas följde hela nationen damerna som tyvärr inte lyckade försvara sina två raka EM-guld.

Dagens ord är grupa śmierci - dödens grupp, som i EM väl får sägas vara grupp C med stackats Rumänien tillsammans med Italien, Frankrike och Holland.

Andra bloggar om: , , , .