2007-12-26

Nan Goldin

Var på Hasselblad Center och såg utställningen med årets Hasselbladpristagare Nan Goldin. Jag har inte varit särskilt bekant med Goldins bilder innan. I princip har jag hört namnet och sett några bilder på nätet. Men grymt imponerande och gripande är det.

Goldins fotografikonst är för det mesta självbiografisk så till vida att hon dokumenterat sig och de människor som hon levt ibland. Bilderna är oerhört intima och känslofyllda och visar ett liv i samhällets skuggsida, med glädje, sorg, misär, kärlek, sex och allt annat. Det är långt i från den tekniska perfektion man fann förra året i Goldblatts fotografier, men de ibland oskarpa och sneda bilderna bidrar till känslan av närhet och personlighet.
I utställningen ingår bildspelet "A Ballad of Sexual Dependency" och den mycket starka hyllningen till Nans syster, som tog livet av sig 18 år gammal, "Soeurs, saintes et sibylles" med fantastisk musik av bland annat Nick Cave och Leonard Cohen.

Alla som har vägarna förbi Göteborg innan den 10 jan bör gå och se utställningen. Och det gäller särskilt filistern Martin Rex!


Andra bloggar om: , , .

Inga kommentarer: