2007-12-11

För mycket reklam

I en 900-sidig rapport (som jag inte läst, och inte tänker läsa) kritiserar EU-kommissionen bl.a. Polen för att ha för mycket reklam i TV. Efter Spanien och Italien är Polen det land som visar mest TV-reklam. Enligt EU:s regler får man visa maximalt 12 minuter reklam per timme, alltså 20%. Flera polska kanaler överstiger det värdet.

Enligt Gazeta Wyborcza beror det på att EU räknar även sponsormeddelanden som reklam. Nästan alla program på TV och i radio (i vissa kanaler iaf) är sponsrade. Sponsorn visas i en åtta-sekunders "plansch" före och efter det sponsrade programmet. Enligt polska regler har dessa rutor inte räknats in i reklamtiden. Ett program kan också ha mer än en sponsor, men får inte visa mer än 25 reklamplanscher.

Så, nu gnäller branschen och vill att sponsringen också i fortsättningen skall undantas.

Själv tycker jag att det är konstigt att det finns sådana regler om mängden reklam. Jag trodde att det bara gällde Sveriges avtal med TV4. Om någon ville sända 90% reklam så borde de väl få göra det. Om tittarna inte vill ha reklamen får de väl vända sig nån annan stans. Jag tror att det är en rätt självreglerande funktion. Men EU och politiker har ju aldrig varit särskilt glada i att lita på att folk kan välja själva.

Dagens ord är widz - tittare.

Inga kommentarer: