2007-12-07

Ner som en pannkaka

En fråga som många ställer sig just nu är om PiS kommer att gå samma väg som tidigare polska regeringspartier. Alltså, försvinna. Som jag nämnt tidigare har ingen regering någonsin överlevt ett val. Men det är värre än så att förlora ett val i Polen. Många partier trillar ur regeringen, ut ur parlamentet och in i glömska. Så har det i princip gått för SLD som regerade under början av 90-talet och 00-talet. Nu är de en liten del i vänsteralliansen LiD. Solidaritets valaktion regerade och försvann, likaså Arbetarunionen (UP). I senaste valet försvann både Samoobrona och Polska familjeligan (PLR) ur parlamentet efter att regeringsalliansen fallit sönder.

Det tredje allianspartiet, PiS, som blev näst största parti har sedan valet skakats av inre motsättningar. Partiledaren och förre premiärministern Jarosław Kaczyński har av sina tidigare viceordförande Ludwik Dorn, Kazimierz Ujazdowski och Pawel Zalewski anklagats för att styra partiet med järnhand och att det är ett parti där fruktan regerar och ingen kan känna sig säker. I morgon håller partiet kongress och trots att Kaczyński har bjudit in sina motståndare till diskussioner har man inte lyckats komma överens. Kaczyński kommer i morgon med all sannolikhet att omväljas till ordförande, och en del tror att att det kommer att ledas till avhopp där Dorn och de andra möjligen bildar ett nytt parti. I så fall fortsätter trenden.

Dagens ord är strach - fruktan!

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag gillar ditt pedagogiska upplägg! och alltid finurliga ord..hihi, key-words
bravo, hur länge ska du stanna i Polen? var får du tag på all info?
talar du polska? läser du engelska utgåvor av polen nyheter?
du har den bästa Polen bloggen på svenska, inräknat alla de som skriver nån gång om Polen,
har du skrivit nån gång om Rokita?
hans fru gick till PiS, hon är uppväxt på en kolhoz i sovjet,
med tysk urprung, hon passar till det "neo" bolsjeviska PiS som handen i handsken, eller hatten .bägge har en förkärlek till hattar, Rokita kanske på grund av skallighet hans fru vill vara "fin i kanten"
Rokita har inte kandiderat till parlamentet på grund av henne,

mj sa...

Tack! Det är roligt att du uppskattar det jag skriver.

Jag vet inte riktigt hur länge jag blir kvar i Polen. Åtminstone till augusti, kanske längre.

Jag håller på att lära mig polska, men talar inte tillräckligt väl för att kunna följa radio tex, men jag kan läsa tidningsartiklar, även om det tar tid och krävs frekvent hjälp ordlista.

Det mesta jag skriver om hittar jag via gratistidningen metro som jag plockar upp på väg till jobbet. Sedan fyller jag ut den informationen mha Warsaw Voice, Gazeta Wyborcza och Reczpospolita. Och genom att prata med folk på jobbet, och "morbror" som jobbar på polska UD.

Har nämnt Rokita i inlägget som länkas ovan (länken fixad nu). Sprang för övrigt på herr och fru Rokita på Mediamarkt strax innan valet (och innan Nelly började hos presidenten) och de bar identiska hattar och överrockar. Såg lite löjligt ut.