2008-03-29

Fingeravtryck på vift

Der Spiegel rapporterar idag att hacker-gruppen Chaos Computer Club publicerat Wolfgang Schäubles, den tyske inrikesministerns, fingeravtryck. Avtrycket, som skall komma från hans högra pekfinger, stals från ett vattenglas som Schäuble druckit ur vid ett anförande.

CCC vill med publiceringen skapa debatt kring det ökande användandet av biometrisk data i pass, affärer, på flygplatser och liknande. På sidan finns även en guide för hur man kan använda ett stulet fingeravtryck för att "byta identitet".

Jag tycker det är en lysande aktion och hoppas att Schäuble tar till sig den läxan på samma sätt som Jeremy Clarkson gjorde: genom att inse att den ökade mängden insamlad data kan vara farlig i fel händer. Och att våga föra en öppen och ärlig debatt om det.

I övervakningsfrågan, liksom i fildelningsfrågan, är avsaknaden av en ärlig debatt slående. Endast på bloggar och i enstaka ledare kan man finna ett tillstymmelse till öppenhet. Våra politiker har insett att deras förslag inte skulle accepteras om folk kunde tillåtas granska argumenten. Därför införs nya övervakningsregler i smyg eller under falska förespeglingar och man hoppas att folk inte skall vakna upp förrän anden redan är ur flaskan. Aktioner som den av CCC är därför lysande. Hoppas bara att det får utrymme också!

Dagens ord är odcisk palca - fingeravtryck.

Andra bloggar om: , , .
Technorati tags: , , .

2 kommentarer:

inget att säga sa...

Det är ganska läskigt men sedan 2001 har världen blivit nästan som i George Orwells bok 1984.
Vi kanske skall vara glada att det än så länge är "demokratiska regeringar" som har tillgång till dessa data.

Anonym sa...

Än så länge.