2008-02-24

Aga på Akwarium

I går var på legendarisk jazzmark, i alla fall vad gäller Polen. Det gäller jazzklubben Akwarium Jazzarium som återöppnade förra året i köpcentret Złote Tarasy. Akwarium var, när det slog upp dörrarna på Emilii Plater år 1970, den första jazzklubben i Polen. År 2000 stängde den för att ge plats åt Intercontinental Tower. Men i höstas öppnade de igen, i bottenvåningen på Złote Tarasy bara hundra meter från sin ursprungliga position. Interiören är intressant, med en jättestor relief täckande väggen bakom scenen och John Coltranes ögon stirrande ner på publiken. Menyn presenteras i ett gammalt LP-konvolut med nämnde Coltrane "Live at Akwarium". Inte bara stämningen är lysande, även maten och servicen lever upp till alla förväntningar.

Vi var där för att lyssna på den fantastiskt duktiga polska jazzsångerskan Aga Zaryan. Hon har en klassisk lite hes jazzstämma, med härlig utstråling och scennärvaro. Hon uppträdde tillsammans med en ung, tjeckisk gitarrist, David Dorůžka. Den avskalade uppsättningen till trots så svängde det och Dorůžka bjöd på en del känsliga solon.

Jag rekommenderar varmt ett besök på Akwarium för den som har vägarna förbi Warszawa. De har musik live varje dag.

Dagens ord är na żywo - live. Andra bloggar om: , , .

2008-02-23

Tidsoptimism

Ständigt skyndande, oftast sen. Ett par ursäkter på lager bara utifall... Bara tanken på att faktiskt göra något innan dödslinjen ligger snubblande nära känns konstig.

Så ser den ut, tidsoptimistens vardag. Själv är jag en tidsoptimist av första rang. En sådan som aldrig räknar med trafik; som dyker upp tre minuter innan incheckningen stänger och tycker att det var gott om tid; som vet att de där fem minuterna innan vi skall gå med fördel kan användas till kolla de senaste inläggen i rss-läsaren, läsa de senaste nyhetsrubrikerna (och kanske fastna i en artikel), skriva klart e-post, fundera över vad man skall ha på sig, ta på sig, leta efter mobilen, leta efter nycklar samt att ducka för syrliga kommentarer från de som väntar...

Det här med tidsoptist är naturligtvis inget som jag försöker att vara. I själva verket är ambitionen att vara ute i god tid och kunna ta det lugnt. det verkar bara inte ligga i min natur att kunna det. Det ofrivilligt adopterade mottot är att inte göra idag det som kan skjutas upp till morgondagen. Men konstigt nog verkar saker lösa sig i alla fall. Jag har bara missat flyget en gång, och då var jag på flygplatsen mer än tre timmar innan avgång och fastnade i en bok i kaféet. Att sambon, A, är notorisk för att alltid vilja vara ute med evig säkerhetsmarginal kanske bidrar till en ganska lyckad kompromiss.

Kanske kommer även jag att en dag växa upp till en ansvarskännande tidsrealist, men än så länge behåller jag å-/insikten att en minut för tidigt är en minut förlorad.

Detta var mitt inlägg i Februaristafetten där jag lämnar pinnen vidare till Zeejay, vars tankar numera mest tycks krets kring melodifestvalen, som vi lyckligtvis slipper här i förskingringen. För att hålla oss på melodifestivalnivå skall han för redogöra över sin drömrubrik i kvällstidningarna.

Dagens ord är czas - tid.

PS: Naturligtvis tog det här inlägger mer än de 10 budgeterade minuterna i anspråk och A tittar menande på klockan.

2008-02-19

Bra reklam

Fiat har släppt en 90 sekunder lång lysande reklamfilm, eller manifest som de kallar det. Den börjar med en scen ur Cinema Paradiso och väver sedan in bilder ur den polska 1900-historian. Filmen avslutas med att Fiats symbol visas med texten "den är också en del av vår historia."
Filmen har fått mycket uppmärksamhet i TV och tidningar i Polen. Man frågar sig om det är riktigt att göra landets histora till reklam. Och framförallt är det den berömda bilden av Johannes Paulus II kyssandes marken på sitt första besök i hemlandet efter han upphöjts till påve som verkar uppröra.

Själv tycker jag att filmen är snyggt gjord. Att Cinema Paradiso är en favoritfilm gör den inte sämre. Och smart är den. All den uppmärksamhet den fått skulle Fiat inte kunna köpa sig till. Reklamfilmen finns även i en italiensk och en fransk version, med scener ur deras respektive historia. Jag undrar hur reaktionerna varit där.

Dagens ord är Okrągły Stół - det runda bordet.

Andra bloggar om , , .

2008-02-18

Ett polskt solsystem

Polska tidningar gick i spinn nu i veckan efter att det annonserats i Science att ett solsystem med ett Jupiter/Saturnus-likt planetpar upptäckts. Bland de 69 författarna finns 8 polacker från OGLE-projektet vid Warsaw University Observatory. Det fick Gazeta Wyborcza att slå upp nyheten med stor bild på förstasidan med rubriken "Vi har upptäckt solsystemet 2". Nationell stolthet är alltid intressant...

För övrigt var polacken Aleksander Wolszczan den förste som upptäckte ett extrasolärt planetsystem 1992.Den nya upptäckten är gjord med en metod som heter gravitational microlensing. Tekniken utvecklades av den framlidne polacken Bohdan Paczyński vid Princeton och 1992 startades OGLE. Detta har nu alltså gett stor utdelning. För övrigt är även Paczyński listad som författare till Sciencepappret. Det finns alltså en viss tradion inom området i Polen.

Dagens ord är układ słoneczny - solsystem.

Andra bloggar om , , .

2008-02-16

Skuggstaden

Yours Gallery på Krakowskie Przedmieście visas nu en utställning med polisfoton från det tidiga 1900-talets Sydney. Utsällningen går under namnet City of Shadows och visar svartvita bilder av brottslingar tagna av polisens fotograf(er) på Sydneys polisstationer. I programmet finns kortfattade beskrivningar av de avbildade, i den mån något om dem är känt.

Bilderna räddades ur ett översvämmat polislager i Sydney i slutet av 70-talet av en curator på Justice and Police Museum, Peter Doyle. I åratal gick Doyle igenom och katalogiserade hundratusentals bilder, och några få visas nu i Warszawa.

Själv tycker jag att bilderna är riktigt snygga; de visar småtjuvar, langare, prostituerade och hälare som ser ut som hämtade ur gamla gangsterrullar. Av någon anledning fick jag känslan av att ett soundtrack av Tom Waits hade passat fantastiskt till utställningen.

Dagens ord är wystawa - utställning.

2008-02-14

Ett polskt internetfenomen

Under det senaste året har ett internetfenomen vuxit fram i Polen: Nasza-klasa. Det är en internetportal/socialt nätverk, liknande Facebook. Nasza klasa betyder vår klass, och portalen syftar till att man registrerar sig på sin skola, i sin klass, och på så sätt håller kontakt med sina gamla klasskompisar. Men man kan naturligtvis liksom på Facebook lägga till andra vänner.

Nasza-klasa grundades i november 2006 av datavetarstudenten Maciej Popowicz och har nu över 7 miljoner användare. Det är mycket! Speciellt med tanke på att det är begränsat till Polen, med 38,5 miljoner invånare, och speciellt med tanke på att det är främst yngre som är registrerade. En gissning är att mer än hälften av alla yngre polacker har sin sida på nasza-klasa. Popowicz blev nyligen Polens yngsta miljonär (f. 1984) när han sålde 20% av portalen till den tyska riskkapital fonden European Founders. Värdet på portalen uppskattas till 15 milj zl.

Nasza-klasa har haft en del bekymmer. Man verkar inte ha förväntat sig en sådan fantastisk tillströmmning av användare och servrarna var länge underdimensionerade och sidan oerhört långsam. Nu har de nyligen uppgraderat sin hårdvara och sidan fungerar snabbare. Nasza-klasa har även kritiserats ur integritetssynpunkt. Många lägger upp klassfoton och bilder på klasskamrater med för- och efternamn, även utan deras samtycke, på klassens hemsida. Till skillnad från i Facebook kan också vem som helst, inte bara dina kontakter, se vilka vänner du lagt till. Att skaffa sig ett anonymt konto på nasza-klasa kan vem som helst göra så det är en fantastisk arena för den som vill undersöka eller registrera sociala nätverk i Polen. Visserligen har användarna själva godkänt detta, men jag skulle själv överväga både en och två gånger innan jag registrarade mig med alla vänner på nasza-klasa.

2008-02-11

Fältpost

I helgen köpte Warszawa-upprors-muséet 120 brev och vykort på auktion för det facila priset 190000 euro. Breven hade skickats av/till stridande under Warszawaupproret och såldes av en tysk samlare på auktion i Düsseldorf. Hur breven hamnat i väst är inte klarlagt.

Under kriget skedde postförbindelser med de underjordiska stridande med hjälp av fältpost, poczta polana. Den mest kända är Scoutfältposten under Warszawaupproret där scouter, med fara för livet, levererade uppemot 200000 försändelser. Många av scoutbrevbärarna dödades eller sårades. Breven var begränsade till 25 ord, och alla undergick censur innan leverans.

Dagens andra ord är list - brev, till skillnad från lista som betyder lista.

Uppäten av björnen?


Samtidigt som Rysslands president Putin varnade Nato för att de inte tar Ryssland på allvar och hotade med ny kapprustning så besökte Polens premiärminister Donald Tusk Moskva för att gjuta lite olja på de vågor som skvalpades upp under ankornas tid. Kaczyńscy har varit upprörda en lång tid över Tusks besök i Moskva, de menar att det är en sell-out att åka och tala med den onde. Presidenten, som ju skall konsulteras utrikesfrågor, är dessutom upprörd över att han inte får vara med att bestämma.

Besöket var dock behäftat med vissa politiska risker för Tusk. Om det skulle sluta i dålig stämning mellan honom och Putin eller, värre, om han framstått som svag så hade mycket av hans politiska kapital varit förlorat. Nu blev det inte så. Mötet gick väl så väl som man kunde väntat. "Polen, jag själv och min regering vill normalisera förbindelserna med Ryssland", sa Tusk. "Det finns ingen illvilja mot Polen. Vi är intresserade av att fördjupa relationerna med Polen", sa Putin. Vackra ord, fast av påvisbara resultat blev det inte mycket. Man kom inte till någon överenskommelse om en alternativ dragning av NordStream-ledningen, vilket väl inte var förväntat. Polen håller kvar vid sitt veto mot nytt EU-ryskt handelsavtal till vidare. Man vill bl.a. att avtalet skall inkludera någon form av energiförsörjningsgaranti för Polen. När det handlade om den amerikanska raketskölden så kom man inte överens. Ryssland vill ha permanenta inspektörer på plats för att se att raketerna inte är riktade mot dem. Där fick de blankt nej.

Permanent rysk närvaro är något som ger Warszawa rysningar. Polen och Ryssland har varit bittra ovänner sedan de rysk-litauiska krigen på 1500-talet via det polsk-ryska kriget 1605-18 då Polen lyckades inta Moskva och partitionerna 1772-95, då Polen försvann från kartan, till Molotov-Ribbentrop-pakten och efterkrigstidens folkrepublik till 1989. Ett halvt årtusende av misstro sopar man inte under mattan vid ett möte, men helt klart så är stämningen mellan länderna bättre nu är på länge, trots att de faktiska problemen kvarstår.

En fråga som varit upp är varför Tusk väljer att åka till Moskva innan han besöker Washington (i mars). Är det en markering mot amerikanerna, som en del hävdar? Jag tror snarare att det är en kombination av flera faktorer; Det finns allvarliga frågor att diskutera med Ryssland; President Bush är en lam anka och att bli alltför cosy med honom kanske kan ses som negativt från hans efterträdare; Det är snart "val" i Ryssland och om man vill träffa "the man in charge" så gäller det att passa på nu.

Tidningarna menar att opinionsundersökningarna visar att polackerna tycker att det var rätt av Tusk att åka till Moskva även om PiS avfärdar hela resan som ren propaganda.

Dagens ord är Rosja - Som naturligtvis är polska för Ryssland.

Andra bloggar om: , , .

2008-02-06

Hjälp ditt land - dö ung

(Titel stulen från Backreaction) En grupp holländska forskare har räknat på sjukvårdskostnader för rökare och överviktiga kontra de som lever "hälsosamt". Studien publicerades nyligen i PLoS Medicine (Lifetime Medical Costs of Obesity: Prevention No Cure for Increasing Health Expenditure). Studien, som är den datormodellering visar att ur ett sjukvårdsperspektiv är det billigare att folk röker och är feta, för de stora kostnaderna kommer från gamlingar som kräver mycket vård. Rökarna tenderar ju att trilla av pinn tidigare vilket gör att trots de höga kostnaderna för tex lungsjukdomar är de billigare i det långa loppet. Så, i dessa tider av kris i sjukvården kanske det vore bättre att dra in på anti-rökkampanjerna. Skämt åsido men kanske är det så att staten borde bry sig lite mindre om vad folk äter och röker.


Studien bygger som sagt på modellering och tar tex inte hänsyn till olika grad av fetma och inte heller variabler som minskad produktivitet hos de som blir sjuka och dör tidigt. Men visst är det en tankeväckande studie som än en gång visar att Fletcher Knebel hade rätt: "Smoking is one of the leading causes of statistics."

Dags att hjälpa den krisdrabbade polska sjukvården och gå ta en cigarrett. :)


Dagens ord är papieros - cigarrett.

Andra bloggar om: , , . Intressant?

2008-02-05

Missilförsvar

Polens utrikesminister Radek Sikorski har varit i Washington och träffat sin motpart Condoleezza Rice. Naturligtvis stod det planerade amerikanska missilförsvaret högt på diskussionslistan. Under tvillingarna Kaczynski var Polen beredda att vara värdar för de amerikanska interceptormissilerna. Det verkade mest som om anledningen var att det retade Ryssland. Under den nya regeringen Tusk har man försökt tina upp relationerna till Ryssland som ju var djupfrysta under tvillingarna, och Sikorski var i Ryssland och träffade utrikesminister Lavrov bara några dagar innan han träffade Rice. I slutet av veckan åker Tusk i sin tur till Moskva för att diskutera de polsk-ryska relationerna. Men man vet trots allt att Polens bästa vänner sitter i Washington och inte i Moskva.

Nu har Polen och USA kommit överens om att interceptormissilerna kan placeras på polsk mark. I utbyte förväntas Polen få hjälp med att rusta upp sitt föråldrade luftförsvar, bland annat med hjälp av Patriot eller THAAD systemen.

Dagens ord är tarcza - sköld.